Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı  

Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı  

ABONE OL
09:18 - 20/10/2022 09:18
Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İranlı kadın sporcu Elnaz Rekabi, ülkesine geri döndü. Güney Kore’de İran’ı temsilen katıldığı yarışmada başörtüsüz görüntülenmesinin ardından ortadan kaybolduğu sanılan Rekabi, başörtüsüz yarışmasının, ülkesindeki protestolara destek amaçlı olmadığı mesajını yineledi. Rekabi, İran’da alkışlarla karşılandı.

İran’da başörtüsünü uygunsuz taktığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestolar devam ediyor. 33 yaşındaki kadın sporcu Rekabi’nin Güney Kore’deki yarışmada İran’ı temsilen yarışırken başörtüsüz görüntülenmesi, Rekabi’nin ülkesindeki rejim karşıtı protestolara destek verdiği algısı yaratmıştı.

Rekabi’ye ulaşılamadığı ve “kayıp olabileceği” iddialarının ardından Instagram üzerinden açıklama yapan Rekabi ise, kayıp olmadığını, başörtüsüz yarışmasının ardında bir amaç olmadığını yazdı.

Ülkesine döndüğünde büyük bir kalabalıkla ve alkışlarla karşılanan Rekabi, bugün verdiği bir röportajda, sağlığının yerinde olduğunu belirtti ve “Sebep olduğum endişe ve çalkantıdan dolayı İran halkından özür diliyorum” dedi.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayı yineleyen Rekabi röportajda ayrıca, “Ayakkabılarımı giyip, ekipmanlarımı hazırlarken, uygun bir şekilde takmış olmam gereken başörtüsünü unuttum ve doğrudan duvara gidip tırmanmaya başladım” ifadelerini kullandı.

İran’da Amini’nin ölümünün ardından haftalardır eylemler devam ederken, birçok kadın başörtülerini yakarak mevcut rejimi protesto etti.

“İran’da yabancı uyruklu 14 kişi protestolar nedeniyle gözaltına alındı”

Öte yandan rejim ve hükümet karşıtı protestolara destek verdikleri gerekçesiyle yabancı uyruklu 14 kişinin İran güvenlik güçlerince gözaltına alındığı haberleri gündemde.

İran Devrim Muhafızları’na yakınlığıyla bilinen Fars haber ajansına göre, gözaltına alınanlar arasında ABD, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra Afganistan vatandaşları da yer alıyor.

İranlı yetkililer, Amini’nin ölümünün ardından başlayan ve hala devam eden protestoların ardında “yabancı düşmanlar” olduğunu ileri sürerek, ülkedeki çalkantıdan dış güçleri sorumlu tutuyor.

Fars’ın bugünkü haberinde, gözaltına alınan yabancı uyrukluların çoğunluğunun Afgan olduğuna dikkat çekildi.

Herhangi bir kaynak gösterilmeyen haberde, gözaltı işlemlerinin nerede ve tam olarak ne zaman gerçekleştiği de belirtilmedi.

Ülkede devam eden protestolar, 1979’da İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana yaşanan en büyük kitlesel ayaklanma olarak nitelendiriliyor.

VOA tarafından geçilen Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kayıp Sanılan İranlı Kadın Sporcu Alkışlarla Karşılandı   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.