İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı

İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı

ABONE OL
19:15 - 17/03/2024 19:15
İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzmir’de DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamasındaki konuşmalarda Kürt sorununun çözümüne ilişkin talepler ve 31 Mart yerel seçimleri öne çıktı. Gaziantep’teki Nevruz kutlamalarında da çözüm ve barış mesajı vardı.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılan Nevruz kutlamasındaki konuşmalarda, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit koşullarının kaldırılması ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin talepler öne çıktı. Konuşmacıların gündeminde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler de vardı.

Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) gibi siyasi partilerin yanı sıra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve sol örgütlerin üyeleri de kutlamada yerini aldı.

Alanda sık sık Öcalan lehine sloganlar yükseldi. Mitingin başlangıcında DEM Parti İzmir il eş başkanları Vezan Karabulut ve Mehmet Kuruş’la birlikte Barış Anneleri sahneden katılımcıları selamladı. Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ile 1991’de Diyarbakır’da Nevruz etkinliklerinin yasaklanmasını protesto etmek için kendini yakarak intihar eden Zekiye Alkan’ın kardeşi Meziyet Çağlar tarafından Nevruz ateşi yakıldı.

“DEM Parti bir fırsat ve seçenek sunuyor”

Ardından DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal konuşma yaptı.

Birdal, “DEM Parti şimdi halklarımıza bir fırsat ve seçenek sunuyor. İzmir artık yaşayanların yöneteceği bir kent olacak. Eşit, özgür, katılımcı, çoğulcu, demokratik bir İzmir şimdi sizin ellerinizde, sizin aklınız ve vicdanınızla inşa edilecek” dedi.

Birdal, “Size karşı, ezilen emekçi halklarımıza karşı işlenen suçları sorgulayarak sandığa gideceksiniz. Acınızı, yasınızı ve onurunuzu da yanınıza alarak sandığa gideceksiniz. Şimdi kendi partinize, kendi bayrağınıza, kendi adınıza oy vereceksiniz. Ne onlar ne bunlar. AKP-MHP’nin ve gerici uzantılarının geleceğine son vereceksiniz. Irkçı, ayrımcı, halk ve Kürt düşmanı olanlara, hezeyan içinde olanlara, ‘onları bu kapıya sokmayız’ diyenlere de hesap soracaksınız” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’nin diğer büyükşehir eş başkan adayı Türkan Aslan Ağaç ise “Newroz bütün dillerin, bütün kimliklerin kültürlerin eşitçe hakça bir arada yaşama istek ve arzusudur” sözleriyle katılımcıların Nevruz bayramını kutladı.

Yerel demokrasiyi savunduklarını vurgulayan Aslan, “Hepimizin bu kentin barındırdığı olanak ve kaynaklara erişme, onları eşit adil biçimde paylaşma, haklardan eşit yararlanma, kolektif ihtiyaç ve ortak hayallerimiz doğrultusunda kentleri özgür mekanlara dönüştürmemiz gerekmektedir” dedi.

Konuşmalar sırasında alandakiler, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik “Selo başkan” şeklinde slogan da attı.

“Kayyum rejimini 31 Mart’ta süpüreceğiz”

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise belediyelerdeki kayyum atamalarına 31 Mart’ta son vereceklerini söyledi.

Akın, “Nasıl Demirci Kawa’lar varsa bu ülkede yüz yıldır Dehak’lar da var. O Dehak’lar şu anda Kürtlerin kimliğiyle, Alevilerin inancıyla, emekçilerin yoksullaştırmasıyla, emeklilerin hakkını vermemesiyle ve aynı zamanda tecrit politikasıyla, kayyum politikasıyla bu ülkeyi tek adam rejimi olarak yönetmek istiyorlar. Bunlara elinizden gelen her türlü itirazla 31 Mart’ta cevap vermeye var mısınız? Bunların kayyum rejimlerini 31 Mart’ta süpüreceğiz” dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili Akın’dan diğer adaylara eleştiri

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın konuşmasında AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ’a da eleştirilerde bulundu.

