Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı

Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı

ABONE OL
21:38 - 27/11/2023 21:38
Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yemen’de iki Türk mürettebatın bulunduğu İsrailli işadamına ait kimyasal madde yüklü bir geminin Pazar günü kaçırıldıktan sonra ABD donanmasının bölgedeki gemisinin yardımı ile kurtarıldığı açıklandı.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Associated Press haber ajansına yapılan açıklamada, geminin an itibarı ile güvende olduğu belirtildi. Saldırganların kimliği veya kaçırma girişimine ilişkin ayrıntı paylaşılmadı.

Amerika Savunma Bakanlığı’ndan iki yetkili kaçırılan Central Park adlı geminin yardım çağrısına ABD donanmasına ait USS Mason destroyerinin yanıt verdiğini bildirdi.

ABD donanmasına ait USS Mason destroyeri bölgedeki ticari gemilere yönelik korsan saldırı veya kaçırma girişimlerine daha önce de müdahale etti.

Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümeti İsrail Hamas savaşıyla bağlantılı en az iki gemi saldırısının ardından yaşanan bu son kaçırma girişiminden İran destekli Husi isyancılarını sorumlu tuttu.

Özel istihbarat şirketi Ambrey’den yapılan açıklamada Aden Körfezi’ndeki Zodiac Denizcilik şirketi tarafından işletilen Central Park adlı geminin silahlı gruplar tarafından ele geçirildiği açıklanmıştı. İsmi açıklanmayan Amerikalı bir savunma yetkilisi, Associated Press haber ajansına saldırıyı doğruladı. Zodiac şirketi, “önceliklerinin gemideki 22 mürettebatın güvenliği olduğu” açıklandı. Geminin kaptanının Türk olduğu ve aralarında Rusya, Vietnam, Bulgaristan, Hindistan, Gürcistan ve Filipinlerden oluşan birçok ülkenin vatandaşı 22 kişilik mürettebat bulunduğu kaydedildi.

Gemide Türk denizcilerimiz Kaptan Aydın Hasırcı ve 4. Kaptan Okan Yüksel görev yapmakta olup ilgili tüm taraflarla sürekli iletişim sağlanmaktadır.

Konu, Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığınca takip edilmektedir.

— DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (@denizcilikgm) November 26, 2023

Türkiye Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, aralarında kaptan Aydın Hasırcı ve 4. kaptan Okan Yüksel’in de bulunduğu Türk denizcilerin, kaçırılan gemide olduğu belirtildi. Konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği açıklandı. Aden Körfezi açıklarında seyreden gemi ile iletişimin sabah saatlerinden itibaren kesildiği de X sosyal medya platformunda paylaşıldı.

Yapılan açıklamada geminin fosforik asit yüklü olduğu belirtildi. Şirket, olayın şüpheli bir korsan eylemi olduğunu belirtti. Merkezi Londra’da bundan Zodiac Gemi şirketinin sahibi İsrailli milyarder işadamı Eyal Ofer. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Amerikalı savunma yetkilisi, gemiyi sayısı ve kimliği belirsiz silahlı kişilerin ele geçirdiğini açıkladı. Amerika ve koalisyon güçlerinin durumu yakından izlediğini belirtti.

Ambrey güvenlik şirketi Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin durumla ilgilendiğini ve diğer gemilere bölgeden uzak durmalarının telkin edildiğini açıkladı.

Hamas – İsrail arasındaki çatışmalar devam ederken İsrail bağlantılı gemilere yönelik saldırılar son dönemde artıyor. Geçen hafta Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı bir gemiye Yemen’deki Husiler tarafından el konulmuş son olarak Cumartesi günü Hint Okyanusu’nda yine İsrail bağlantılı bir başka gemiye saldırı düzenlenmişti. İran saldırıyla ilişkisi olduğu iddialarını reddederken AP haber ajansının konuya ilişkin sorularını yanıtlamadı.

VOA tarafından geçilen Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kaçırılan Türk kaptanlı gemi ABD Donanması’nın müdahalesiyle kurtarıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.