“Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok”

“Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok”

ABONE OL
19:55 - 07/03/2024 19:55
“Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Depremin merkezi olarak bilinen Kahramanmaraş’taki dokuz yıllık iş yerini 6 Şubat’ta kaybeden iş insanı Serpil Sığındım, deprem sonrası yeniden kurduğu işiyle hayata tutunuyor.

Kahramanmaraş’ta depremlerde yaklaşık 29 bin iş yeri ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale gelmişti.

“Bin bir emek ve mücadeleyle kurduğum iş yerim benim gözbebeğimdi’’ diyen Serpil Sığındım, 6 Şubat ve sonrasında yaşadıklarını VOA Türkçe’ye anlattı.

“Dokuz yıllık emeğimi deprem sabahı kaybettim’’

Düğün organizatörlüğü işine dokuz yıl önce başladığını ifade eden Sığındım, “Kızım üniversiteyi kazandıktan sonra bir şeyler yapma ihtiyacı hissettim. Bu işe sıfırdan başlamıştım. Kazanarak dükkânı büyüttüm, öncesinde büyük bir sermayem yoktu. Ancak 6 Şubat sabahı kaybettim. Keşke canlar kalsaydı da sadece iş yerleri gitseydi” dedi.

Deprem anında uyanık olduğunu ve kıyamet koptuğunu düşündüğünü belirten Sığındım, o gece yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Benim evim Kahramanmaraş’ın üst tarafında. Deprem anında resim yapıyordum. Birden sallanmaya başlayınca eşim ve çocuklarımla birlikte kendimizi sokağa attık. Evim yıkılmadı ama iş yerime gittiğimde beş katlı bina tek kat olmuştu. 80’e yakın komşumu kaybettim depremde. İlk üç gün çok ciddi zorluklar ve sıkıntılar yaşadık. Burada yapacak hiçbir şeyim yoktu ve çocuklarımı alarak Ankara’ya gittim. Orada dört buçuk ay kaldım. İlk ay odadan hiç çıkmadım. Her şeyden vazgeçmiştim, yasımı yaşamak istedim.”

“Müşterilerimle birbirimize ilaç olduk’’

Deprem öncesi düğün organizasyonu için rezervasyon yapan gelin adaylarının psikolojik desteği ile işe yeniden başladığını ifade eden Sığındım “Önceden rezervasyon yapan gelinler benimle irtibat kurdu. Onların teşviki ile birbirimize ilaç olduk; yeri geldi ağlayarak, konuşarak, dayanışarak yeniden başladım işe ama psikolojik olarak çok zorlandım. Hiçbir şeyim kalmamıştı. Önce bir aile dostumuzun düğün salonunda kurdum işimi. Üç ay sonra konteyner çıktı ve oraya taşıdım malzemelerimi. İki buçuk ay sonra bölge şantiye alanı olduğu için bizi oradan da çıkardılar’’ diye konuştu.

“Tüm engellere rağmen, iyi ki vazgeçmemişim’’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Sığındım, kadınların her sektörde olması gerektiğine ve her türlü güçlüğün üstesinden geleceğine inandığını söylüyor:

“Şimdi buradayım işimin başındayım. İşlerim düzeldi, çalışmak çok güzel. Bu işe ilk başlarken de birçok engelle karşılaşmıştım, ikinci kez sıfırdan başlarken de engeller oldu. İyi ki vazgeçmemişim. Kesinlikle her sektörde kadın eli ve kadın gücü olmak zorunda. Buradan tüm kadınlara sesleniyorum: Korkmasınlar, biz çok büyük bir acıyla tecrübe ettik bunu. Maddi her şeyi kaybettim ama manevi olarak ayaktayım. Kadınların isteyip de yapamayacağı hiçbir şey yok. Hele bir de anne ise kadın, yapamayacağı hiçbir şey yok.’’

VOA tarafından geçilen “Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.