Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı

Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı

ABONE OL
23:36 - 28/09/2022 23:36
Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin doğu kıyısından iki kısa menzilli balistik füze fırlattığını bildirdi. Pyongyang’ın yeni füze denemesi ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Seul ziyaretinden bir gün önce geldi. Kuzey Kore Pazar günü de doğu kıyısından denize bir balistik füze fırlatmıştı.

Bundan iki gün önce de Güney Kore ve ABD güçleri, Güney Kore’nin doğu kıyısı açıklarında bir savaş gemisinin de katıldığı ortak tatbikat düzenlemişti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’na göre bugünkü füzeler Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ın Sunan bölgesinden yerel saatle 18.10 ile 18.20 arasında atıldı.

Açıklamada füzelerin 30 kilometre irtifaya ulaşarak 360 kilometre mesafe kat ettikleri ve ses hızının 6 katına (saatte 7 bin 450 km) çıktıkları belirtildi.

Açıklamada ”Kuzey Kore’nin provokasyonları Güney Kore ve ABD’nin caydırıcılık ve müdahale kapasitesini daha güçlendirecek ve yalnızca Kuzey Kore’nin uluslararası toplumdan tecritini arttırmaya yarayacaktır” denildi.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi acil toplanarak Kuzey’in denemesini kınadı. Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un ofisinden yapılan başka bir açıklamada Kuzey Kore’yi caydırma kapasitelerini arttırmaya devam edecekleri belirtildi.

Kuzey Kore devlet medyası ise son füze denemelerine yayınında yer vermedi. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong Un nükleer silah ve füze geliştirmesinin Kuzey Kore’yi ABD tehdidinden korumak anlamına geleceği açıklamasını yaptı.

Japonya Sahil Güvenlik yetkilileri de şüpheli bir füze denemesi yapıldığını bildirdi. Japon Savunma Bakanı Toshiro Ino eylemi ”kabul edilemez” olarak değerlendirdi ve Pyongyang’ın tekrar eden füze denemelerinin hem Japonya’nın güvenliğini hem de uluslararası güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Asya ziyareti kapsamında Japonya’nın ardından Güney Kore’ye geçecek ve Kuzey ile Güney Kore arasında yoğun şekilde korunan Askerden Arındırılmış Bölge’yi ziyaret edecek.

Askerden arındırılmış bölge, 1950-1953 yılları arasındaki Kore Savaşı’nın bir barış anlaşması yerine ateşkesle sona ermesinin ardından kuruldu. 4 kilometre genişliğindeki tampon bölge, adına rağmen, her iki tarafta da dikenli teller, ağır silahlar ve tank tuzakları ile kıyıdan kıyıya korunuyor.

Bölge bölünmüş bir yarımadanın, parçalanmış ailelerin, jeopolitik gerilimin ve kanlı askeri çatışmaların sembolü durumunda. Aynı zamanda outlet alışveriş merkezleri, tematik parklar, yürüyüş parkurları ile en azından Güney Kore için gerçeküstü bir turizm merkezi konumunda.

Bugüne dek ABD başkanları ve çok sayıda üst düzey yetkili bölgeyi ziyaret ederek 30 bin Amerikan askerinin bulunduğu Güney Kore ile ittifaka destek mesajları verdi.

Son olaran eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, 2019’da sınırda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile buluşmuş, böylece Kuzey Kore’ye kısa bir süre adım atan ilk ABD başkanı olmuştu. Ancak bu görüşme bile Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması için yapılan müzakerelerin uzun ömürlü olmasını sağlayamamıştı.

Harris, Başkan Joe Biden yönetiminin silahtan arındırılmış bölgeyi ziyaret eden ilk üst düzey yetkilisi olacak. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, ziyaretin Kuzey Kore’nin oluşturduğu herhangi bir tehdit karşısında Seul ve Washington arasındaki ittifakı pekiştirmeyi amaçladığını söylüyor.

Biden, başkan olmadan önce askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret etmişti, ancak bu yıl başkan olarak Güney Kore’ye yaptığı ilk ziyarette buraya gitmemeye karar verdi.

