Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız”

Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız”

ABONE OL
01:20 - 17/11/2023 01:20
Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı hava savunma sistemiyle ilgili, “S-400’ü alıp bir fabrikanın köşesine teslim edemeyiz. İhtiyaç duyduğumuz anda düğmeye basarız” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi oturumunda konuşan Güler, 40 adet Eurofighter uçağının alımı konusunda İngiltere ve İspanya’yla görüştüklerini de açıkladı.

ABD’den F-35 savaş uçağı almak için neden ısrarcı olunmadığı yönündeki soru üzerineyse Güler, “F-35’i alma taraftarı değilim. Başka uçağa geçelim mi diye Amerika’da farklı bir tartışma var” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy çokluğu ile geçti.

Bütçe oylamasından önceki soru-cevap bölümünde Bakan Güler, Türkiye’nin savunma alanındaki uluslararası ilişkileri bağlamında soruları yanıtladı.

“Türk Hava Kuvvetleri’nin eksikliği yok”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın, ABD’den, 1,4 milyar dolar ödeme yapılmasına rağmen F-35 savaş uçağı alınamaması durumuna ilişkin sorusunu yanıtlayan Güler, Türk Hava Kuvvetleri’nin eksikliği olmadığını söyledi. Güler, “Elimizdeki muharip uçaklarımız F-16 ve F-4 bizim yapacağımız görevler için yeterli. Ancak ileriye bakıyoruz, F-35’te sorunlar çıktı, alternatifleri için çalışıyoruz. F-16 yeni alım ve modernizasyon konusunda çalışıyoruz. (ABD tarafı) İsveç’le ilgili onayın çıkmasıyla bunu eşleştiriyorlar” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi oturumunda konuşan Bakan Güler, ABD’den F-35 savaş uçağı almak için neden ısrarcı olunmadığı yönündeki soru üzerine, “F-35’i alma taraftarı değilim. Başka uçağa geçelim mi diye Amerika’da farklı bir tartışma var” ifadesini kullandı.

“Eurofighter’lar alımını İngiltere ve İspanya’yla görüşüyoruz”

Güler, yine CHP’li Akay’ın sorusu üzerine “Eurofighter’larla ilgili çalışmamız var. İngiltere ve İspanya’yla görüşüyoruz. Bu Eurofighter’lar üç ülkeyle ilgili, İngiltere, İspanya, Almanya. İngiltere ve ispanya tamam diyor. Şimdi Almanya’yı razı etmek için onlar çalışıyor, biz çalışmıyoruz. Olursa bir 40 tane Eurofighter uçağı almayı planlıyoruz” dedi.

“(S-400) İhtiyaç olduğunda çalışır. Ne bu, çamaşır makinesi mi?”

Yaşar Güler ile CHP’li Veli Ağbaba arasında, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400 füze bataryalarıyla ilgili diyalog gülümsemeye yol açtı. Güler, “Şundan emin olunuz. Bizler 7 gün 24 saat 365 gün bu memleketin güvenliği için çalışıyoruz. S-400’ü alıp bir fabrikanın köşesine koymayız. Bu konuda ihtiyaç olduğunda çalışıp çalışmadığını görürsünüz” ifadesini kullandı. Bunun üzerine Ağbaba, “Neden çalıştırmıyorsunuz o zaman?” diye yeniden sordu. Güler ise buna, “İhtiyaç olduğunda çalışır. Ne bu, çamaşır makinesi mi?” yanıtını verdi.

Deprem süreci eleştirilerini kabul etmedi

Yaşar Güler, 6 Şubat sabahı itibariyle yaşanan deprem sürecinde özellikle ilk 72 saatte Hatay ve İskenderun’daki askeri birliklerce sahaya inilmemesine ilişkin CHP’li Nermin Yıldırım Karaca’nın eleştirilerine tepkili yanıt verdi.

Güler, “TSK ilk andan itibaren deprem konusunda gerekli her türlü faaliyeti yaptı. Belki orada tam görülemedi ya da biz bunu yapamadık ama biz bunu zamanında ve ilk olarak yaptık. 6 Şubat sabahı saat 05.00’te Antakya İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı arama kurtarmaya başladı. Saar 5.15’te enkaz altından ilk sağ kurtarıldı askerler tarafından. İskenderun’da ilk gün 47 kişiyi kurtardı” diye konuştu.

“Deprem süresince hava faaliyetlerinde 69 helikopter bütün köylere malzemeleri taşıdı, 6400 sorti yaptık. Bu normalde tüm hava kuvvetleri helikopterlerimizin bütün yılda yaptığı sorti sayısından fazla” diye ekleyen Güler, “Ben 2.5 ay Hatay’da kaldım, ilk gün oradaydım. Bir konteynerde kaldım” ifadesini kullandı.

Güler’e “askeri sağlık sistemine ne zaman geri dönülecek?” sorusu

CHP’li İlhami Özcan Aygun ise, Bakan Güler’e hitaben, askeri hastanelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ne zaman askeri sağlık sistemine geri dönüleceğini sordu.

Bakan Güler, “Biz hastanelerimizin hepsinin bizde olmasını arzu ediyoruz. Ama elbette 15 Temmuz gibi bir bela yaşandı. Biz inanıyoruz ki zamanla bunların hepsinin sırayla yapılacağına inancımız tam. Şu anda 5 hastane ve ihtiyaç halinde tam izolasyonu sağlanmış 10 hastane TSK’ya tahsis edilmiş durumda. Bununla birlikte askeri sağlık hizmetlerine bağlı 4 tane seyyar hastanemiz var, bizde bu. Halihazırda MSB kadrolarında 137 pratisyen askeri hekimimiz var, 89 uzman hekimimiz var askeri, 50 tane de uzmanlık öğrencimiz var, bunlar da subay. MSB kadrolarında 319 sivil tabip görev yapıyor. Bunlar yeterli mi, değil. Şu anda SBÜ’de bakanlığımıza ait 713 askeri tıp fakültesi öğrencisi var, bunlar askeri öğrenci, akşamları kara harp okuluna geliyorlar. 29 diş hekimliği öğrencimiz, 16 eczacılık öğrencimiz var. Askeri liseler de askeri hastaneler gibi kısa sürede açılır diye umuyoruz” açıklamasını yaptı.

VOA tarafından geçilen Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Milli Savunma Bakanı Güler: “S-400’ün düğmesine ihtiyaçta basarız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.