İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü

İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü

ABONE OL
11:15 - 02/04/2024 11:15
İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail’in dün Gazze’nin merkezine düzenlediği hava saldırısında, aralarında Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşlarının da bulunduğu yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü. Sivil toplum kuruluşu çalışanları, ünlü şef Jose Andres’in kurduğu, insani ve toplumsal krizlerde mağdurlara yemek sağlayan World Central Kitchen’da (WCK) görev yapıyordu.

WCK tarafından yapılan açıklamada, aralarında Filistinliler ile ABD ve Kanada çifte vatandaşının da bulunduğu işçilerin WCK logolu iki zırhlı araç ve bir başka araçla seyahat ettikleri belirtildi.

WCK, İsrail Savunma Kuvvetleri ile koordineli hareket etmesine rağmen konvoyun, Gazze’ye deniz yoluyla getirilen 100 tondan fazla insani gıda yardımını boşalttıktan sonra Deir al-Balah deposundan ayrılırken vurulduğunu söyledi.

World Central Kitchen İcra Kurulu Başkanı Erin Gore, “Bu sadece WCK’ya yönelik bir saldırı değil, gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı en vahim durumlarda ortaya çıkan insani yardım kuruluşlarına yönelik bir saldırıdır ve bu affedilemez” dedi.

İsrail ordusu, trajik bir olay olarak nitelendirdiği olayın nasıl gerçekleştiğini anlamak için en üst düzeyde inceleme yaptığını söyledi.

WCK’yı 2010 yılında depremden sonra Haiti’ye aşçı ve yiyecek göndererek kuran İspanyol kökenli ABD’li şef Andres, daha önce yaptığı açıklamada ölenlerin aileleri ve arkadaşları için üzgün ve kederli olduğunu söylemişti.

Andres, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “İsrail hükümetinin ayrım gözetmeksizin işlenen cinayetleri durdurması gerekiyor” dedi.

Andres”İnsani yardımı kısıtlamayı, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeyi ve gıdayı bir silah olarak kullanmayı bırakması gerekiyor. Daha fazla masum hayat kaybedilmesin. Barış ortak insanlığımızla başlar. Şimdi başlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İslamcı grup Hamas yaptığı açıklamada, saldırının uluslararası insani yardım kuruluşlarının çalışanlarını terörize ederek görevlerinden caydırmayı amaçladığını söyledi.

Avustralya, vatandaşının öldürüldüğünü doğruladı

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 44 yaşındaki yardım görevlisi Lalzawmi “Zomi” Frankcom’un ölümünü doğruladı ve hükümetinin sorumluların hesap vermesini talep etmek üzere İsrail ile temasa geçtiğini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Albanese, “Bu asla yaşanmaması gereken bir insanlık trajedisidir, hiçbir şekilde kabul edilemez. Avustralya, İsrail’in olay hakkında tam ve uygun hesap vermesi için takipçi olacaktır” dedi.

Albanese, masum sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunması gerektiğini söyledi ve Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesin yanı sıra “muazzam yoksunluk” çekenlere yardım için daha fazla yardım çağrısını yineledi.

Reuters tarafından elde edilen videoda sağlık görevlilerinin cesetleri bir hastaneye taşıdıkları ve öldürülenlerden üçünün pasaportlarını kameraya gösterdikleri görülüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Gazze’de @WCKitchen yardım çalışanlarının ölümüne neden olan saldırıdan dolayı üzgünüz ve derin bir endişe duyuyoruz” dedi.

Watson, “İnsani yardım çalışanları umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımları ulaştırırken korunmalıdır ve İsrail’i yaşananları hızla soruşturmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

WCK, bölgedeki faaliyetlerini derhal durdurduğunu ve çalışmalarının geleceği hakkında yakında karar vereceğini söyledi.

WCK gıda yardımı dağıtıyor ve ihtiyaç sahibi insanlar için yemek hazırlıyor. Geçen ay yaptığı açıklamada, 175 gün boyunca Gazze’de 42 milyon öğünden fazla yemek servisi yaptığını belirtti.

WCK Mart’ta Kıbrıs’tan deniz koridoru yoluyla Gazze’ye yapılan ilk yardım sevkiyatında da yer aldı. WCK’nın 332 tonluk ikinci deniz yardımı sevkiyatı, bu hafta başında Gazze’ye ulaştı.

Kuruluş, faaliyetlerine başladığı 2010 yılından bu yana doğal afetlerden etkilenen topluluklara, ABD sınırındaki mültecilere, COVID-19 salgını sırasında sağlık çalışanlarına ve Ukrayna ile Gazze’deki çatışmalarda zarar gören insanlara gıda ulaştırdı.

VOA tarafından geçilen İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında, gıda yardımında görevli yedi sivil toplum kuruluşu çalışanı öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.