Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı

Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı

ABONE OL
23:07 - 09/04/2024 23:07
Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Michigan eyaletinde bir okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası, 2021 yılında dört öğrencinin öldürülmesini önleyebilecek adımları atmadıkları gerekçesiyle Salı günü en az 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Jennifer ve James Crumbley, ABD’deki bir silahlı okul saldırısında hüküm giyen ilk ebeveynler oldu. Savcıların evde emniyete alınmamış bir silah bulunduğuna ve gencin akıl sağlığına yönelik kayıtsızlığa dair kanıtlar sunmasının ardından Crumbley çifti, kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulundu.

Davaya bakan Yargıç Cheryl Matthews, “Bu mahkumiyetler kötü ebeveynlikle ilgili değil. Bu mahkumiyetler, yaklaşmakta olan bir treni durdurabilecek eylemlerin tekrarlandığını ya da yapılmadığını doğruluyor” dedi.

Yargıç, Matthews, “Bu mahkumiyetler, makul bir insanın tüylerinin diken diken olmasına neden olacak şeyleri tekrar tekrar görmezden gelmekle ilgili. Fırsat her defasında kapıyı daha yüksek sesle çaldı ve görmezden gelindi. Kimse cevap vermedi” ifadelerini kullandı.

Savunma avukatları, Crumbley’lerin tutuklandıktan sonra 500 bin dolarlık kefaleti ödeyemedikleri için zaten yaklaşık 2,5 yıl hapis yattıklarını belirterek, hapis cezasından muaf tutulmalarını talep etti.

Crumbley’ler 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra şartlı tahliyeye hak kazanacak ve hapiste geçirdikleri süre için gün kazanmış olacaklar. Şartlı tahliyenin reddedilmesi durumundaysa 15 yıldan fazla hapiste tutulmayacaklar.

Duruşmalar sırasında savcılar, 30 Kasım 2021’de gerçekleşen saldırı sabahı anne ve babasının, öğretmenlerin okul ödevlerinde şiddet içeren mesajlar ve çizimler bulması üzerine oğulları Ethan Crumbley’nin okuluna çağrıldığını söyledi. Crumbley’lere Ethan’ın acilen psikolojik danışmana ihtiyacı olduğu söylendi. Ancak savcılar, çiftin direndiğini, o gün oğullarını eve götürdüklerini, Ethan’ın sırt çantasını aramadıklarını ya da erişebileceğini bildikleri silah hakkında soru sormadıklarını söyledi.

Aynı gün sınıfa geri gönderilen 15 yaşındaki Ethan Crumbley, günün ilerleyen saatlerinde sırt çantasından bir tabanca çıkardı ve okulda ateş etmeye başladı. Şu anda 17 yaşında olan Ethan, cinayet ve diğer suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hüküm verilmeden önce, silahlı saldırıda öldürülen öğrencilerin aileleri yargıçtan Crumbley çiftini 10 yıla mahkum etmesini istedi. Kurbanların aileleri, Crumbley çiftini bencillikleriyle dört kişinin ölümüne ve toplumsal bir trajedisine yol açan başarısız birer anne baba olarak kınadı.

Göğsünde oğlu Justin Shilling’in resmi bulunan bir kıyafet giyen Craig Shilling, “Çocuklarımızın kanı sizin de ellerinizde” dedi.

Madisyn Baldwin’in annesi Nicole Beausoleil, lise son sınıf derslerini seçmesine yardımcı olmak gibi, kızı için yapmaktan keyif aldığı basit şeyleri hatırlattı.

Beausoleil, James ve Jennifer Crumbley’e “Siz oğlunuz için bir silah satın alıp kilidini açık bırakırken, ben kızımın üniversite başvuruları için kompozisyonlarını bitirmesine yardımcı oluyordum” dedi.

Mahkeme salonundaki beş polis Crumbley’lerin başında nöbet tuttu. Crumbleyler, ABD’de bir okulda meydana gelen toplu katliamda hüküm giyen ilk ebeveynler oldular.

Savcılar, her iki ebeveynin de son derece basit önlemler alsalardı bu felaketi durdurabilmiş olabileciklerini söyledi.

Crumbley çifti, Detroit’in 64 kilometre kuzeyindeki Oakland ilçe mahkemesinde ayrı ayrı yargılandı. Jüri üyeleri, Ethan Crumbley’nin bir matematik ödevine nasıl bir silah, bir mermi ve vurulmuş bir kurban çizdiğini ve bunlara korkunç ifadelerin eşlik ettiğini dinledi. Ethan’ın matematik ödevi üzerine “Düşünceler durmayacak. Yardım edin bana. Hayatım işe yaramaz. Her yer kan içinde” şeklinde ifadeler yazdığı kaydedildi.

Ethan, okuldaki bir psikolojik danışmana büyükannesinin öldüğü ve tek arkadaşının aniden taşındığı için üzgün olduğunu, ancak matematik ödevi üzerindeki çizimin sadece video oyunları yaratmaya olan ilgisini yansıttığını söylemişti.

Okula çağırılan Crumbley’ler 15 dakikadan az süren bir toplantıya katıldı. Ancak oğulları Ethan’ın ödevi üzerine çizdiği silah resminin, 47 yaşındaki James Crumbley’nin sadece dört gün önce satın aldığı ve Ethan’ın sosyal medyada “güzelliğim” olarak tanımladığı Sig Sauer marka 9 mm’ye benzediğinden bahsetmediler.

Ethan’ı eve götürmeyi reddeden anne ve babası, bunun yerine işe dönmeyi ve başvurabilecekleri psikolojik danışman listesini kabul etmeyi tercih etti. Okul personeli Ethan’ın kampüste kalabileceğini söyledi. Okulun psikolojik danışmanlarından Shawn Hopkins, bunun çocuk için evde yalnız kalmaktan daha güvenli olacağına inandığını söyledi.

Ancak kimse Ethan’ın sırt çantasını kontrol etmedi. Ethan, o günün ilerleyen saatlerinde silahını çıkardı ve dört öğrenciyi öldürdü, yedi kişiyi de yaraladı.

Duruşmada uzmanlar Ethan’ın akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair bir ifade vermedi. Ancak yargıç, savunmanın itirazları üzerine, jürinin Ethan’ın günlüğünden alıntılar görmesine izin verdi.

Ethan’ın günlüğünde “Zihinsel sorunlarım için hiç yardım almadım ve bu da okulu vurmak istememe neden oluyor. Yardım istiyorum ama ailem beni dinlemiyor, bu yüzden yardım alamıyorum” şeklinde ifadeler yer alıyor.

Ethan’ın vurulmadan aylar önce halüsinasyonlar gördüğünü söylemesi sorulduğunda 46 yaşındaki anne Jennifer Crumbley jüri üyelerine Ethan’ın sadece “dalga geçtiğini” söyledi.

VOA tarafından geçilen Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Michigan eyaletinde okula silahlı saldırı düzenleyen gencin anne ve babası 10’ar yıl hapisle cezalandırıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.