DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi

Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi

ABONE OL
11:00 - 26/01/2024 11:00
Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart Seçimleri’nde sonucu en fazla merak edilen İstanbul’da en güçlü iki aday Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında polemik erken başladı.

İstanbul’a ait projelerini açıklayan AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayı Murat Kurum özellikle olası İstanbul depremine karşı geliştirdiği konut vizyonuyla seçmenlerin ilgisini çekmeye çalışacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanlığı deneyimine sahip Kurum, 2019 yılında iki kez kazanan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na bu alanda üstünlük sağlama iddiasında.

Kurum İmamoğlu için “söz verdiğinin yüzde 5’ini yapmadı” dedi 650 bin konut inşa etme sözü verdi

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı, “İstanbul’da 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. İstanbul’u 5 yılda hazırlayacağız denmişti. Ne vaat verdiler? 5 yılda 100 bin konut değiştireceğiz hedefi konulmuştu. Söz verdiğinin yüzde 5’ini bile yapamamaktadır. Böyle giderlerse İstanbul’da dönüşümü 100 yılda yapamazlar. İstanbullulara söz, tek riskli yapı kalmayıncaya kadar koşturacağız, alın teri dökeceğiz. Bunun için de ülkemizin kaderini değiştirecek deprem dönüşüm hamlesini başlatacağız. 5 yılda 650 bin yatay mimari eksenli konut inşa edeceğiz” dedi.

Kurum: “700 bin lira hibe desteği 700 bin lira kredi desteği ve 100 bin lira da taşıma desteği vereceğiz”

Bu konutların 300 binini İBB iştiraki KİPTAŞ aracılığıyla sosyal konut şeklinde yapacaklarını vurgulayan Kurum, İstanbullulara hibe ve kredi desteği verileceğini de duyurdu.

İBB adayı, “Yeni güvenli, huzurlu binalarımızın 300 binini bilinçli bir şekilde KİPTAŞ eliyle yapacağız. Biz öldürülen, yavaşlatılan KİPTAŞ’ımızla 300 bin konutu başlatıyoruz. 15 Nisan’da hemen başvuruları alacağız. 700 bin lira hibe desteği 700 bin lira kredi desteği ve 100 bin lira da taşıma desteği vereceğiz. 18 ayda bu konutlarımızı planlayacağız. Yerinde dönüşüm ile 250 bin konut yapacağız. Şu anki İBB yönetiminde dahil bizim yaptığımız bu çalışma ve vizyon yoktur. Kentsel dönüşüme özel 100 bin konut yapıp, ihtiyaç sahiplerine uygun fiyata kiralayacağız. Bu konutlardan 39 ilçemiz faydalanacak. Bu konutlar kesinlikle satılmayacak” diye konuştu.

İmamoğlu’ndan AK Parti ve Kurum’a “kentsel dönüşümü rant kaynağı olarak görüyorlar” eleştirisi

Kurum’un bu vaatlerine CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanıtı gecikmedi.

Bakırköy’de kentsel dönüşüme giren İş Bankası Mensupları Sitesi’nin temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı, 1999 Marmara Depremi’nden sonra 20 yıl kenti yöneten AK Parti geleneğinin deprem konusunda neredeyse hiçbir şey yapmadığını söylerken Kurum’un bakanlığı döneminde gökdelenlerle kaplanan Kadıköy Fikirtepe’deki kentsel dönüşümü de eleştirdi.

İmamoğlu, “2019’a kadar özellikle bu kenti yöneten insanlar, deprem meselesini bir hayat memat meselesine değil ne yazık ki bir çıkar meselesine dönüştürmüşlerdir. Fikirtepe kentsel dönüşümün kötü bir simgesidir. Bu iktidarın ne yazık ki kendi döneminde özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde yapılan yanlış adımlar, rant, insanını da müteahhidini de devletini de aldattı. Kazanan olmadı, şehir kaybetti. Orada oluşan yığından dolayı o şehre yaptığımız şu anda altyapı çalışmaları milyarlarca dolar. Okul yapacak arazi yeri kalmadı Fikirtepe’de. Şehri dönüştürme adı altında kentsel dönüşüm adı altında rant ve haksız kazanç kaynağı gibi görerek şehrin rotasını başka bir yere evirdiler” dedi.

“Ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü de yönetemezler”

Hükümeti ekonomiyi kötü yönetmekle suçlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, rakiplerinin her şeye parti gözlüğü ile baktığını belirtirken kendisinin ayrımcılık yapmadan herkesle ortak masada konuştuğunu savundu.

İmamoğlu, “Ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü de yönetemezler. Bugün hayatımızın en can alıcı meselelerinden birisi olan kentsel dönüşümün ilerleyemeyişindeki en önemli gerekçe ülkemizdeki vahşi enflasyon, döviz artışı ve maliyet artışları. İnsanlar Tuzla’dan Türkiye’nin her yerine kadar ‘vahlanıp ahlanıp’ ağlamakta ve çare aramaktadırlar. Çok büyük bir kira enflasyonuna sebep olanlar bu ülkeyi dönüştüremezler, depreme dirençli hale getiremezler. Biz CHP’li ya da AK Partili belediye bakmıyoruz. Herkesle ortak masada konuşuyoruz. Vatandaşlarımızla kapıları kapatıp kapılar arkasında konuşmuyoruz” diye konuştu.

Kurum’dan yeni metro hatları, bisiklet yolları ve iki tünel vaadi

Murat Kurum’un vaatleri arasında sadece İstanbul’un depremle ilgili konut sorununa dair çözüm önerileri yoktu.

İBB Başkan adayının özellikle trafik sorununa dair getirdiği çözüm önerileri dikkat çekiciydi.

Murat Kurum, “Açtık dedikleri 40,7 kilometrelik metro hattının gerçekte 8 kilometresini zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. Kazısı yapılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon beton döktüler. Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metro hattını 18 kilometre olarak yapacağız. Sultanbeyli metrosunu tamamlayacağız. Sabiha Gökçen-Kurtköy arasındaki metro hattını da tamamlayacağız. İstanbul’da iki yakaya iki tünel projesi yapıyoruz. D-100 karayolunu düzenleyerek metrobüs hattımızı Silivri’ye kadar uzatacağız. 2034’te 1500 kilometre bisiklet yolumuz olsun istiyoruz” dedi.

“İlk kez evlenen gençlere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapılacak”

İstanbul’da yaklaşık 11,5 milyon seçmen var. Bu seçmenlerin yüzde 28’si 30 yaşın altında. AK Parti adayı gençlere yönelik çok sayıda vaat sıraladı.

Murat Kurum, “Toplu ulaşımda öğrencilere yüzde 40 indirim sağlanacak. Memleketine giden öğrencilerin yılda iki kez olmak üzere otobüs biletinin yarısı İBB tarafından karşılanacak. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği verilecek. İlk İşim kampanyası ile gençlere 100 bin TL hibe verilecek. İlk kez evlenen gençlere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapılacak. AKM’nin bir benzerini Anadolu’da kurulmasını isteyenler var. Anadolu Kültür Merkezi’nin temellerini hızla atacağız. İstanbul bir festivaller şehri olacak” ifadelerini kullandı.

Bu arada AK Parti adayının vizyon toplantısına bir dönem adı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve geçtiğimiz seçimde Ekrem İmamoğlu’na kaybeden eski Başbakan Binali Yıldırım da katılarak Murat Kurum’a destek verdi.

VOA tarafından geçilen Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kurum’dan 650 bin konut vaadi, İmamoğlu’dan, “ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşüm yapamaz” eleştirisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.