İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı

İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı

ABONE OL
18:23 - 26/08/2022 18:23
İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, Ankara’ya yeniden büyükelçi atanmasının birkaç hafta içinde gerçekleşebileceğini söyledi. Lillian, İsrail’in İstanbul’daki Hamas ofisinin kapatılması yönündeki beklentisini yineledi.

İsrail’in Türkiye’deki mevcut en üst düzey temsilcisi olan Irit Lillian gazetecilerle bugün yaptığı yuvarlak masa toplantısında, yeniden büyükelçi atanması sürecinin olasılık değil zaman meselesi olduğunu söyledi.

Lillian, “Sadece İsrail’deki seçimler nedeniyle İsrail tarafında işler gecikebilir ama umarım zamanında olur ve sadece birkaç hafta sonra süreç sona erer” dedi.

İsrail’de 1 Kasım’da genel seçimler yapılacak.

Türkiye ve İsrail geçen haftalarda, geri çağrılmalarının üzerinden dört yıldan fazla bir süre geçtikten sonra büyükelçilerini yeniden atama konusunda anlaşmaya varmıştı.

İki ülke, ABD’nin Kudüs’te Büyükelçilik açmasına karşı Gazze sınırında düzenlenen protestolarda 60 Filistinli’nin İsrail güçleri tarafından öldürülmesi üzerine 2018 yılında büyükelçilerini sınırdışı etmişti.

Ancak taraflar, potansiyel işbirliği için kilit bir alan olarak ortaya çıkan enerji üzerinden, uzun süredir gergin olan bağları onarmak için çalışıyor.

Lillian ilişkilerin önündeki zorlukları yineleyerek, “yıl boyunca görülen olumlu eğilimin” karşısındaki en büyük engelin İstanbul’da bir Hamas ofisinin bulunması olduğunu söyledi.

İsrail’in Ankara Maslahatgüzarı, “Pek çok zorluk var ama bizim açımızdan en büyük engellerden biri İstanbul’daki Hamas ofisi. Hamas bir terör örgütü ve İsrail’in Türkiye’den bu ofisi kapatmasını ve oradaki aktivistleri buradan göndermesini beklediği bir sır değil” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Mart ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve ardından iki ülkenin dışişleri bakanlarının ziyaretleri, 10 yıldan uzun bir süreden sonra ilişkilerin ısınmasını sağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Yair Lapid bu ayın başında bir telefon görüşmesi yaparak ilişkilerdeki ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve büyükelçi atama kararından dolayı birbirlerini tebrik ettiler.

Erdoğan, büyükelçi ataması için gerekli adımların en kısa sürede atılacağını açıklarken, Lapid de güçlenen bağların ticaret ve turizm alanında başarı getireceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.