“Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm”

“Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm”

ABONE OL
09:59 - 16/09/2022 09:59
“Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Şanghay İşbirliği Teşkilatı toplantısı için Özbekistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, haftabaşındaki AKP Merkez Kara ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında “Keşke Esad Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm” dediği iddia edildi.

Reuters haber ajansının Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin köşe yazısına dayandırdığı haberinde, Erdoğan’ın haftabaşındaki AKP MKYK toplantısında şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

“Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu. Kendi iktidarını korumayı tercih etti. Kendi kontrol ettiği alanları korumayı düşündü. Ama büyük toprakları koruyamadı.”

Erdoğan’ın konuşmasında ikinci kez, “Keşke Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm” dediği ve sözlerini şöyle sürdürdüğü iddia edildi:

“Keşke Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Bunları yüzüne karşı söylerdim. Biz o zaman kendisine ‘Bak, böyle yaparsanız Suriye bölünür’ dedik. O muhalifler için bunlar kalabalık ama silahları yok diye düşündü. Bizim uyarılarımızı dikkate almadı. Ama oraya Amerika’nın, Rusya’nın gireceğini düşünmedi. Kendi iktidar alanını korumayı tercih etti ama Suriye’nin büyük topraklarını koruyamadı.”

Reuters haberi “Ankara ile Şam arasında yaşanacak herhangi bir normalleşme on yıldır devam eden Suriye savaşını yeniden şekillendirecektir” yorumuyla verdi.

Reuters haber ajansı dün de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Şam’da son birkaç haftadır istihbarat yetkilileriyle görüştüğünü bildirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ay yaptığı açıklamada, Suriye rejimiyle diyalog için şart olmadığını ancak diyalogun sonuç odaklı olması gerektiğini söylemişti. Çavuşoğlu, Erdoğan ile Esad’ın Özbekistan’daki Şangay İşbirliği toplantısı çerçevesinde görüşeceği iddialarını ise yalanlamıştı.

VOA tarafından geçilen “Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Keşke Esad Özbekistan’a Gelseydi Görüşürdüm” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.