“Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz”

“Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz”

ABONE OL
14:36 - 26/01/2024 14:36
“Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki oylamanın ardından dün onayladığı İsveç’in NATO üyeliği ve ABD’den F-16 savaş uçağı alımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’da Cuma namazı çıkışı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolün Meclis’ten geçtiğini, dün itibarıyla kendisine geldiğini ve imzalayıp akşam da Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.

Erdoğan, “Şu anda bir gün önce Biden, o da yazılı bir adeta talimatla tüm gerek Temsilciler Meclisi’ne, gerek diğer meclislerin hepsine gönderdi. Onların da bir an önce bunun meclislerinden çıkarması talebini ifade etti, söyledi. Orayı da bekliyoruz. Tabii bir an önce oradan gelecek olan netice bizler için F-16’ların Türkiye’ye gönderilmesi sürecini ve bunun yanında tüm tamir, bakım, bunlarla ilgili sürecin başlamasını inşallah sağlayacaktır. Bunu bekliyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuyu yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, “Antony Blinken’la bu süreci devam ettiriyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta Kongre’nin her iki kanadına yazdığı mektupta, İsveç’in NATO’ya katılımına onay süreci tamamlanır tamamlanmaz, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulunmak niyetinde olduklarını belirtmişti.

Beyaz Saray, Ankara’nın 20 milyar dolarlık yeni F-16 alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebi konusunda Kongre ile istişare içinde olduğunu kaydetmişti.

Ankara, 2021 yılında F-16 talebini ABD’ye iletti. Ancak hem NATO’nun genişlemesi konusunda Ankara ile yaşanan pürüzler hem de insan hakları konularındaki eleştiriler sebebiyle Kongre’de itirazlar dile getirildi.

Bir gazetecinin, Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında ilk kararın bugün açıklanacağını hatırlatması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kararın çıkmasını beklediklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

“İzmir ve Eskişehir’i önemsiyoruz”

Yerel seçim çalışmalarına ilişkin nasıl bir planı olduğu sorulan Erdoğan, yarın İzmir’de olacağını ve hem aday açıklamaları yapacaklarını hem de geniş kapsamlı büyük bir kapalı spor salonu toplantısı gerçekleştireceklerini söyledi.

Ertesi gün Eskişehir’e geçip aynı şekilde aday tanıtım toplantısı yapacaklarını aktaran Erdoğan, “Eskişehir’i önemsiyoruz. İzmir’i önemsiyoruz. Buralarda yapacağımız bu toplantılarla da inşallah nasıl ki İstanbul, Ankara’da çok çok güçlü sesler çıkardıysak buralarda da güçlü sesler çıkararak Cumhur İttifakı’nın nasıl 31 Mart’a hazırlandığını göstereceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum’a inancının tam olduğunu söyleyerek, “İnanıyorum ki 31 Mart akşamı Murat Kurum’la yeniden İstanbul’u yaşayacağız” diye ekledi.

VOA tarafından geçilen “Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kongre’nin F-16 konusundaki onayını bir an önce bekliyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.