Harris’ten ve ABD Dışişleri’nden kınama

Harris, Kuzey Kore’nin son füze denemesinden saatler önce Japonya’nın Yokosuka kentinde bulunan USS Howard savaş gemisinden yaptığı açıklamada Pazar günkü füze denemesini kınamış ve Pyongyang’ın gayrimeşru silah programının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini, çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını da ihlal ettiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de füze denemelerini kınadı, ABD’nin Kuzey Kore’ye diplomatik yaklaşım hedefine bağlı olduğunu belirtti ve diyalog çağrısı yaptı.

Nükleer deneme endişesi

Kuzey Kore bu yıl benzeri görülmemiş hızda füze denemeleri yaparken, bu hafta Güney Kore ve ABD arasındaki ortak tatbikat, bir gövde gösterisi niteliğindeydi. Pyongyang’ın 2017’den bu yana ilk nükleer denemesini yapabileceğinden endişe ediliyor.

Kuzey Kore’nin bir nükleer deneme için hazırlıklarını tamamladığı ve bu denemenin Çin’in Ekim ayında yapacağı Komünist Parti Kongresi ile ABD’de Kasım’da yapılacak ara seçimler arasında bir dönemde olabileceği sanılıyor.

Harris’ten Çin’e kınama

Japonya’nın Yokosuka kentinde USS Howard savaş gemisinde konuşan Harris, Çin’in Pasifik bölgesindeki “rahatsız edici” eylemlerini de kınadı ve Tayvan’la gayri resmi ilişkileri derinleştirme sözü verdi.

Harris, Yokosuka’da ABD’nin deniz aşırı en büyük donanma yerleşkesini ziyaret etti.

”Çin uluslararası hukuk temelli düzenin ana unsurlarına gölge düşürüyor” diyen Harris, ”Çin askeri ve ekonomik gücünü komşularına müdahale etmek ve onları korkutmak için kullanıyor. Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde rahatsız edici davranışlara tanık olduk ve son olarak da Tayvan Boğazı’nda provokasyonlar gördük” diye konuştu.

Harris’in beyaz giysileri içindeki Amerikan donanması üyelerine hitaben yaptığı konuşma ABD Başkanı Joe Biden’ın 18 Eylül’de yayınlanan ve Tayvan’ı beklenmedik bir saldırı karşısında koruma sözü veren röportajının ardından geldi.

ABD resmi olarak yalnızca Pekin’i tanımasını ancak ABD hükümetine demokratik şekilde yönetilen Tayvan’ın kendisini koruması için gerekli araçları sağlamasına izin veren ”tek Çin” politikasını destekliyor.

Çin, Tayvan’ın kendi toprağı olduğunu öne sürüyor ve kontrol altına almak için güç kullanma seçeneğini elemiyor.

Tayvan hükümeti ise Çin’in egemenlik iddiasına şiddetle karşı çıkarak 23 milyonluk halkının kendi geleceğine yalnızca kendisinin karar verebileceğini söylüyor.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Tayvan’ı ziyaret etmesi Çin’in tepkisini çekmiş, Pekin adanın civarında şu ana kadarki en büyük askeri tatbikatını yapmıştı.

Harris, ”Statükoda yapılacak tek taraflı değişimlere karşı çıkacağız ve Tayvan’ın kendini savunma hakkını desteklemeye uzun vadeli politikamızla uyumlu olarak devam edeceğiz” dedi. Harris, Tayvan’ın teknolojiden sağlığa küresel gelişime katkı sağlayan canlı bir demokrasi olduğunu söyleyerek ABD’nin Tayvan’la gayri resmi ilişkilerini derinleştirmeye devam edeceğini belirtti.

Harris’in konuştuğu üs, bölgesel bir çatışmada görevlendirilebilecek 24 bin askeri ve sivil çalışana ev sahipliği yapıyor. Burası aynı zamanda, Kuzey Kore’yi caydırmayı amaçlayan ortak tatbikatlara katılmak üzere Güney Kore’de bulunan bir uçak gemisi olan USS Ronald Reagan’ın da bulunduğu liman.

Harris dün ise Biden’ın her iki partiden oluşan delegasyonuna eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin cenazesi için yapılan devlet töreninde liderlik etti. Abe ülkeyi 2. Dünya Savaşı’ndaki yenilginin ardından izlenen pasifist doktrinden uzaklaştırmıştı.

Biden’ın başkan olarak Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile ilk yüz yüze görüşmesini Kasım ayında Endonezya’daki G20 Grubu toplantısında yapması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kuzey Kore Harris’in Seul Ziyareti Öncesi Füze Fırlattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.