Akın, “Burada tek adam rejiminin Hamza Dağ diye bir temsilcisi var. Bu, her yerde sadece kendi ismiyle propaganda yapıyor. AKP logosunu kullanamıyor. Biliyor ki artık İzmir’de AKP’nin herhangi bir kredisi kalmamıştır. Buradan ona sesleniyoruz, eğer AKP logosunu kullanacak kadar kendinde onurlu bir şey görmüyorsan bırak bu işi.” ifadelerini kullandı.

İbrahim Akın, CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal’ın “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları, DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” sözleriyle ilgili isim vermeden CHP’yi de hedef aldı.

Akın, “Bizlere kapı gösteren, kimliklerimizden, inançlarımızdan ötürü bize tutum alan herkese, ayrımcılık yapan herkese bu seçimde cevap vereceğiz” dedi.

Cengiz Çiçek’ten Öcalan’a tecrit eleştirisi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’in konuşmasının gündemindeyse İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan vardı.

Çiçek, “Kürt sorunu demokratik temelde çözülmeden, emek sorunu, kadın sorunu, ekoloji sorunu, Alevilerin eşit yurttaşlık sorunu çözülmeyecek. Kürt sorunu söz konusu olduğunda vazgeçemeyeceğimiz bir şey var, o da Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan” ifadelerini kullandı.

Çiçek, “Sayın Öcalan 25 yıldır İmralı işkence sisteminde tutulmakta. Son üç yıldır kendisinden haber alamamaktayız. Bu duruma rıza gösterecek miyiz? Sayın Öcalan’a dönük her türlü yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır. Bir kez daha dost ve düşman bilsin ki bu Newroz, sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı günlerin başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

Konuşması sık sık PKK lideri Öcalan lehine sloganlarla kesilen Çiçek, Öcalan’ın 2013 yılında Diyarbakır Nevruz’una gönderdiği mektubundan bazı bölümleri de okudu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Çiğdem Kılıçgün Uçar da katılımcıları Kürtçe, Zazaca ve Türkçe selamlayarak bayramlarını kutladı. Etkinlik söylenen şarkılar ve çekilen halaylarla sona erdi.

Gaziantep’teki Nevruz kutlamalarında çözüm ve barış mesajı

Gaziantep’te de Nevruz Bayramı her yıl olduğu gibi coşkulu bir şekilde geniş bir katılımla kutlandı.

Geniş güvenlik önlemleri arasında üst aramaları yapılan binlerce kişi bayramı kutlanacağı alana giriş yaptı.

Yöresel kıyafet ve renklerin ön planda olduğu Nevruz kutlamasında sloganlar ve müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte konuşmacılar, iktidar partisinin sol partiler üzerindeki siyasi baskısının yanı sıra Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekti.

Kutlamalara katılmak üzere alana gelen kişiler VOA Türkçe’ye konuştu.

Nevruz Bayramı’nın coşkusuna dikkat çeken vatandaşlar birlik, beraberlik mesajları vererek cezaevindeki Kürt mahkumlar için özgürlük çağrısı yaptı.

“Savaş ve tecrit politikalarına karşı çözüm ve barış’’

Gaziantep’teki Nevruz Bayramı etkinliklerine konuk olarak katılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan VOA Türkçe ‘ye yaptığı açıklamada, çözüm ve barış mesajı verdi.

Milletvekili Uysal, “Gaziantep’te diğer birçok şehirde olduğu gibi gençlerin, kadınların öncülüğünde bulunduğu bir Nevruz geçirdik. Bugün Kürdistan’ın ve dünyanın dört bir yanında Nevruz’u kutlayan herkese selamlarımızı iletiyoruz. Nevruz mesajımız açık; savaş ve tecrit politikalarına karşı çözüm ve barış politikaları öne çıkaracağımız bir Nevruz istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milletvekillerinin ve partililerin katılımıyla yakılan Nevruz ateşinin ardından devam eden etkinlik, sanatçıların konseri ile son buldu.

VOA tarafından geçilen İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İzmir’de Nevruz’da çözüm talepleri ve yerel seçim vurgusu; Gaziantep’te çözüm ve barış mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.