Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor

Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor

ABONE OL
13:01 - 10/03/2024 13:01
Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de insani kriz büyürken Kanada’nın ardından İsveç de, BM’nin Filistinliler için kurduğu yardım kuruluşuna finansman sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

İsrail’in, Birleşmiş Milletler’e bağlı Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)’na yönelik iddialarına ardından bir düzineden fazla ülke, yüz milyonlarca dolarlık desteği durdurmuştu.

Haftalar sonra İsveç, kurumun finansmanına devam edeceğini bildirdi.

İsveç’in geri dönüşü, tonlarca insani yardım taşıyan bir geminin deniz koridorunun açılmasının ardından, Kıbrıs’tan Gazze’ye doğru yola çıkmaya hazırlandığı saatlerde geldi.

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Cumartesi akşamı gazetecilere verdiği demeçte, geminin “24 saat içinde” yola çıkacağını söylemişti.

World Central Kitchen’ın kurucusu José Andrés Associated Press’e, İsrail’den alınanlar da dahil, gerekli tüm izinlerin sağlandığını ve kalkışı geciktirebilecek koşulların hava durumuyla ilgili olduğunu söyledi.

İsveç’in finansman kararı, Avrupa Birliği ve Kanada’nın benzer kararlarını takip etti.

İsveç Kalkınma Bakanı Johan Forssell, “Gazze’deki insani durum yıkıcı ve ihtiyaçlar çok ciddi” dedi ve UNRWA’nın şeffaflığı artırma ve daha sıkı kontroller konusunda anlaştığını belirtti. İsveç, UNRWA’ya bu yıl için söz verdiği 38 milyon dolarlık finansmanın yarısını verecek ve daha fazlası da gelecek.

İsrail, UNRWA’nın binlerce çalışanından 12’sini, Hamas’ın İsrail’e yönelik 1200 kişinin öldüğü 7 Ekim saldırısına dahil olmakla suçlamıştı.

Amerika’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, UNRWA’ya sağlanan yaklaşık 450 milyon dolar tutarındaki finansmanı (yıllık bütçesinin neredeyse yarısı) hızla askıya aldı. BM soruşturma başlattı ve UNRWA, bağışçıların desteğini geri kazanmak için dış denetimleri kabul etti.

Gazzeliler Ramazan arifesinde açlıkla karşı karşıya.

Bölgeye yeterince yardım malzemesi İsrail kısıtlaması nedeniyle giriş yapamıyor.

Havadan bölgeye bırakılan yardım malzemeleri de yetersiz ve ayrıca bölge halkı için tehlikeli.

Beş kişi havadan yardım sırasında yaşamını yitirdi.

Gazzeli Momen Mahra, havadan atılan yardımların çoğunun denize düştüğünü söyleyerek, “Yardım meselesi acımasız ve kimse bunu kabul etmiyor. Daha iyi yöntemler istiyoruz” dedi.

ABD ordusu, uçaklarının, bölgenin erişimi en zor kısmı olan kuzey Gazze’ye 41 binden fazla gıda malzemesi ve 23 bin şişe su attığını belirtiyor.

Gazze’de sağlık kaynakları AP’ye , aralarında iki aylık bir bebeğin de bulunduğu iki kişinin daha yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü ve böylece savaşta açlıktan ölenlerin toplam sayısının 25’e çıktığını söyledi.

Savaşın başlamasından bu yana en az 31 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluşturduğu belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kanada’nın ardından İsveç de BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşuna fon sağlamaya devam ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.