“Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı”

“Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı”

ABONE OL
21:01 - 18/03/2024 21:01
“Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen araştırma heyeti Bağımsız Uluslararası İran Hakkında Gerçeği Araştırma Misyonu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından gözaltında tutulduğu sırada hayatını kaybetmesinin hukuka aykırı ve şiddet kaynaklı olduğunu ve İranlı kadınların hala sistematik ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti.

22 yaşındaki İranlı Kürt Amini’nin Eylül 2022’de, İran’ın İslami kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltındayken ölümü, aylarca süren protestolara ve İslam Cumhuriyeti’nin dini liderlerine karşı son yılların en büyük meydan okumasına yol açtı.

Bağımsız Uluslararası İran Hakkında Gerçeği Araştırma Misyonu Başkanı Sara Hüseyin, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı açıklamada, “Araştırmamız, Amini’nin ölümünün hukuka aykırı olduğunu ve devlet yetkililerinin gözetiminde fiziksel şiddetten kaynaklandığını ortaya koydu” dedi.

“Yargısız infaz, keyfi tutuklama, kötü muamele ve cinsel şiddet”

Misyon, protestoların ardından yargısız infazlar, keyfi tutuklamalar, işkence ve kötü muamelenin yanı sıra; tecavüz ve cinsel şiddet olaylarının yaşandığını tespit etti.

Sara Hüseyin, “Bu eylemler, kadınlara, kız çocuklarına ve insan haklarını desteklediğini ifade eden diğer kişilere yönelik yaygın ve sistematik bir saldırı bağlamında gerçekleştirilmiştir” dedi.

Hüseyin, “Bu ciddi insan hakları ihlallerinden bazıları insanlığa karşı işlenen suçlar seviyesine yükselmiştir” diye ekledi.

İranlı yetkili: “Heyet bağımsızlıktan yoksun”

Buna karşılık İran İnsan Hakları Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Kazım Garip Abadi, inceleme heyetini “bağımsızlık ve tarafsızlıktan yoksun olmakla” suçladı.

BM’nin İran’daki insan hakları durumuyla ilgili özel raportörü Cavit Rahman, İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı ayrı bir değerlendirmede, hapisteki insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’nin “ciddi kalp ve akciğer rahatsızlıkları da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarından muzdarip olduğunu ve sağlığının büyük risk altında olduğunu” söyledi.

Hüseyin, geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Muhammedi ile ilgili “Zorunlu başörtüsü takmadığı için tıbbi erişimine izin verilmedi” dedi.

Hüseyin, protestoların başladığı 2022 yılından bu yana İran’daki kadın ve kız çocuklarının her gün “özel ve kamusal yaşamlarının neredeyse tüm yönlerini etkileyen” ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Kadınların okullara, üniversitelere, hastanelere ve mahkemelere erişiminin yanı sıra istihdam fırsatlarının “zorunlu başörtüsü takma gibi tamamen keyfi bir şarta tabi tutulmasını anlamanın zor olduğunu” söyledi.

VOA tarafından geçilen “Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü hukuka aykırıydı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.