Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da 

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da 

ABONE OL
23:00 - 13/09/2022 23:00
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi, Katar’a gerçekleştirdiği ilk ziyarette Katar Emiri’yle biraraya geldi. Mısır-Katar ilişkileri, Doha hükümetinin desteklediği İslamcı Muhammed Mursi’nin ordu tarafından devrilmesinden sonra bozulmuştu.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in oluşturduğu Körfez ülkesi ve Mısır, İslamcılar’a sempati beslemesi ve diğer meselelerdeki anlaşmazlıklar nedeniyle Doha’ya boykot uyguluyordu. Bu nedenle Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani’nin samimi bir şekilde el sıkışması, birkaç yıl önce mümkün değildi.

Ancak son bir yıldır devam eden diplomatik girişimler, iki ülkenin rota değiştirmesine neden oldu. Katar’ın Mısır ve üç Körfez ülkesiyle ilişkileri normalleştirme deklarasyonu imzalaması üzerine anlaşmazlık 2021’de sona erdi. Katar, boykot kapsamındaki taleplere boyun eğmedi. Bunlar arasında El Cezire haber kanalının kapatılması, topraklarındaki Türk askerlerinin gönderilmesi ve Müslüman Kardeşler örgütüyle bağların kesilmesi vardı.

O dönemden bu yana Doha ve dört Arap ülkesi arasındaki ilişkiler iyileşti ve üst düzey yetkililer arasında ziyaretler gerçekleşti. Şeyh Tamim, Haziran ayında gittiği Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi tarafından havaalanında karşılanmıştı. Ziyaret, iki ülke arasındaki buzların erimesi ve siyasi İslamla ilgili bölgesel anlaşmazlıkların sona erme olasılığının ufukta görünmesi olarak yorumlanmıştı. Anlaşmazlıklar, Libya, Yemen ve diğer bölgelerdeki çatışmaları da körükleyen unsurlardan biriydi.

Kahire ve Doha arasındaki ilişkiler 2013 yılında, o dönemde Mısır Savunma Bakanı olan El Sissi’nin ordunun ülkenin İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kısa süreli ve kutuplaştırıcı iktidarını devirmesine ön ayak olması üzerine soğumuştu. Sissi, Katar’ın da desteklediği ve Mursi’nin parçası olduğu Müslüman Kardeşler örgütünü yasadışı ilan etmişti.

VOA tarafından geçilen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi İlk Kez Katar’da  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.