“İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız”

“İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız”

ABONE OL
17:13 - 18/10/2022 17:13
“İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna ile diğer Baltık ülkelerinin ve Doğu Avrupa’nın güvenliğinin Almanya’nın güvenliğiyle eş değer olduğunu söyledi. Almanya’nın başkentinde uluslararası katılımla yapılan Berlin Dış Politika Forumu’nda konuşan Baerbock, Avrupa ülkelerinin Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırısı öncesinde de kendini tehdit altında hissettiğini, ancak savaşla bu hissin yeni ve somut bir boyut kazandığını söyledi.

Rusya lideri Putin’in şiddet yanlısı bir politika izlediğini ve “Ukrayna’yı tamamen boyunduruk altına almayı hedeflediğini” söyleyen Baerbock, “Ukrayna’nın hayatta kalma mücadelesi ile Avrupa’nın özgürlüğünü de savunduğunu” söyleyerek, “Avrupa‘nın dayanışma içinde olması kendi içinde bir amaç değil hayat sigortamız” şeklinde konuştu.

Almanya ve diğer ittifak ülkelerinin Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’yı destekleme konusundaki kararlılığını vurgulayan Baerbock, “Ukrayna halkını siyasi, ekonomik ve insani anlamda desteklemeye devam edeceğiz” derken, yoğun silah desteğinin de süreceğini ifade etti. Baerbock, “Şu iyi bilinmelidir, Ukrayna, Baltık ülkeleri, Doğu Avrupa’nın güvenliği bizim güvenliğimizdir ve acil bir durumda ittifak topraklarımızın her karışını savunmaya hazırız” şeklinde bir mesaj verdi.

Konuşmasında, daha önceki Alman hükümetlerinin geçmişteki Rusya politikasını “hata” olarak nitelendiren Baerbock, “Tek taraflı ekonomik bağımlılıklar bizi siyasi olarak şantaja maruz bırakıyor” dedi. Ukrayna’daki savaşı “sistemler arası rekabetin” bir parçası olarak değerlendiren Baerbock’un bu bağlamda Çin’le olan ilişkilere ve artan bağımlılığa gönderme yapması ve “Almanya ve ortakları Afrika gibi dünyanın diğer bölgelerinde de siyasi ve ekonomik boşluğu başkalarının doldurmasına izin vermemesi” çağrısı dikkat çekti.

Baerbock, Avrupa ülkelerinin savunma alanında işbirliğini genişletmesini ve demiryolu hatları ya da elektrik ve internet kabloları gibi önemli altyapıların daha iyi korunmasını da talep etti.

Almanya ve Yunanistan arasında tank takası

Bu arada Berlin‘in, Ukrayna’ya Alman yapımı tank yollamak yerine Yunanistan’daki eski Doğu Alman tanklarını Ukrayna’ya yollayıp, Atina’ya yeni Alman tankı verme takasının yaşama geçirildiği öğrenildi. Alman Savunma Bakanlığı, Almanya’dan Marder zırhlı araç alınması karşılığında Yunanistan’ın eski Doğu Almanya Cumhuriyeti’nde üretilen piyade savaş araçlarını Ukrayna’ya göndermesine başlanıldığını duyurdu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 31 Mayıs’ta yaptığı görüşme sonucunda varılan anlaşma çerçevesinde, Yunanistan’a bu kapsamda verilmesi planlanan toplam 40 Marder 1A3 model tankın ilk altısının Atina’ya teslim edildiği haber verilirken, önümüzdeki haftalarda Yunan ordusunun envanterinde bulunan BMP-1 model 40 eski Doğu Alman tankının Ukrayna’ya gönderileceği de bildirildi. Yunanistan, 2005 yılında envanterinde bulunan 501 tane BMP-1’in tamamını Irak’a hibe etmek istemiş ama Irak bu araçlardan sadece 100 tanesini kabul etmişti. Araçların 92 tanesi ise daha sonra Mısır’a hibe edildi. Yunan ordusunun envanterinde halihazırda 100-150 civarı BMP-1 olduğu tahmin ediliyor. Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen “İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.