”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı”

”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı”

ABONE OL
23:36 - 13/07/2022 23:36
”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün İstanbul’da gerçekleşen toplantıyı, Ukrayna gıda ürünlerinin Karadeniz üzerinden güvenli, emniyetli ihracatını sağlamak için kritik ve ileriye doğru önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Guterres, taraflar arasında gelecek hafta yapılacak resmi bir anlaşma için umutlu ancak temkinli olduğunu kaydetti. Guterres, taraflar arasında uzlaşma sağlanırsa İstanbul’da yapılacak olası bir imza törenine de katılabileceğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukraya gıda ürünleri ile Rus gıda ve gübrelerinin sevkiyatının dünya için öneminin altını çizdi; bu aşamaya gelmek için zamana karşı yarıştıklarını belirtti.

Guterres, ”Bu sorunun çözümü için önerilerde bulunmak üzere Moskova ve Kiev’e gittim. Her gün 24 saat çalıştık. Zamana karşı yarıştık. Bugünkü toplantıdan sonra ilerleme kaydetmek için artık daha fazla teknik çalışmaya ihtiyaç duyulacak. Küresel krizin kararttığı bir dünyada artık bir umut duymaya hakkımız var. Dünyanın her yerinde insanların çektiği acıları dindirmek ve açlığı hafifletmek için umut var” dedi.

Guterres, Türkiye’nin üslendiği rolü, Ukraynalı ve Rus yetkililerin yapıcı çabalarını takdirle karşıladığını belirterek, “BM olarak çabaları desteklemek için üzerimize düşeni tam olarak yapmayı taahhüt ediyoruz. Bugün kazanılan ivme BM planının önemli ve somut bir adımdır. Kapsamlı bir anlaşmaya giden yolda bir adımdır” diye konuştu.

“İstanbul’dan gelen umut verici haberler diyaloğun önemini gösteriyor”

Guterres gelişmekte olan ülkelerin, kıtlığın ve iflasın eşiğindeki dünya ülkelerine yardım etmek için daha fazlasını yapmasını gerektiğinin önemine dikkat çekerek, ”Bu görüşmelerin kanlı bir çatışma ortamında gerçekleştiğini asla unutmayalım. İnsanlar hala ölüyor, çatışmalar devam ediyor ama İstanbul’dan gelen umut verici haberler diyaloğun önemini gösteriyor. Bu umut ışığından ilham alalım. BM Şartı ve uluslararası hukuka uygun olarak, barış için umutsuzca ihtiyaç duyulan müzakere edilmiş bir çözüme ışık tutmaya yardımcı olalım” ifadelerini kullandı.

“Önemli bir ilerleme oldu”

,Guterres, İstanbul toplantısının ayrıntılarıyla ilgili bir soruyu, “Önemli bir ilerleme oldu” diyerek yanıtladı. Guterres, toplantıyla ilgili ayrıntıların Türk Savunma Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklandığını belirterek, ”Koordinasyon sistemi, kontrol mekanizmaları gibi birçok konuda mutabakata varıldı. Bu bir ilk görüşmeydi. Gelişme son derece cesaret vericiydi. Şimdi delegasyonların başkentlerine geri dönecek. Sonraki adımlar sonrası resmi bir anlaşma sağlayacağını umuyoruz” dedi.

“Çok yakında tekrar bir araya gelebileceğimizi umuyoruz”

Guterres, “anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanıp imzalanmayacağı ve bu anlaşmadan sonra savaşın sona ermesi için adımlar atılıp atılmayacağı” sorusunu da “Çok yakında hatta gelecek hafta. tekrar biraraya gelebileceğimizi umuyoruz, gelecek hafta umarım nihai anlaşmaları yapabileceğiz. Ben iyimserim. Ama henüz her şey tam olarak bitmiş değil. Bu toplantı tarafların yapıcı bir diyalog kurabildiklerini gösterdi. Bu elbette çok iyi bir haber ancak daha gidecek çok yolumuz var” yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen ”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”İstanbul Zirvesinde Kritik Bir Adım Atıldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.