Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi

Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi

ABONE OL
15:12 - 29/08/2022 15:12
Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, parti üyeliği düşürülen ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin kararı yok hükmünde bulması nedeniyle, fiili olarak İstanbul İl Başkanlığı’na devam eden Canan Kaftancıoğlu, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda ‘‘Cumhurbaşkanına hakaret’’ suçlaması nedeniyle ifade verdi.

Kaftancıoğlu, 12 Ağustos’ta Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı’nda, CHP Gençlik Kolları’nın düzenlediği il başkanları toplantısında ‘‘Sizlerin arttırdığı enerji sayesinde dünya tarihinde bir ilki başaracağız; demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz’’ demişti.

Bu sözlere Adalet ve Kalkınma Partisi’nden gelen tepkiler sonrası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlattı.

Kaftancıoğlu: ‘‘Konuşmanın içeriğinden suç unsuru çıkarmak mümkün değildir’’

Canan Kaftancıoğlu, bugün soruşturma kapsamında verdiği ifadede kamusal bir görev yürüttüğünü, iktidarın Cumhuriyetin temel ilkelerine aykırı şekilde iktidar alanını genişletme gayretlerini eleştirmenin, kendisi için bir hak değil zorunluluk olduğunu söyledi.

Yargıtay’ın kendisine getirdiği siyaset yasağına rağmen ifadesini, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı olarak imzalayan Kaftancıoğlu, ‘‘Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Güncel Türkçe Sözlük’te ‘diktatör’ kelimesi ‘Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse’ olarak tarif edilmiştir. Görüldüğü üzere siyasi terminolojiye ait bir kelime olan diktatör ifadesinin, siyasi tartışma içinde eleştirel mahiyette kullanılması gayet tabiidir. Soruşturmaya konu edilen toplantıda yaptığım konuşmanın geneline bakıldığında, genç arkadaşlarıma, hiçbir koşulda umutlarını kaybetmemeleri, Türkiye Cumhuriyeti’ni içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi buhrandan çıkarmak için her zamankinden daha cesur ve daha gayretli olmaları konusunda telkinde bulunmaktan ibaret olduğu görülecektir. Bu minvaldeki bir konuşmanın içeriğinden suç unsuru çıkarmak mümkün değildir’’ dedi.

‘‘Diktatör kelimesi bir hitap değil, benzetme ve eleştiridir’’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sundukları suç duyurusu dilekçesinde, Kaftancıoğlu’nun konuşmasında ‘Erdoğan’a yönelik küçük düşürücü, aşağılayıcı ve hukuk düzeni tarafından hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir üslup ile yüz kızartıcı ifadeler kullandığı’, ‘Erdoğan’ın onur, şeref ve haysiyetini zedelediği’ ve ‘ağır hakaretler ile kişilik haklarını ihlal ettiği’ iddia etti.

2018 referandumundan sonra Türkiye’de demokratik bir cumhuriyetten söz edilemeyeceğini de vurgulayan Kaftancıoğlu, diktatör kelimesini de aşağılamak amacıyla kullanmadığını dile getirdi.

Kaftancıoğlu, ‘‘Konuşma içerisinde Cumhurbaşkanı’ndan açıkça bahsedilmiş veya şahsı ile ilgili herhangi bir konuya değinilmiş değildir. Bütünüyle sisteme yönelik eleştiriler içeren bir açıklamanın, Cumhurbaşkanı’nın kişilik haklarına saldırı teşkil etme imkanı yoktur. Bu bağlamda matufiyet şartı gerçekleşmemiş ifadelerden dolayı hakaret suçunun oluştuğundan bahsedilemez. Diktatör kelimesinin konuşma içinde kullanılması bir hitap değil, benzetmedir.

Cumhurbaşkanı’nın, hükümet sıfatıyla yürütme, meclis çoğunluğuna sahip olan siyasi partinin genel başkanı sıfatıyla yasama ve Hakimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin tamamının seçiminde etkili olma imkanıyla, yargı yetkilerine tek başına sahip olmasına yöneltilmiş bir eleştiridir’’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kaftancıoğlu ‘Diktatör’ Sözü Nedeniyle İfade Verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.