Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi

Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi

ABONE OL
21:20 - 12/05/2022 21:20
Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun hapis cezasının Yargıtay tarafından kısmen onanması ve siyasi yasak getirilmesi kararına muhalefet sert tepki gösterdi. Karar, muhalefet cephesinde “AKP iktidarınca gelecek seçimlere hazırlık amaçlı yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etme çabası” olarak yorumlandı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na beş ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onadı.

Yargıtay kararında Terörle Mücadele Kanunu’nun ‘‘örgüt propagandası yapma’’ suçunu düzenleyen 7. Maddesi’nin 2. fıkrasından verilen mahkumiyet kararını bozmasıyla Kaftancıoğlu teknik olarak cezaevine girmeyecek.

Kılıçdaroğlu’ndan milletvekillerine çağrı

Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekillerini partisinin İstanbul İl Merkezi’ne çağırdı. CHP lideri, ‘‘Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın’’ dedi

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra CHP’li milletvekilleri İstanbul’a gitmek üzere Meclis’ten ayrıldı.

Kaftancıoğlu: ‘‘İktidardaki kötülüğü gönderene kadar çalışmaya devam edeceğim’’

Kararı Fazıl Say’ın babası Ahmet Say’ın cenazesine katılmak üzere gittiği Ankara’dan İstanbul’a dönerken yolda alan Canan Kaftancıoğlu da yol üzerinde çektiği bir videoda “gerçek hukuku tesis edene kadar mücadelenin süreceğini” söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı, ‘‘Burada mesele Canan Kaftancıoğlu’na ne ceza verildi, nasıl verildi meselesinden öte bu ülkede hukukun geldiği nokta ve hukuksuzluğun hepimize yaşattığı mağduriyet. Merak eden arayan soran dostlarımıza söylemek isterim ki, biz iktidardaki kötülüğü gönderene kadar, sadece Canan Kaftancıoğlu için değil 84 milyon için hukuku sağlayana kadar her şekilde çalışmaya, çalışmaya, çalışmaya devam edeceğim. Asla ve asla umudunuzu kaybetmeyin. İktidardaki kötülüğü bizler umudu örgütleyerek göndereceğiz. İşte o zaman bu ülkede gerçek adalet ve gerçek hukuk tesis edilmiş olacak’’ dedi.

“Kaftancıoğlu milletvekili adayı olamayacak”

VOA Türkçe’nin konuştuğu TBMM Adalet Komisyonu CHP Sözcüsü Zeynel Emre, bu karardan sonra Kaftancıoğlu’nun bir sonraki seçimde milletvekili adayı olamayacağını ancak il başkanlığı görevinin devam etmesinde bir engel bulunmadığını ifade etti.

Zeynel Emre, Kaftancıoğlu’nun infaz için cezaevine gireceğini ancak hemen aynı gün çıkması gerektiğini de ilave etti.

Muhalefet tepkili

Kaftancıoğlu hakkındaki yargı kararı bazı çevrelerde, Türkiye’de AKP iktidarı ve lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılında 31 Mart Yerel Seçimleri ve devamında 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi’nde, ana muhalefet partisi CHP karşısında seçim kaybı yaşanması kapsamında değerlendirildi. CHP dışındaki muhalefet partileri de özellikle “siyasi yasak” boyutuyla karara tepki gösterdi.

Karamollaoğlu: “Adalet bir gün herkese lazım olur“

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Hakkında verilen haksız ve hukuksuz kararın ardından Canan Kaftancıoğlu’nu arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin. Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız. Adalet mekanizmasını muhalefeti susturmak için kullananlar da, buradan siyasi bir kazanç devşireceğini zannetmesin. Adalet bir gün herkese lazım olur” dedi.

İyi Parti: “Diplomatik ve ekonomik ilişkilerini sıkıntıya sokacak”

İyi Parti Genel Sekreterliği’nce “Unutmayalım ki; adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde kalkınma olmaz. Kalkınmanın olmadığı yerde, zenginlik olmaz. Bugün, bu kararı, sıradan bir mahkeme kararı olarak görüp geçemeyiz. Bu karar, ülkemizi uluslararası alanda da itibarsızlaştıracak. Bu yanıyla zaten kırılgan olan diplomatik ve ekonomik ilişkilerimizi daha da sıkıntılı bir hale sokacaktır” tepkisi gösterildi.

