İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki

İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki

ABONE OL
10:45 - 19/02/2024 10:45
İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva dün, İsrail’in Gazze’yi işgalini “soykırım” ifadesiyle niteleyerek, Nazilerin lideri Adolf Hitler’in yaptıklarına benzetti.

Lula da Silva’nın, 37’nci Afrika Birliği Zirvesi kapsamında ziyaret ettiği Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’daki basın açıklamalarına İsrail’den tepki geldi.

İsrail, Brezilya Devlet Başkanını Yahudi halkını rencide etmekle suçlayarak, ülkenin Brezilya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lula da Silva’nın sözlerini “utanç verici ve vahim” olarak niteledi. Netanyahu, “Bu, Yahudi soykırımını önemsizleştirilmesi ve Yahudi halkına ve İsrail’in meşru müdafaa hakkına saldırma girişimidir. İsrail ile Naziler ve Hitler arasında karşılaştırma yapmak, kırmızı çizgiyi aşmaktır” dedi.

Brezilya İsrail Konfederasyonu ise yaptığı açıklamada, Lula da Silva’nın sözlerinin “gerçekliğin sapkın bir şekilde çarpıtılması” olduğunu ve “soykırım kurbanlarının ve onların soyundan gelenlerin anısına zarar verdiğini” bildirdi.

Lula da Silva dünkü konuşmasında, “Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı “ifadelerini kullanmıştı. Brezilya Devlet Başkanı ayrıca, BM Filistin Mülteci Örgütü’ne (UNRWA) insani yardımın askıya alınması kararını kınamış ve yardımları kesmeden önce örgüt hakkında iddiaların araştırılmasını istemişti.

Silva, “Bu, askerlerle askerler arasındaki bir savaş değil, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasındaki bir savaş” demişti.

UNRWA’ya yapılan insani yardımlar, bazı personelinin Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarına karıştığı iddialarının ardından askıya alınmıştı.

VOA tarafından geçilen İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’den Brezilya Devlet Başkanı’nın sözlerine tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.