Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı

Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı

ABONE OL
22:51 - 02/04/2024 22:51
Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden’ın seçim kampanyası ekibi, Florida Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin Cumhuriyetçiler’in desteklediği ve hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtajı yasaklayan yasanın önünü açmasının ardından bu yıl Biden’ın Florida’da seçimi kazanabileceğine inandıklarını açıkladı.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump hem 2016 hem de 2020 başkanlık seçimlerinde Florida’yı kazanmıştı. Ancak Biden’ın ekibi, katı kürtaj kısıtlamalarına yönelik tepkinin, Florida’yı kazanılabilir bir eyalet haline getirdiği görüşünde.

Biden’ın kampanya ekibi, Florida Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin kararının ardından Pazartesi günü yayınladığı bir notta Florida’yı kazanma stratejisini özetledi.

“Kürtaj Hakları Bu Seçim Döneminde Florida’da Ön Planda Olacak” başlıklı notta, “Donald Trump’ın bizzat önünü açtığı yeni, katı kürtaj yasağına” atıfta bulunuldu.

Demokratlar, kürtaj hakları konusundaki tartışmaların, partinin Kongre seçimlerinde beklenenden daha iyi sonuç aldığı 2022’de destekçilerini ülke genelinde sandık başına götürdüğünü belirtti.

Konunun Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde 22 milyon nüfuslu Florida’da Biden’a ne kadar yardımcı olacağı ise net değil.

Florida’da son yıllarda Cumhuriyetçi eğilimler ağır basmış durumda. Eyaleti kazanan son Demokrat Partili başkan adayı, 2012’de Barack Obama olmuştu.

Seçim verileri sitesi 538towin tarafından yerel kamuoyu yoklamalarından yapılan bir derleme, eski Başkan Trump’ın Florida’da önemli bir farkla önde olduğunu gösteriyor.

Ulusal düzeyde ise anketler yarışın Biden ve Trump arasında çekişmeli olduğunu gösteriyor.

Biden’ın kampanya ekibinin paylaştığı notta, “Şundan emin olun: Florida kazanılması kolay bir eyalet değil, ancak özellikle Trump’ın zayıf, nakit sıkıntısı çeken kampanyası ve koalisyonundaki ciddi kırılganlıklar göz önüne alındığında Başkan Biden için kazanılabilir bir eyalet” ayrıntısı yer aldı.

Trump’ın kampanya ekibi, rakiplerinin değerlendirmesine ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Biden ekibi, Trump’ı, ABD’de kürtaj haklarının geri alınmasıyla giderek daha fazla ilişkilendiriyor.

Salı günü yayınlanan bir siyasi reklamda, Trump’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne üç muhafazakar yargıç atayarak bir kadının kürtaj hakkını anayasal olarak tanıyan 1973 tarihli Roe v. Wade kararının bozulmasına yardım etmekle övündüğü bir video klip yer alıyor.

Neredeyse tamamı Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen yeni yasalar nedeniyle kürtaja erişim, Güney eyaletlerinde artık neredeyse imkansız.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Salı günü Florida kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Donald Trump bu sağlık krizini yarattı ve şu anda da durmak gibi bir planı yok” dedi.

Trump, Mart ayındaki açıklamasında, 15 haftalık ulusal kürtaj yasağına sıcak baktığını ancak tecavüz, ensest ve annenin hayatını kurtarma gibi durumlarda istisnaların sağlanmasını desteklediğini söylemişti.

Kıdemli danışman Brian Hughes Salı günü yaptığı açıklamada, “Başkan Trump yaşamın korunmasını destekliyor. Ancak aynı zamanda seçmenlerin kendileri için karar verme hakkını desteklediği için eyaletlerin haklarını da desteklediğini açıkça ortaya koydu” dedi.

Siyasi kutuplaşma

Florida Eyalet Yüksek Mahkemesi Pazartesi günü, kürtaj kısıtlaması kapsamında altı haftalık yasağın yürürlüğe girmesine izin vermenin yanısıra, seçmenlerin eyalet anayasasını kürtaj hakkı getirecek şekilde değiştirip değiştirmeyeceklerine karar vermelerini sağlayacak bir girişimi de onayladı.

Bu girişim, seçmenlerin başkanlık seçimlerinde Biden ve Trump arasında seçim yapacağı 5 Kasım’da Florida’daki oy pusulasında yer alacak.

Genel seçimlerde 30 Seçiciler Kurulu oyuna sahip olan Florida, uzun yıllardır başkanlık seçiminin en çekişmeli geçtiği eyaletlerden biri olma özelliğine sahip.

Ancak Cumhuriyetçiler’in son yıllarda Demokrat adaylardan uzaklaştığı gözleniyor. Trump 2020’de Florida’yı, Biden’ın yüzde 47,9 oy oranına karşılık yüzde 51,2 oy oranıyla kazanmıştı. Cumhuriyetçi Ron DeSantis ise 2022’de valilik yarışını yüzde 59,4 oy oranıyla ezici bir farkla önde tamamlamıştı.

Biden ekibinin paylaştığı notta, Biden-Harris kampanyasının eyalette hedef alacağı tek konunun kürtaj olmadığı; silah şiddeti, kitap yasakları, sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik ile yaşlı vatandaşlara sağlanan Medicare sağlık finansman programlarına atıfta bulunulduğu belirtildi.

VOA tarafından geçilen Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtaja altı hafta kısıtlaması getirilen Florida’da Biden kampanyasının seçimi kazanma umudu arttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.