Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor

Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor

ABONE OL
21:40 - 19/01/2024 21:40
Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Dairesi (JAXA), hassas iniş teknolojisini kanıtlamak ve aksaklıklar yaşayan uzay programını yeniden canlandırmak için yapılan bir görev sırasında, Japonya’nın Cumartesi günü Ay’a uzay aracı indiren beşinci ülke olduğunu ancak aracın güneş enerjisi üretmediğini söyledi.

JAXA, SLIM adlı aracın Ay’ın yüzeyine indiğini ve Dünya ile iletişimi yeniden kurduğunu, ancak güneş panellerinin muhtemelen yanlış açılı oldukları için elektrik üretemediğini bildirdi.

JAXA’nın uzay laboratuarı başkanı Hitoshi Kuninaka, düzenlediği basın toplantısında, “SLIM şu anda sadece aküyle çalışıyor, verilerin dünyaya aktarılmasına öncelik veriyoruz” dedi.

“Ay keskin nişancısı” olarak adlandırılan SLIM, birkaç kilometrelik geleneksel sapma olasılığına rağmen, hedeflediği iniş noktasının 100 metre yakınına inmeye çalıştı. JAXA’ya göre bu teknoloji, potansiyel oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen tepelik Ay kutuplarının gelecekteki keşfinde güçlü bir araç olacak.

JAXA, SLIM’in yüksek hassasiyetli hedeflere ulaşıp ulaşmadığını doğrulamanın bir ay kadar süreceğini kaydetti.

Japonya, Çin’e karşı koymak için müttefiki ABD ile ortaklık çerçevesinde uzayda giderek daha büyük bir rol oynamak istiyor. Japonya aynı zamanda birçok özel sektör uzay girişimine de evsahipliği yapıyor. JAXA önümüzdeki birkaç yıl içinde NASA’nın Artemis programının bir parçası olarak Ay’a bir astronot göndermeyi hedefliyor.

Ancak Japon uzay dairesi, son zamanlarda birçok aksaklıkla karşılaştı. Roket geliştirmede, SpaceX gibi ticari roket firmalarına karşı maliyet rekabeti sağlaması amaçlanan yeni amiral gemisi roketi H3’ün Mart ayında fırlatılamaması da bu aksaklıklardan biriydi.

Bu başarısızlık, Japonya’nın SLIM ve Ağustos ayında Chandrayaan-3 aracıyla Ay’ın güney kutbuna tarihi bir iniş yapan Hindistan ile ortak Ay keşfi de dahil olmak üzere uzay görevlerinde geniş çaplı gecikmelere neden oldu.

Bilim insanları, JAXA’nın iki kez küçük asteroitlere iniş yaptığını, ancak asteroit inişinin aksine Ay’ın yerçekiminin iniş aracının başka bir deneme için yukarı çekilemeyeceği anlamına geldiğini söylüyor. Japon uzay firması ispace’in, Rus uzay dairesinin ve Amerikan şirketi Astrobotic’in üç Ay görevi geçtiğimiz yıl başarısız oldu.

Şimdiye kadar eski Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan olmak üzere sadece dört ülke Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapmayı başardı. Bu başarıyı elde eden özel bir uzay firmasıysa henüz yok.

2.4m x 1.7m x 2.7m boyutlarındaki araç iki ana motor ve 12 iticinin yanı sıra güneş pilleri, anten, radar ve kamera donanımına sahip. Japonya fırlatma maliyetlerini düşürerek gelecekte daha sık görevler gerçekleştirmeyi hedeflediği için aracın hafif tutulması, projenin bir diğer hedefiydi. Fırlatılışta 700 kg ağırlığa sahip olan SLIM, Hindistan’ın Chandrayaan-3’ünün yarısı ağırlığında.

Araç yüzeye inerken, kamerasının görüntülerini Ay’ın mevcut uydu fotoğraflarıyla eşleştirerek nereye uçtuğunu tanıyacak şekilde tasarlandı. JAXA, bu “görüşe dayalı navigasyonun” hassas bir inişi mümkün kıldığını bildirdi.

Amortisörler, JAXA’nın yeni “iki aşamalı iniş” yöntemi olarak adlandırdığı sistemle Ay yüzeyine temas ediyor. Önce arka kısımlar yere değiyor, ardından tüm gövde yavaşça öne doğru çöküyor ve dengeleniyor.

JAXA, SLIM’in iniş sırasında uzay aracının fotoğraflarını çekecek olan iki mini aracı (mikrodalga fırın büyüklüğünde bir zıplama aracı ve beyzbol topu büyüklüğünde tekerlekli bir gezici) başarıyla yerleştirdiğini söyledi. Robotları teknoloji devi Sony, oyuncak üreticisi Tomy ve birkaç Japon üniversitesi ortaklaşa geliştirdi.

SLIM Eylül ayında Japonya’nın amiral gemisi H-IIA roketiyle Ay’a yakıt tasarruflu dört aylık bir yolculuk için fırlatılmıştı.

VOA tarafından geçilen Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Japonya’nın Ay aracı başarılı iniş yaptı ancak güneş enerjisinden elektrik üretemiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.