İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor

İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor

ABONE OL
10:23 - 23/10/2023 10:23
İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, bu sabah Gazze’ye yönelik hava saldırılarını sürdürürken, gece boyunca da Lübnan’ın güneyini hedef aldı.

Filistin medyası, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını merkeze ve kuzeye yoğunlaştırdığını bildirirken, kuzeydeki Cabalia mülteci kampı yakınlarındaki bir eve düzenlenen saldırıda birkaç Filistinli öldü.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki Calazone mülteci kampında ise iki Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi.

Bölge sakinleri Reuters’e yaptıkları açıklamada, İsrail güçlerinin kampa baskın düzenlediğini ve silahlı kişilerle ve taş atan bazı gençlerle çatışırken geniş çaplı tutuklamalar gerçekleştirdiğini söyledi. İsrail ordusu olayla ilgili bir açıklama yapmadı.

Gazze’deki sağlık yetkilileri, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki yerleşim yerlerine düzenlediği ve 1400 kişinin öldüğü, 212 kişinin de rehin alındığı saldırının ardından başlayan ve iki hafta süren İsrail bombardımanında en az 4600 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Diğer yandan İsrail ordusu, Pazartesi günü erken saatlerde İsrail uçaklarının Lübnan’da İsrail’e tanksavar füzeleri ve roketler fırlatmayı planlayan iki Hizbullah hücresini vurduğunu açıkladı. İsrail ordusu ayrıca bir yerleşke ve bir gözlem noktası da dahil olmak üzere Hizbullah’a ait diğer hedeflerin de vurulduğunu bildirdi.

Hizbullah’tan bugün yapılan açıklamada ise bir kişinin bombalama sonucu öldürüldüğü kaydedildi ancak ayrıntı vermedi. İsrail ordusu çatışmaların başlamasından bu yana Lübnan sınırında 7 askerin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haniye ile İran Dışişleri Bakanı görüştü

Hamas’tan yapılan açıklamada ise, Hamas lideri İsmail Haniye ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın dün akşam geç saatlerde yaptıkları telefon görüşmesinde İsrail’in Gazze’de işlediği “acımasız suçları” durdurmanın yollarını ele aldıkları belirtildi.

ABD ve birçok Batı ülkesi, İsrail-Hamas çatışmasının daha geniş bir Ortadoğu çatışmasına dönüşmesinden endişe duyuyor.

ABD Savunma Bakanlığı, İran’a bağlı güçlerin saldırılarını caydırmaya yardımcı olmak için iki uçak gemisi, destek gemileri ve yaklaşık 2 bin deniz piyadesi de dahil olmak üzere önemli miktarda deniz gücünü Ortadoğu’da hazır tutuyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün ABC kanalının “This Week” programına verdiği demeçte, “Gördüğümüz şey; bölgedeki birliklerimize ve halkımıza yönelik saldırıların önemli ölçüde artma ihtimalidir” dedi.

Çin devlet medyası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bölgeyi ziyaret etmekte olan Çin’in Ortadoğu özel temsilcisi Zhai Jun’un geniş çaplı bir kara çatışması riskinin arttığı ve bölgedeki çatışmaların yayılmasının “endişe verici” olduğu uyarısında bulunduğunu duyurdu.

14 yardım TIR’ı dün güce Gazze’ye girdi

Filistin Başbakanı Muhammed Şitayyeh uluslararası toplumu İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmak ve henüz yeni yeni gelmeye başlayan yardımlara izin vermek üzere “birleşik bir cephe” oluşturmaya çağırdı.

Beyaz Saray, 14 yardım TIR’ından oluşan ikinci bir konvoyun dün gece abluka altındaki Gazze Şeridi’ne açılan Refah sınır kapısından giriş yaptığını ve ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yaptıkları telefon görüşmesinde “bu kritik yardımın Gazze’ye akışının devam edeceğini” teyit ettiklerini söyledi.

BM insani yardım ofisi şu ana kadar giren yardım miktarının çatışmalardan önceki günlük ortalamanın sadece yüzde 4’ü olduğunu ve gıda, su, ilaç ve yakıt stoklarının tükenmesi nedeniyle ihtiyaç duyulanın çok altında olduğunu açıkladı.

Biden ayrıca dün Netanyahu ve Papa Francis ile telefon görüşmeleri yaparak ve Kanada, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya liderleriyle Gazze’ye yardım ulaştırılması ve çatışmanın yayılmasının önlenmesi konusunda konuşarak diplomasisini hızlandırdı.

Liderler yaptıkları ortak açıklamada, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini ifade ettiler. Ayrıca sivillerin korunması da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uyulması çağrısında bulundular.

İsrail liderinin ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu Pazar günü geç saatlerde Fransa, İspanya ve Hollanda liderleriyle de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

VOA tarafından geçilen İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in hava saldırıları ve bölgedeki diplomasi trafiği sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.