Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali

Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali

ABONE OL
23:12 - 14/02/2022 23:12
Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e Moskova’nın güvenlik taleplerine ilişkin Batı ülkeleriyle görüşmeye devam edilmesi tavsiyesinde bulundu. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğine ilişkin ABD uyarılarının gölgesinde, Kremlin’in diplomatik çabaları sürdürme niyetinde olduğu şeklinde yorumlandı.

Moskova, NATO’nun Ukrayna ve diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerinin ittifaka üye olmalarına izin vermeyeceği, ittifakın Ukrayna’ya silah yerleştirmeyi durduracağı ve güçlerini Doğu Avrupa’dan geri çekeceği yönünde güvence talep ediyor. Batı ise bu talepleri reddediyor.

Putin’le görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın temel taleplerini değerlendirmeyi reddetmelerine rağmen, ABD ve müttefikleriyle görüşmelere devam edilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Lavrov, “Görüşmeler süresi belirsiz bir şekilde devam edemez ancak şu aşamada görüşmelerin devam etmesi ve genişletilmesini öneririm” diyerek Washington’un Avrupa’ya yerleştirdiği füze sayısının sınırlanması, askeri tatbikatlara kısıtlama getirilmesi ve diğer güven arttırıcı önlemler konusunda diyalog önerdiğine dikkat çekti.

Lavrov, Putin’in diplomatik çabalara devam edilmesinin anlamlı olup olmadığı sorusuna, “Görüşme imkanları henüz tükenmedi” yanıtını vererek, müzakerelere devam edilmesi önerisinde bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Batı’nın Rusya’yı somut sonucu olmayan süresi belirsiz görüşmelere çekmeye çalışabileceğini belirterek, Moskova’nın temel talepleri konusunda hala anlaşmaya varma imkanı olup olmadığı konusundaki şüphelerini dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Her zaman imkan var” diyerek, bakanlığın ABD ve müttefiklerinin Moskova’nın temel taleplerinin önünü kesmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bu açıklamaları, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ukrayna temasları sırasında yaptı. Almanya Başbakanı’nın Moskova’da da Putin’le görüşmesi bekleniyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Avrupa’nın derin bir uçurumun kenarında olduğunu ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in geri adım atması için hala zaman olduğunu belirtti.

Pasifik’te denizaltı gerilimi

Bölgede gerilim sürerken Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü, ABD Büyükelçiliği’nin askeri ataşesini çağırdı. Bakanlık, Pasifik’te Kuril Adaları yakınlarındaki Rusya karasularında ABD denizaltısının bulunduğunu öne sürerek protesto notası iletti.

Rusya, denizaltının bölgeyi terk etmesi emrini başlangıçta dikkate almadığını, ancak donanmanın açıklanmayan “uygun yöntemleri” kullanmasının ardından bölgeden ayrıldığını belirtti. ABD ise gemisinin Rus sularına girdiği iddiasını yalanladı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Stanislav Gadzimagomedov milletvekillerinin ordunun Rus sularına giren yabancı savaş gemilerini vurup vurmayacağı sorusuna, buna hazır oldukları ancak bu gibi kararların en üst düzeyde alındığı yanıtını verdi.

Biden-Zelenski görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Pazar günü yaptıkları telefon görüşmesinde hem caydırıcılık hem de diplomasi için çaba gösterme konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Ukrayna’nın açıklamasında Zelenski’nin, Biden’ın yapacağı bir ziyaretin gerilimin azaltılmasına yardımcı olabileceğini söylediği belirtildi. Ancak bu ayrıntı Beyaz Saray’dan yapılan görüşme açıklamasında yer almadı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Amerika ve müttefiklerinin Ukrayna’nın egemenliği, toprak bütünlüğü, ekonomik ve mali istikrarına bağlı olmaya devam ettiklerinin altı çizildi.

Bakan Blinken’ın, ABD’nin önceliğinin gerilimin azaltılması çabalarının desteklenmesi olduğunu ancak Rusya’nın Ukrayna’ya askeri adım atması halinde buna hızlı, koordineli ve güçlü bir şekilde karşılık verileceğini vurguladığı belirtildi.

VOA tarafından geçilen Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kremlin’den “Diplomasiye Devam” Sinyali haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.