İyi Parti adına yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye derme çatma iddianamelerle verilen mahkeme kararlardan çok çekmiştir. 28 Şubat günlerinde, okunan bir şiirin bile bahane edildiği, adalet duygusunun yaralandığı kararlar hepimizin hafızasındadır. O günün mağdurlarının, bugünün mağrurları haline gelerek, tüm kurumlar üzerinde vesayet oluşturması, siyaseti dizayn edebilmek, bireylere korku salabilmek için, hukuku ve adalet duygusunu zedelemesini kabul edemeyiz. Evet, CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu hakkında, yargı bir karar vermiştir. Ancak verilen kararın zamanlamasından niteliğine kadar, bu kadar tartışılıyor olması bile, asıl tehlikeye, yani yargıya olan güvenin sarsıldığına işaret etmektedir. İyi Parti olarak asıl ve önemli tehlikenin de bu olduğuna inanıyoruz. AK Parti iktidarı, üzerinde vesayet kurabilmek için yargıyı, bugün terör örgütü dediği FETÖ’ye bile teslim etmiştir. Vesayetle mücadele ettiğini söyleyerek iktidara gelenlerin bu vesayet iştahı, milletimizin adalete olan güvenini sarsmaktadır. İyi Parti olarak fikrine katıldığımız ya da katılmadığımız tüm vatandaşlarımızın, adil yargılanma hakkını, adaletin ve demokrasinin tam ve kamil uygulanması mecburiyetini savunmaya devam edeceğiz. Millet iradesinin görevi verdiği günden itibaren de, cüpbelerdeki düğmeleri söküp atacak, Türk adaleti üzerine düşen gölgeleri ortadan kaldıracağız” denildi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisi adına yapılan yazılı açıklamaya alıntılayarak, “Dünün mağdurlarının, bugün mağrur olduğu bu ucube sistem, Türkiye’yi daha fazla taşıyamaz. O sandık gelecek, bu vesayet bitecek. Az kaldı…” dedi.

HDP: “Siyaset alanını yargı eliyle dizayn devam ediyor”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, “İktidar demokratik siyaset alanını yargı eliyle dizayn etmeye devam ediyor. Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen bu karar hukuki değil siyasidir. Bütün baskı ve hukuksuzluklara rağmen adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz” tepkisini gösterdi.

Gelecek Partisi: “Ülkemizi siyasi yasaklarla anılacak hale getirmekten utanılmalı”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Özcan da “CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu hakkında verilen siyaset yasağını da içeren hüküm demokrasimize vurulmuş açık bir darbedir. 80’lerin ve 90’ların vesayet rejiminin siyasi yasaklarının mağduru olmuş bu iktidarın her türlü demokratik değeri inkar ederek ülkemizi siyasi yasaklarla anılır hale getirmesi utanılacak bir durumdur. Tam demokrasi, tam ifade hürriyeti ve amasız insan hakları mücadelemiz devam edecek” değerlendirmesini paylaştı.

Demokrat Parti: “Muhalefeti sindirme çabası”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Neslihan Çevik de, “Çözüm bekleyen bu kadar sorun varken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 10 sene evvel yapmış olduğu bir sosyal medya paylaşımının peşinden gidilmesi, iktidarın muhalefeti sindirme çabasının son örneğidir” tepkisini dile getirdi. Çevik, “İşte tam da bu yüzden altı muhalefet partisi olarak güçlendirilmiş parlementer sistem ile kuvvetler ayrılığını tesis etmek konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz. 6’lı masa Türkiye demokrasisinin garantörü olmaya devam edecektir!” diye ekledi.

Kaftancıoğlu Twitter paylaşımları nedeniyle yargılanıyordu

Canan Kaftancıoğlu, 2012-2017 yılları arasındaki Twitter paylaşımları gerekçesiyle 6 Eylül 2019 tarihinde İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada mahkum edilmişti.

Kaftancıoğlu’na ‘‘Cumhurbaşkanına hakaret etme’’, ‘‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etme’’, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılama’’, ‘‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’’, ‘‘terör örgütü propagandası yapma’’ suçlamasıyla toplam 9 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş ve kararda indirim uygulanmamıştı.

CHP İstanbul İl Başkanı son duruşmada yaptığı savunmada, ‘‘Ben Cumhurbaşkanı’na hakaret etmedim, bundan sonra da etmem. Bunun altını net bir şekilde çiziyorum. Kim hakikati çarpıtırsa çarpıtsın, etmem. Atatürk’ün oturduğu makama hakaret etmek kimsenin hakkı olmadığı gibi haddi de değildir. Cumhurbaşkanı olan kişi aynı zamanda bir siyasi partinin başkanı olduğu için AKP Genel Başkanı’na yönelik eleştiriler Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu kapsamına sokuluyor. Yaptığım eleştiri AKP Genel Başkanı’na yönelik siyasi hicivdir. İfade özgürlüğümü kullandım. Kamu görevlisine hakaret etmedim, etmem. Kamu görevlilerinin saygınlığını rencide edecek bir somut isnadım da yoktur. Anadolu’da görev yapmış bir öğretmenin çocuğu olduğum gibi, Anadolu’da kamu görevi yapmış bir hekimim. Kamu görevinin saygınlığını oldukça iyi biliyorum’’ demişti.

VOA tarafından geçilen Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kaftancıoğlu Kararı Muhalefeti Hareketlendirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.