Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor

Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor

ABONE OL
23:00 - 30/03/2024 23:00
Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yaklaşık 660 milyon nüfusa, 1 milyar hektarın üzerinde ekilebilir alana ve zengin su kaynaklarına sahip Latin Amerika’da, nüfusunun iki katına yetecek kadar gıda üretiliyor. Ancak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Latin Amerika’da en az 43 milyon kişi açlık, 130 milyon kişi de sınırlı ya da aşırı gıdaya erişim sorunu yaşıyor.

FAO verilerine göre açlık, bireyin yeterli alım gücünün olmaması, güvenlik veya kıtlık gibi sebeplerden dolayı en az 24 saat boyunca hiçbir gıda tüketememesi anlamına geliyor.

Geçen hafta FAO’nun Guyana’da yaptığı bölgesel konferansta Birleşmiş Milletler 2030 yılı hedefi “açlığın ortadan kaldırılması” olarak belirlendi ve hala milyonlarca kişinin açlık çektiği vurgulandı. Konferansta ayrıca, bölgedeki açlık, yoksulluk, yapısal eşitsizlik ve küresel ısınmanın yol açtığı sorunlarla mücadelenin arttırılması kararı alındı.

FAO direktörü Qu Dongyu’ya göre, bölgede gıdaya erişimi zorlaştıran diğer faktörler arasında ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama, emtia fiyatlarındaki dalgalanma, yüksek gıda maliyetleri ve iklim değişikliğinin etkileri yer alıyor.

“Gıdaya erişim sorunu artıyor”

Amerika kıtasında yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla önde gelen akademik kurumlar arasında yer alan Americas Barometer’a göre bölgedeki gıdaya erişim sorunu 2012 yılından bu yana artıyor.

Araştırmada dikkat çeken veriler arasında son 11 yılda, El Salvador ve Guatemala dışındaki tüm Latin Amerika ülkelerinde başta Haiti ve Surinam olmak üzere gıdaya erişim sorununun artmış olması; gıdaya erişim sorunu yaşayanların çoğunun 26 ila 45 yaşındaki kadınlardan oluşması yer alıyor.

Bölgede son üç ayda gıdaya erişim sorunu yaşayan yetişkin bireyler, tüm toplumun yüzde 32’sini oluşturuyor. İmkansızlıklar yüzünden en az bir gün hiç bir şey tüketmeden geçirmek zorunda kalan kişi oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 78’le Haiti.

Haiti’de ekonomik, siyasi ve sosyal sorunların yanısıra yaşanan çevresel felaketler, gıdaya erişimi zorlaştırıyor. Haiti’yi yüzde 52 ile Jamaika ve yüzde 40 ile Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua izliyor. Gıdaye erişim sorununun en az yaşandığı ülkelerse yüzde 17 ile Brezilya ve yüzde 16 ile Şili.

VOA tarafından geçilen Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Latin Amerika’da 43 milyon kişi açlık çekiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.