Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı

Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı

ABONE OL
20:47 - 11/09/2022 20:47
Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

10 bin 336 vakanın kayıt altına alındığı Latin Amerika’da virüse yakalanan kişi sayısındaki artışın endişe verici boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekiyor.

Panamerikan Sağlık Örgütü PAHO’nun verilerine göre dünya çapında son iki haftadaki 9 bin 396 yeni vakanın 3 bin 644’ü yani yüzde 38,7’den fazlası, global nüfusun yüzde 8’ini oluşturan Latin Amerika’da kayıt altına alındı.

Uzmanlar hastalığa yakalanan çok sayıda kişinin hastalığı bildirmediğini, bölgede sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar da hesaba katıldığında gerçek rakamların kayıt altına alınanlardan çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

Maymun Çiçeği virüsü kaynaklı iki kişinin yaşamını yitirdiği bölgede Brezilya, kayıt altına alınan 5 bin 726 vakayla en çok vakanın tespit edildiği ülke.

Brezilya’yı 1808 vakayla Peru izliyor. Peru milyonda 54,8 vaka sayısıyla Latin Amerika’da nüfusa göre en çok vakanın kaydedildiği ülke olmasıyla dikkat çekiyor.

Son bir haftada vaka sayısı 356 artarak 938’e yükselen Kolombiya, bölgede son 7 günde en çok vaka artışının yaşandığı ülke. 788 vakanın olduğu Meksika’daysa son bir haftada vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 140 arttı.

Bölgede virüs kaynaklı can kayıplarının gerçekleştiği ülkelerse Brezilya, Küba ve Ekvador.

“Bölgede 100 bin aşı dağıtılacak”

Hastalığın belirtileri arasında yüzde, ağızda, ellerde ve göğüste döküntüler gibi deri lezyonları; ateş, şişmiş bezler ve baş ağrısı gibi semptomlar yer alıyor.

PAHO Direktörü Carissa Etienne, Latin Amerika ülkeleri için Bavarian Nordic laboratuvarından 100 bin doz aşı temin ettiklerini ve 12 Eylül’de dağıtıma başlanacağını ancak toplu aşılama uygulamasına henüz geçilmeyeceğini belirtti.

Virüse yakalanan kişilerin yaklaşık büyük çoğunluğunun hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülmesi nedeniyle sınırlı sayıdaki aşının dağıtımında başta LGBTİ+ erkekler olmak üzere yüksek risk grubundaki kişilere öncelik verilecek.

VOA tarafından geçilen Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Latin Amerika’da Maymun Çiçeği Vakaları 10 Bini Aştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.