Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

ABONE OL
14:48 - 01/01/2024 14:48
Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Japonya’nın orta kesiminde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından can kaybı bildirilmezken, tsunami uyarısı yapıldı.

Ülkenin kamu yayıncısı NHK, yerel saatle 04.00’de meydana gelen deprem dolayısıyla oluşan yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki bir tsunaminin Japon Denizi boyunca kıyı kesimlerini vurduğunu ve daha büyük bir dalganın beklendiğini bildirdi.

Japonya Meteoroloji Ajansı, Ishikawa, Niigata ve Toyama kıyı vilayetleri için tsunami uyarıları yayınladı. Yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki bir tsunaminin Niigata’yı ve Japonya’nın batı kıyısındaki diğer vilayetleri vurması bekleniyordu.

Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki nükleer santrallerin herhangi bir düzensizlik bildirmediğini söyledi. Ancak kıyı bölgelerindeki insanların yaklaşmakta olan tsunamiden uzaklaşmalarının kritik önem taşıdığını belirterek,
“Her dakika önemlidir. Lütfen derhal güvenli bir bölgeye tahliye edin” dedi.

Japonya’daki deprem dolayısıyla NHK kanalı yapılan tahliye uyarısını yayınladı.

Bu arada kamu hizmetleri sağlayıcısı Hokuriku Electric Power Ishikawa ve Toyama vilayetlerinde deprem dolayısıyla 36 binden fazla hanenin elektriksiz kaldığını bildirdi.

Ishikawa’ya hızlı tren seferleri askıya alınırken, telekom operatörleri Softbank ve KDDI internet sitelerine göre Ishikawa ve Niigata’da telefon ve internet hizmetlerinde kesintiler yaşanıyor.

Kuzey Kore ve Rusya’nın bazı bölgeleri için de bir metre yüksekliğe kadar dalga uyarıları yapıldı. Rus yetkililer Sahalin Adası için bir tsunami uyarısı yayınlayarak adanın batı kıyısındaki bölgelerin dalgalardan etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Yakınlardaki Güney Kore’de hava durumu ajansı, bazı doğu kıyı kasabalarında yaşayanları deniz seviyesindeki olası değişiklikleri izlemeye çağırdı. Daha sonra vuran tsunami dalgaları ilk dalgalara göre daha büyük olabilir.

NHK’nın bildirdiğine göre, Hokuriku Electric Power nükleer santrallerinde herhangi bir düzensizlik olup olmadığını kontrol ettiğini söyledi.

Deprem dolayısıyla yollarda çatlaklar oluştu.

Kansai Electric Power’dan bir sözcü de nükleer santrallerinde şu anda herhangi bir anormallik olmadığını ancak şirketin durumu yakından takip ettiğini söyledi.

Büyük bir deprem ve tsunami 11 Mart 2011’de Japonya’nın kuzeydoğusunu vurmuş, kentleri harap etmiş ve Fukuşima’da nükleer erimeyi tetiklemişti.

VOA tarafından geçilen Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Japonya’da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.