Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor

Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor

ABONE OL
10:42 - 22/03/2024 10:42
Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması çabaları sürerken, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın başkanı bugün Katar’da temaslarda bulunacak.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mossad Başkanı David Barnea’nın arabulucularla görüşmek üzere bugün Katar’a gideceği belirtildi.

Ortadoğu turunu sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bugün İsrail’de.

ABD dün, BM Güvenlik Konseyi’ne Hamas’ın elindeki rehinelerin “serbest bırakılmasına bağlı olarak” Gazze’de acil ateşkes çağrısında bulunan bir karar taslağı sunmuştu.

Müzakerelerin sürdüğü olası ateşkes anlaşmasıyla, İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli’ye karşılık 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması planlanıyor. Anlaşmayla ayrıca altı haftalık ateşkes ve Gazze’ye daha fazla insani yardımın sağlanması hedefleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün, olası ateşkesten umutlu olduğunu “görüş ayrılıklarının azaldığını” söyleyerek dile getirmişti.

Müzakerelerdeki görüş ayrılığı Hamas’ın ateşkesin kalıcı olmasını istemesinden, İsrail’in ise sadece geçici bir ateşkese onay vereceğini söylemesinden kaynaklanıyor.

“Hamas esneklik gösteriyor, İsrail oyalıyor”

Arabuluculuk çabaları hakkında bilgi sahibi olan ve adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas’ın esneklik gösterdiğini söyledi. Yetkili, İsrail’in ise “Gazze’deki savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmek istemediği için oyalamaya devam ettiğini” dile getirdi.

Bu arada İsrail, Gazze Şehri’ndeki El Şifa hastanesindeki çatışmaların birkaç gün daha devam etmesini beklediğini açıkladı. Dün bölge sakinlerinin patlama ve silah sesleri duyduğu hastane, dört gündür saldırı altında.

İsrail, hastanede Hamas ile çatışmalar yaşandığını ve örgütün direndiğini söylerken Hamas bunu reddediyor. İsrail son günlerde hastane ve çevresinde 150 Hamas militanını öldürdüğü ve 358’ini ise yakaladığını iddia ediyor. Hamas’a göre öldürülenlerin tümü sivil.

ABD baskısını arttırıyor

BM Güvenlik Konseyi’nde genelde müttefiki İsrail’in yanında yer alan Washington’un Gazze ile ilgili sunduğu son karar taslağı, ABD’nin Tel Aviv üzerindeki baskısını arttırması olarak yorumlanıyor.

Gazze Şeridi’nde geçen yıl Ekim ayından bu yana süren çatışmalarla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarılarına ABD olumlu bakmamış ve acil ateşkes çağrılarını içeren önlemleri veto etmişti.
ABD’nin önerdiği yeni karar tasarısı ise Katar’daki görüşmelere, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına ve İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler’in serbest bırakılmasına destek veriyor.

Bir kararın Güvenlik Konseyi’nden geçebilmesi için en az dokuz lehte oy alması ve daimi üyeler ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ya da Çin tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak başlattığı saldırılarda 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail’in hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ise, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 32 bin Filistinli öldü.

VOA tarafından geçilen Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mossad başkanı bugün Katar’da; Gazze’de ateşkes arayışı sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.