“Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir”

“Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir”

ABONE OL
13:06 - 14/04/2022 13:06
“Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye F-16 satışında ABD Kongresi’nin onayının gerektiğini belirterek, “Kongre’yi ikna edecek olan Biden yönetimidir” dedi.

Çavuşoğlu, NTV kanalında yaptığı açıklamada Roma’daki G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’la görüştüğünü anımsatarak, “Bu görüşmede Biden’ın bir teklifi oldu: ‘Bizim sorunlu alanlarımız var, bir de işbirliğimizi arttırabileceğimiz alanlar var. Tüm bu konuları ele alacağımız bir stratejik mekanizma oluşturalım’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu teklifi olumlu karşıladı” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın 4 Nisan’daki Ankara ziyareti sırasında “Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması”nın ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, mekanizmanın Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk toplantısını yapmak için ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 18 Mayıs tarihini önerdiğini, görüşmenin 18 Mayıs’ta Washington’da yapılmasının planlandığını belirtti.

“ABD samimi olursa, gerekli adımları atarız”

Çavuşoğlu Türkiye ile ABD arasında oluşturulan stratejik mekanizmanın sonuç odaklı olmasını istediklerini vurgulayarak, “Daha önce Münbiç yol haritası vardı, 90 günde uygulanacaktı, uygulanmadı. Geçmiş yönetimleri suçlamak için söylemiyorum ama böyle tecrübelerimiz var. Aynı şekilde kuzeydoğu Irak’ta PKK-YPG’li teröristleri, ABD ve Rusya 30 kilometre aşağıya indirecekti. Görüyoruz ki, halen o bölgelerde teröristler var. Yani sonuçta, bu mekanizmayı önemsiyoruz. İnşallah hem yaşadığımız sorunları aşabiliriz, savunma sanayii ürünleri de buna dahil, hem de işbirliğimizi daha da güçlendiririz. Amerika bu yönde samimi olursa, biz de beraberce gerekli adımları atarız” diye konuştu.

“Müzakereler sürüyor”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevcut F-16’ların modernizasyonu ve yeni model F16’ların Türkiye’ye satılmasıyla ilgili bir sürecin başladığını anımsatarak, askeri yetkililer arasındaki müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Bu süreç devam ederken Türkiye karşıtı bir grup Kongre üyesinin ABD yönetimine bir mektup yazdığını anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu mektupta ‘F-16’ların Türkiye’ye verilmemesi gerektiğini’ söylediler. Yönetim de bu mektuba cevaben ‘F-16’ların Türkiye’ye verilmesinin sadece Türkiye için önemli olmadığını, ABD ve NATO için de çok önemli olduğunu’ söyledi. Bunu önemsiyoruz. Şimdi müzakerelerin devam ettiği bu süreç resmen başladığı zaman, Kongre’nin onayının alınması gerekiyor. Burada Kongre’yi ikna edecek olan Biden yönetimidir.”

VOA tarafından geçilen “Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kongre’yi İkna Edecek Olan Biden Yönetimidir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.