Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor

Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor

ABONE OL
20:36 - 19/10/2022 20:36
Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de yapılan yeni bir ankete göre Cumhuriyetçi Mehmet Öz, Pennsylvania’da kıran kırana geçen Senato seçim yarışında Demokrat John Fetterman’la arasındaki farkı iki puana indirdi.

Ülkenin eski emeklilik derneği olan bugünse 50 yaş üstündekilere hizmet veren AARP’nin anketine göre Fetterman muhtemel seçmenlerin yüzde 48’inin oyunu alarak az farkla önde. Mehmet Öz’ün oy oranı da yüzde 46. Kapanan fark, eyaletin vali yardımcısı Fetterman’ın AARP anketinde yüzde 6 puanla önde olduğu Haziran ayından bu yana Mehmet Öz lehine önemli bir değişim.

Son aylarda Fetterman, kendisini suçla mücadelede yetersiz kalmakla suçlayan Öz ve müttefiklerinin yoğun olumsuz reklamlarına maruz kaldı.

Fetterman’ın imajı Haziran ayından bu yana bozuldu; ancak hala kıl payı da olsa iyi durumda. Muhtemel seçmenlerin yüzde 46’sı Fetterman’a olumlu bakarken, yüzde 45’i olumsuz bakıyor. Haziran ayında aynı oranda seçmen olumlu bakarken, sadece yüzde 36’sı Fetterman’ı olumsuz değerlendiriyordu.

Rakiplerinin sahte Cumhuriyetçi olarak nitelendirdiği Mehmet Öz ise Haziran ayından bu yana imajını düzeltse de hala oranı düşük. Öz, seçmenlerin yüzde 38’i tarafından olumlu görülürken, yüzde 50’si tarafından olumsuz değerlendiriliyor. Haziran ayında bu rakamlar sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 63 idi.

Anket 4-12 Ekim tarihleri arasında Cumhuriyetçi bir firma olan Fabrizio Ward ve Demokrat bir şirket olan Impact Research tarafından gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 4’ü Senato yarışında kararsız olduğunu belirtirken, yüzde 2’si Fetterman ya da Öz dışında birine oy vereceğini söyledi.

AARP anketinde Fetterman, Pennsylvania’da seçimleri sıklıkla belirleyen önemli bir oy bloğu olan banliyö sakinleri arasında Öz’ü geride bırakıyor. Ancak Öz, seçimleri değiştirebilecek bir diğer kritik seçmen grubu olan bağımsızlar arasında Fetterman’ı geçiyor.

Fetterman Demokratlar arasında, Öz’ün Cumhuriyetçiler arasında gösterdiğinden sadece biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Bu da Cumhuriyetçi Parti tabanının zorlu önseçimlerden sonra büyük ölçüde ünlü doktora yöneldiğinin bir işareti.

Mehmet Öz 50 yaş ve üzeri erkekleri, kırsal kesimdeki erkek seçmenleri ve üniversite mezunu olmayan erkek seçmenleri kazanıyor. Fetterman ise 50 yaş ve üzeri kadınlar, kentli kadın seçmenler ve üniversite eğitimi almış kadın seçmenler arasında önde.

Ankete göre Mehmet Öz, en az 50 yaşında olan beyaz seçmenler tarafından tercih ediliyor. Fetterman ise 50 yaş ve üzeri siyah seçmenler arasında liderliğini arttırmış durumda. Öz, Haziran’da yüzde 76 olan bu seçmenlerin yüzde 84’ünü kazanıyor.

AARP anketinde Demokratlar genel oy pusulasında Cumhuriyetçiler’e karşı yüzde 45’e yüzde 47 önde. Bu oran, Cumhuriyetçiler’in yüzde 47, Demokratlar’ın yüzde 45 destek aldığı Haziran anketinin tam tersi.

Muhtemel seçmenlerin yüzde 43’ü şu anda Demokrat Başkan Joe Biden’ın iş performansını onaylarken, yüzde 55’i onaylamıyor. Bu, sadece yüzde 36’nın onayladığı ve yüzde 61’in onaylamadığı Haziran ayına kıyasla Biden için iyi bir gelişme.

Bu ankette, muhtemel seçmenlerin yüzde 47’si Trump’ı onayladığını söylerken, yüzde 51’i onaylamadığını söylüyor.

Ankete göre eyaletteki valilik yarışı, Senato yarışına kıyasla çok daha az kıran kırana geçiyor. Demokrat Josh Shapiro, Cumhuriyetçi Doug Mastriano’yu yüzde 42’ye karşı yüzde 53 ile geride bırakıyor.

Ankete katılan muhtemel seçmenlerin yüzde dördü hem Demokrat Shapiro’yu hem de Cumhuriyetçi Öz’ü destekleyerek oylarını bölüyor ve bunların çoğunluğunu yaşlı, beyaz erkekler oluşturuyor.

Demokrat adaylar valilik ve Senato yarışlarında önde olsalar da güçlü rüzgarlarla mücadele ediyorlar. Ankete katılan muhtemel seçmenlerin dörtte üçü ülkenin yanlış yöne gittiğini söylerken, neredeyse üçte ikisi kişisel mali durumları hakkında çok ya da biraz endişeli.

Enflasyon ve artan fiyatların yanı sıra sağlık sigortası Medicare, sosyal güvenlik, Senato yarışında 50 yaş ve üzeri seçmenler için en önemli konular.

Valilik yarışında ise enflasyon ve kürtaj, bu seçmen grubu için en önemli konular arasında

Ankete göre, 50 yaş ve üzeri seçmenlerin yüzde 16’sı Senato yarışında “ikna edilebilir”; yani Fetterman ya da Öz’e kesin olarak oy vereceklerinin garantisi yok.

Yüzde 5’i Fetterman’a oy verme eğiliminde ya da muhtemelen oy verecekken, aynı durum Öz için yüzde 7 oranında. Yüzde 1’lik kesim başka birine oy verirken, geri kalan yüzde 3’lük kesim kararsız.

Anket için sabit hatlar, cep telefonları ve kısa mesajlar üzerinden yaklaşık bin 400 muhtemel seçmenden görüş alındı. Eyalet çapındaki seçmenler için hata payı yüzde 4,4.

VOA tarafından geçilen Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mehmet Öz Rakibi ile Farkı Kapatıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.