Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi

Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi

ABONE OL
20:49 - 19/03/2024 20:49
Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski ABD Başkan Donald Trump döneminde Beyaz Saray yetkilisi olan Peter Navarro, 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıyla ilgili Kongre soruşturmasında işbirliği yapmayı reddettiği için çarptırıldığı hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girdi.

Navarro, Kongre’ye itaatsizlikten suçlu bulunmasının ardından dört aylık cezasını çekeceği Miami’deki federal hapishanenin karşısındaki caddede yaptığı açıklamada, hakkındaki suçlamalara meydan okudu.

Navarro gazetecilere konuştuktan sonra avukatıyla birlikte cezaevine gitmek üzere bir arabaya bindi. Cezaevleri Dairesi, Navarro’nun federal gözaltında olduğunu doğruladı.

Beyaz Saray’ın eski ticaret danışmanı olan Navarro, eski Başkan Donald Trump’ın yürütme ayrıcalığına başvurması nedeniyle Kongre komisyonuyla işbirliği yapamayacağını savunmuştu. Mahkemeler bu tezi reddetmiş ve Navarro’nun Trump’ın sahip olduğu bu imtiyazı gerçekten kullandığını kanıtlayamadığına kanaat getirmişti.

Navarro Salı günü yaptığı açıklamada, “Bugün o hapishaneye girdiğimde, adalet sistemi – şu anki haliyle – anayasal güçler ayrılığı ve yürütme ayrıcalığına felç edici bir darbe vurmuş olacak” dedi.

Navarro, itirazını değerlendirmeleri için mahkemelere zaman tanımak amacıyla temyiz sürecinde serbest kalmayı talep etmişti. Ancak Washington’daki federal temyiz mahkemesi, temyiz başvurusunun mahkumiyetini tersine çevirme olasılığının bulunmadığını tespit ederek Navarro’nun cezasını erteleme teklifini reddetti.

Anayasa Mahkemesi Başyargıcı John Roberts da temyiz mahkemesine “katılmamak için elinde hiçbir dayanağın olmadığını” söyleyerek devreye girmeyi reddetti.

Roberts, bulgusunun, Navarro’nun temyiz başvurusunun nihai sonucunu etkilemeyeceğini söyledi.

Kongre’ye itaatsizlik suçlamasıyla mahkum edilen ikinci Trump danışmanı olan Navarro ayrıca, 6 Ocak baskınıyla alakalı olarak cezaevine giren ilk Trump dönemi Beyaz Saray yetkilisi oldu.

Eski Beyaz Saray danışmanı Steve Bannon da daha önce dört ay hapis cezasına mahkum edilmiş ancak farklı bir yargıç, temyiz süreci tamamlanana kadar Bannon’ın serbest kalmasına izin vermişti.

Navarro, Temsilciler Meclisi’nin 6 Ocak baskınını soruşturan komisyonundan, belge paylaşması ve ifade vermesi için gelen celbe meydan okumaktan dolayı suçlu bulunmuştu.

Navarro, dönemin ABD Başkanı Trump’ın Beyaz Saray ticaret danışmanı olarak görev yapmıştı.

Peter Navarro, daha sonra Cumhuriyetçiler’in, Trump’ın Joe Biden’a karşı kaybettiği 2020 seçimlerinde kitlesel seçmen hilesi yapıldığına dair asılsız iddialarını desteklemişti.

VOA tarafından geçilen Trump döneminin eski Beyaz Saray yetkilisi Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump döneminin eski Beyaz Saray yetkilisi Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump döneminin eski Beyaz Saray yetkilisi Navarro Kongre’ye itaatsizlik suçundan cezaevine girdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.