”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken”

”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken”

ABONE OL
19:52 - 04/06/2022 19:52
”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bugün itibariyle ABD’de 11 eyalette en az 20 maymun çiçeği vakası tespit edildi. Sağlık yetkilileri doktorlara vakalardan şüphe duymaları halinde test yapmaları çağrısında bulundu. Uzmanlar, toplum düzeyinde bulaşma olabileceğini ancak hastalığın endemi olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu ve kamu sağlığı risk düzeyinin düşük olduğunu belirtti.

ABD’deki maymun çiçeği vakalarına yönelik araştırmalar ülkede virüsün iki farklı türünün bulunduğunu gösteriyor. Bu durum virüsün bir süredir tespit edilemeden, ABD’de dolaşımda olabileceğini ortaya koydu.

Federal sağlık yetkililerine göre, ABD’deki vakaların çoğu virüsün Avrupa’daki türüyle aynıydı ancak birkaç numunenin farklı bir türe ait olduğu görüldü. Her iki tür de dünya genelindeki son salgın tespit edilmeden önce geçen yıl ABD’deki vakalarda görülmüştü.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) Jennifer McQuiston, maymun çiçeği virüsünün ABD’de ne kadar süredir dolaşımda olduğunu anlamak için daha fazla hastanın incelenmesinin gerekeceğini belirtti.

Uzman, ABD’de gözden kaçmış maymun çiçeği vakalarının olabileceğini ancak bunun sayısının fazla olmadığını söyledi.

Grip benzeri semptomlar ve ciltte döküntü

Maymun çiçeği genellikle grip benzeri semptomlarla başlıyor. Lenf bezleri şişiyor daha sonra yüzde ve vücutta döküntüler oluşuyor. Hastalık insanların kemirgenler ya da küçük hayvanlar tarafından ısırıldığı Afrika’nın bazı bölgelerinde endemi haline gelmiş durumda, ancak insanlar arasında genellikle kolay yayılmıyor.

Geçen ay Avrupa’da ve ABD’de de vakalar ortaya çıkmaya başlamıştı. Virüsün tespit edildiği kişilerin tamamı olmasa da çoğunun yakın zamanda ülkeler arası seyahat ettikleri anlaşıldı. Sağlık yetkilileri birçok ülkede hastalığı araştırıyor.

CDC: ”Hastalar izole ediliyor”

ABD’deki hastaların tamamının iyileşmekte olduğu ya da iyileştiği belirtilen açıklamada CDC, hastalığın bulaşmasını önlemek için hastaların izole edildiğini bildirdi.

Hastaların bütün döküntülerinin kabuk tuttuktan sonra kabukların düşmesi ve yeni derinin ortaya çıkmasıyla iyileşmiş kabul edildikleri belirtildi.

CDC, Afrika dışında 700 vakadan haberdar olduklarını ve şimdiye kadar ölüme neden olmadığını kaydetti.

CDC, küresel sağlık yetkilileriyle salgının nasıl başladığı ve ABD ile diğer yerlere nasıl yayıldığını anlama konusunda işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

”Birçok vakada genital bölgede başladı”

CDC’nin haftalık Hastalık ve Ölüm Oranı Raporu’nda ayrıntılı olarak yer alan 17 vakanın çoğunun hasta erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler olduğu belirtildi. Birçok vakada maymun çiçeği döküntüsünün genital bölgede başladığı kaydedildi.

CDC, maymun çiçeğinin, virüsü taşıyan ve döküntüsü olanlarla yakın temas ile bulaştığını bildirdi.

Amerikalı yetkililer, ABD Stratejik Ulusal Stoku’nda bol miktarda aşı bulunduğunu ve hükümetin virüsün bulaşmasını önlemek için enfekte kişilerle temas riski yüksek olanlara bunları sunduklarını bildirdi.

ABD şu ana kadar şüpheli vakalara 120 tanı testi yaptı. Yetkililer hükümetin günde bin kadar test yapma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen ”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Maymun Çiçeğine Endemi Demek İçin Henüz Erken” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.