Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı

Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı

ABONE OL
17:09 - 18/10/2022 17:09
Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası bir yarışmaya başörtüsü takmadan katılan İranlı kaya tırmanıcısı Elnaz Rekabi, yarışırken başörtüsü takmamasının kasıtsız bir davranış olduğunu söyledi. Rekabi, bu açıklamayı İran’daki protesto eylemlerine destekte bulunduğu varsayımları üzerine yaptı.

Video görüntüleri, 33 yaşındaki Elnaz Rekabi’nin İran’ı temsil etmek üzere katıldığı Güney Kore’deki yarışma sırasında duvara başörtüsü takmadan tırmandığını göstermişti. 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü doğru şekilde takmadığı gerekçesiyle Tahran’da ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra polis nezaretinde hayatını kaybetmesi, ülkede geniş çaplı protesto eylemlerini tetiklemişti.

BBC Farsça Bölümü, konuya ilişkin bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, arkadaşlarının Rekabi’ye ulaşamadığını ve Rekabi’nin güvenliğinden endişe edildiğini bildirmişti. İran’ın Güney Kore’deki büyükelçiliği, Twitter üzerinden, Rekabi’nin yarışmadan sonra ortadan kaybolduğuna ilişkin haberleri yalanladı.

Rekabi, Instagram hesabında paylaştığı açıklamada, takımın geri kalanıyla beraber İran’a doğru yola çıktığını yazmıştı.

Açıklamada Rekabi’nin yarışma sırasında başörtü takmamasının kasıtsız olduğu, “yarışma programındaki aksalık nedeniyle beklenmedik bir zamanda tırmanışını gerçekleştirmek zorunda kaldığı” ifadesi yer aldı.

Uluslararası Tırmanma Sporu Federasyonu (IFSC), Rekabi ile iletişim içinde olduğunu ve “doğruları öğrenmeye çalıştığını” bildirdi. IFSC, Rekabi’nin İran’a varışı sonrasındaki gelişmelerin takibine devam edileceğini kaydetti. Federasyon, sporcuların güvenliğinin en büyük önceliği olduğunu ve ifade özgürlüklerinin desteklendiğini belirtti.

Mahsa Amini’nin ahlak polisi nezaretinde hayatını kaybetmesinden sonra başlayan protestolarda İranlı kadınların başörtülerini çıkarıp yaktıkları görülmüştü.

Amini’nin ölümünden sonra patlak veren gösteriler, 1979 yılındaki İslam devriminden sonra İran’da başlayan en cesur eylemlerden biri haline geldi. Ancak eylemlerin İran’da rejimi devirmeye yol açması mümkün görülmüyor.

IFSC ayrıca açıklamasında, İran Tırmanma Federasyonu’yla da iletişim içinde olduğunu bildirdi.

Açıklamada, “Anladığımız kadarıyla (Rekabi) İran’a geri dönüyor. (Ülkesine) varışı sonrasındaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz” denildi.

“Sporcuların güvenliği bizim için en önemli önceliktir, toplumumuzun değerli bir üyesinin bu durumda güvenlik içinde olmasını sağlayacak çabaları destekliyoruz” ifadelerinin yer aldığı IFSC açıklaması, “IFSC sporculara, yaptıkları seçimlere ve ifade özgürlüğüne tam destek vermektedir” sözlerine de yer verdi.

Güney Kore’de katıldığı yarışmada dördüncü olan Rekabi, geçen yıl düzenlenen 2021 IFSC Dünya Tırmanma Yarışması’nda kadınlar karma müsabakasında bronz madalya almıştı.

VOA tarafından geçilen Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kaybolduğu Söylenen Başörtüsüz İranlı Sporcu Ortaya Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.