İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı

İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı

ABONE OL
23:59 - 17/01/2024 23:59
İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli rehineler ve Filistinliler için gönderilen yardımlar, Katar ve Fransa’nın aracılık ettiği bir anlaşmanın ardından Çarşamba günü sınırdan geçirilmek üzere Mısır’a ulaştırıldı.

Mısırlı güvenlik ve Kızılay yetkilileri, iki Katar uçağının Mısır’ın Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki El Ariş’e ulaştığını, burada malzemelerin indirildiğini ve yaklaşık 28 km doğudaki Gazze ile Refah sınır kapısına aktarıldığını söyledi.

Uçaklardan birinde İsrail’in Filistinli militan grup Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı kanlı saldırı sırasında ele geçirdiğini söylediği 253 rehineden 45’i için tıbbi malzemeler yer aldı.

Kasım ayındaki geçici ateşkes sırasında 100’den fazla rehine serbest bırakılmıştı. Ancak yaklaşık 130 kişinin hala Gazze’de Hamas tarafından tutulduğuna inanılıyor.

Katar, Çarşamba günü Filistinli siviller için sağlanan yardım malzemelerinin, rehinelere ulaştırılan yardım karşılığında, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim saldırısıyla başlayan çatışmalardan en çok etkilenen Gazze bölgelerine dağıtılacağını söyledi.

Bir Fransız yetkili daha önce yaptığı açıklamada yardımların ulaştırılması fikrinin İsrailli rehinelerden bazılarının ailelerinden geldiğini ve görüşmelerin haftalarca sürdüğünü söyledi.

İsrail 21 Ekim’de Gazze’ye yardım gönderilmesine yeşil ışık yakmıştı. Ancak yardım kuruluşları, gönderilen yardım miktarının Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusu için gerekli olanın çok altında kaldığını ve El Ariş’e gönderilen yardımlarda yığılmalar olduğunu söylüyor.

Yardım kuruluşları, İsrail’in askeri harekatının Gazze nüfusunun tamamını kriz seviyelerinde açlıkla karşı karşıya bıraktığını ve erzağın azalması nedeniyle hastalık riskinin arttığını bildiriyor.

BM’nin Gazze’deki yeni İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, yardım akışını arttırma çabalarının bir parçası olarak Çarşamba günü Sina’yı ziyaret etti.

Kaag, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin verdiği yetkiyle, Gazze’deki sivillerin yaşamak zorunda oldukları çok ağır insani koşullar göz önüne alındığında, büyük ihtiyaç duydukları yardımın tüm alanlarını nasıl kolaylaştırabileceğimizi ve hızlandırabileceğimizi görmek için buradayım” dedi.

Fransa, ilaçların kronik hastalıkları olan 45 rehineye gönderileceğini ve teslimatın Uluslararası Kızılhaç’ın yardımıyla yapılacağını bildirmişti.

Hamas militanları 7 Ekim’de İsrail’e düzenledikleri saldırıda yaklaşık 240 kişiyi kaçırmış, İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1200 kişiyi de öldürmüştü. İsrail bu saldırının ardından Hamas’ı yok etmek için askeri harekata başladı.

ABD Salı günü yaptığı açıklamada Katar aracılığıyla yürütülen görüşmelerin Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların durdurulması karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören yeni bir anlaşmayla sonuçlanabileceğinden umutlu olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray’daki brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu görüşmeler sürerken kamuoyu önünde çok fazla şey söylemek istemiyorum, ancak bunun yakında meyvelerini vereceğinden umutluyuz” dedi.

Çatışmalar Çarşamba günü de devam etti. İsrail ordusu aralarında Gazze’nin güneyinde casus olduğundan şüphelenilen kişileri sorgulamakla görevli olduğunu söylediği bir Hamas subayının da bulunduğu altı Filistinli savaşçıyı öldürdüğünü açıkladı.

Gazze’deki sağlık yetkilileri son bir gün içinde İsrail güçlerinin Filistin yerleşim bölgesinde 163 kişiyi öldürdüğünü ve bu rakamın Hamas savaşçıları ve sivilleri de içerecek şekilde 24 bin 448’e yükseldiğini açıkladı.

Gazze’deki Filistinli sağlık yetkililerine göre savaşın başladığı Ekim ayından bu yana İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’da 350’den fazla Filistinli’yi öldürdü. Bu Filistinliler çoğunlukla protestolar ve İsrail askeri baskınları sırasında hayatını kaybetti.

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada Batı Şeria’nın Nablus kentinde üst düzey bir Filistinli militanı öldüren bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, Ahmed Abdullah Ebu Şalal’ı Kudüs’te İsrailliler’e yönelik çok sayıda saldırı planlamakla suçladı.

İsrail ordusu, Balata mülteci kampındaki saldırıda dört kişinin daha öldüğünü belirtti.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin sağlık personelinin yaralıları tahliye etmek için hava saldırısı bölgesine ulaşmasını engellediğini ve ekiplerine ateş açtığını kaydetti.

Örgüt ayrıca İsrail askerlerinin ambulans ekiplerinin Batı Şeria’daki Tulkerim mülteci kampına girmesini engellediğini ve İsrail bombardımanında çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail’den Filistinliler’in iddialarına ilişkin herhangi bir yorum gelmedi.

VOA tarafından geçilen İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrailli rehineler ve Filistinli siviller için yardım Gazze sınırına ulaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.