İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi

İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi

ABONE OL
00:07 - 23/10/2022 00:07
İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

22 yaşındaki Kürt kökenli Mahsa Amini’nin, başörtüsü kuralını uymadığı için gözaltına alındıktan sonra ölümü nedeniyle, İran rejimine karşı protestolar altı haftadır sürüyor sürüyor.

Berlin, Londra, Paris gibi dünyanın önemli başkentleriyle aynı gün İstanbul’da da İranlılar gösteri yapmak istedi. Ancak göstericiler polis engeline takıldı.

Öğle saatlerinde Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda toplanan İranlılar, ellerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Kadıköy Kaymakamlığı’ndan alınmış yazılar olduğunu söyleseler de polis, dün akşam İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararı verdiğini söyledi.

Göstericilerden biri gözaltına alındı

Göstericilerin yazının gösterilmesi talebini reddeden polis “Valiliğin sitesine bakın, Valiliğe gidin oradan sorun, biz verilen emri uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Ruzbah Malek

Göstericilerden Ruzbeh Melek, yapılan işlemin yasadışı olduğunu, ‘Atatürk Türkiyesi’nde İran’da olduğu gibi gösterilerin yasaklanamayacağını söyleyerek itiraz etti.

Melek itirazlarını sürdürünce, polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık iki saat Kadıköy Karakolu’nda tutulan Melek, polislerden şikayetçi olmadığını gösteren bir belgeyi imzaladıktan sonra serbest bırakıldı.

Yaklaşık iki saat boyunca Kadıköy’deki Beşiktaş ve Karaköy iskeleleri arasında açıklama yapmak için polisle köşe kapmaca oynayan göstericiler, emniyet güçlerinin ısrarlı karşı çıkışları sonrası dağıldılar. Polis bu sırada gazetecilerin görüntü almalarına da müdahale etti.

Sepide Derviş: “Bugünü biz ayarladık, neden iptal oldu bilmiyorum”

Polisin tutumuna anlam veremeyen belirten sürgündeki İranlı aktivist Sepide Derviş, beş gün önce başvuru işlemlerini tamamladıklarını dün de kendilerine izin verildiği yönünde bilgi geldiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Derviş, “Ben ve bir arkadaşım bu kararı verdik, organize etik. 5 gün önce Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyeti ile konuştuk, Kadıköy Kaymakamlığı’na başvuru yaptık. Emniyet, ‘afişinizi bize gönderin’ dedi sonra da tamam dediler. Bugünü biz ayarladık Emniyet de biliyor. Bugün geldik, ‘iptal oldu’ dediler. Neden iptal oldu bilmiyorum. 300’den fazla kişi geldi ve herkes gitti. Amerika, Kanada, Avrupa her yerde İranlılar sokakta. ‘Biz de sokakta varız’ diye geldik ama iptal oldu. Biz gerçekten bunu anlamıyoruz. Tamam biz vatandaş değiliz. Bu doğru ama biz de burada yaşıyoruz ve haklarımız var. Haklarımızı savunmak için bize izin vermiyorlar neden bilmiyorum” dedi.

İstanbul Barosu’nun genel kurulunda saç kesme eylemi

Bu arada yarın yeni başkanını seçecek İstanbul Barosu’nun genel kurulunun ilk gününde kürsüye çıkan Avukat Selin Nakıpoğlu, divan başkanlığının izin vermemesine rağmen Mahsa Amini ile dayanışma için saçlarını kesti.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Sözcüsü de olan Avukat Selin Nakipoğlu, “İranlı kadınların özgürlük ve laiklik simgesi olmuş Mahsa Amini için bunu yapmak zorundayım. Mahsa Amini için, dünyadaki kadınlarla dayanışma için” dedi ve saçlarını kestikten sonra kürsüden indi

VOA tarafından geçilen İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.