Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor

Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor

ABONE OL
10:31 - 26/02/2022 10:31
Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bombardıman başlatması nedeniyle sığınaklarda tahliye edilmeyi bekleyen Türk vatandaşları, özellikle de kişisel olanakları sınırlı öğrenciler, Ankara’dan kendilerine acilen yardım edilmesini istiyor. Bu öğrencilerden Cemil Arda Yıldırım, bugün elçilikçe otobüslerle tahliye yapıldığını ancak kendilerine ulaşılamadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, bugün akşam Ukrayna’daki Türk vatandaşlarını karadan tahliye sürecini başlattıklarını ifade ederek, “Tahliyeler başladı. 12 Şubat’tan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştü” dedi. NTV yayınında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, vatandaşları Türkiye’ye getirmek konusunda dün ortamı görmek istediklerini belirterek, “Bugün kara yoluyla vatandaşlarımızı taşıma kararı aldık. Hazırlıklarımız zaten daha önceden yapılmıştı. Aynı zamanda vatandaşlarımıza tek tek telefonla da ulaşıyoruz. Ukrayna’da toplamda 20 bin civarında vatandaşımız vardı. 16 bin civarında vatandaşımıza tek tek ulaştık” bilgilerini verdi.

VOA Türkçe’nin görüştüğü Türk öğrenci, Kiev’de sığınak olarak kapalı garaja sığındığını kaydetti. Elektrik sıkıntısına önlem açısından karanlıkta beklediklerini aktaran genç, bugün Kiev Büyükelçiliği’nin otobüslerle karadan tahliye başlattığını ama bunu son anda öğrendiğini ifade etti.

Whatsapp grubu aracılığıyla Kiev’deki öğrenciler olarak aralarında haberleştiklerini belirten Yıldırım, bugün gece itibariyle kentin farklı noktalarında sığınaklarda en az 200 Türk öğrenci olarak mahsur kaldıklarını söyledi. Ankara’dan acilen kendilerini tahliye etme konusunda yardım beklediklerini anlatan Yıldırım, sığınaklarda telefonlarına ulaşılması bakımından da sıkıntı olduğunu ve elçilikten kendileriyle nasıl irtibat kurulacağı konusunda çok endişeli olduklarını aktardı.

Telefon sarjı azlığı ve karanlıkta olması nedeniyle sesli görüşebildiğimiz Yıldırım, kısa süreyle görüntüsünü de paylaşarak, şimdilik iyi olduğunu ancak sığındığı garajda en fazla iki günlük yiyeceğe sahip olduğunu ve bu nedenle Türk devletinden ülkeye dönebilmek için yardım beklediğini dile getirdi.

Harkiv’de öğrenciler mahsur kaldı

Dün de Harkiv’de mahsur kaldığını ve kendisi gibi mahsur kalan başka Türk öğrenciler olduğunu belirten öğrenci Azat Öktem, VOA Türkçe’yle sığındıkları metro istasyonundan kısa bir görüntü paylaşmıştı. Öktem de, Türkiye’ye dönmek istediğini aktarmıştı.

VOA tarafından geçilen Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kiev’deki Türk Öğrenciler Tahliye Edilmeyi Bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.