“İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz”

“İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz”

ABONE OL
20:17 - 08/02/2022 20:17
“İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelecek hafta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde, Türkiye’nin İsrail’le daha yakın bağlar kurmak için Filistin’e verdiği destekten vazgeçmeyeceğini söyledi.

Türkiye ve İsrail, 2018 yılında karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çekmiş ve o dönemden bu yana ilişkiler gergin seyretmeye devam etmişti. Ancak Ankara, İsrail dahil bölge ülkeleriyle gerilen ilişkilerini onarmak için adımlar atmaya başladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye’yi Mart ayı ortasında ziyaret edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin enerji işbirliği konusunu ele alacağını kaydetmişti.

İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Türkiye, İsrail’in Batı Şeria’yı işgalini ve Filistinliler’e yönelik muamelesini kınamıştı. İsrail ise Türkiye’ye Gazze’yi kontrol eden Filistinli militan örgüt Hamas’a desteği kesmesi çağrısında bulunmuştu.
Ankara’da gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve İsrail arasındaki olası normalleşmenin Ankara’nın iki devletli çözüm bulmadaki rolünü güçlendirebileceğini, ancak Ankara’nın tavrından ödün vermeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “İsrail ile ilişkilerimizde atılacak herhangi bir adım, herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz” diyerek, İsrail ve bazı Körfez ülkeleri arasındaki yakınlaşmaya atıfta bulundu.

“Oradaki pozisyonumuz her zaman nettir” diyen Çavuşoğlu, “Bu ilişkilerin biraz daha normalleşmesi belki iki devletli çözüm konusunda Türkiye’nin rolünü daha da arttırır. Ama iki devletli çözüm dahil temel prensiplerimizden, pozisyonumuzdan vazgeçmeyiz” şeklinde konuştu.

İsrail’le bağlar oluşturan Körfez ülkeleri, Filistin’e, devlet olma yolundaki arayışında Filistin’i yalnız bırakmadıkları konusunda güvence vermeye çalışıyor. Filistinli liderlerse Körfez ülkelerinin İsrail’le kurduğu bağları Filistin davasına ihanet olarak algılıyor ve kınıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’la daha önce konuşmuş olsa da İsrail’de cumhurbaşkanlığı, daha çok simgesel bir makam olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Kasım ayında İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Bu görüşme, iki ülke arasında uzun aradan sonra kurulan ilk temas olmuştu.

İsrail ve BAE arasında turizm ve sağlıkta işbirliği anlaşmaları

Diplomatların ve devlet medyasının Twitter paylaşımlarına göre İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, turizm ve sağlık sektörlerinde işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Abu Dabi hükümet medya dairesinden yapılan açıklamada, sağlık alanındaki ortaklık anlaşmasının Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nden doktorların Abu Dabi’de afet tıbbı alanında bir merkez kurmasını öngördüğü kaydedildi. Dubai’deki İsrail Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamada da iki ülke bakanlarının ayrıca turizm faaliyetlerini arttırmak için bir iyi niyet sözleşmesi imzaladıkları bildirildi.

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerindeki normalleşme, 2020 yılında ABD himayesinde yapılan İbrahim Anlaşmaları çerçevesinde hayata geçirildi.

VOA tarafından geçilen “İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail’le Yakınlaşma Filistin Davası Pahasına Olmaz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.