İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı

İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı

ABONE OL
22:09 - 03/11/2022 22:09
İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugünkü son oy sayımına göre Filistinliler’e karşı daha sert baskılar isteyen aşırı milliyetçilerin desteğiyle, yeniden seçildi.

Ülkenin seçim komisyonu, Netanyahu ve sağcı müttefiklerinin İsrail’deki seçimlerde açık bir çoğunluk kazandığını söyledi.

Nihai sonuçlara göre eski başbakanın liderliğindeki blok, İsrail Parlamentosu Knesset’in 120 sandalyesinden 64’ünü aldı.

Bugünkü son şiddet olaylarında ise İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te aralarında bir İslami Cihad militanı ve polis tarafından bir memuru bıçaklamakla suçlanan bir kişinin de bulunduğu dört Filistinli’yi öldürdüğü açıklandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, ölen diğer iki kişinin Batı Şeria’daki baskınlar sırasında askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Güvenlik meselesi, Netanyahu’nun yeniden iktidara gelmesini sağlayan seçimlerde aşırı sağın elde ettiği kazanımlara katkıda bulunan faktörler arasındaydı.

Filistinliler’le çatışmanın yeniden tırmanması ve İsrail içinde Yahudi-Arap gerilimini tetiklemesiyle, Netanyahu’nun sağcı Likud ve ortaklık yaptığı partileri, seçinden zaferle çıktı.

Likud’un muhtemel büyük ortağı aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi’nin başbakan adayı Itamar Ben-Gvir, Kudüs’teki bıçaklama olayıyla ilgili Twitter’da “Buraya bir düzen getirmenin zamanı geldi. Ev sahibi olma zamanı geldi” mesajını paylaştı.

Batı Şeria yerleşimcisi ve İsrail ile ABD’nin terör listelerinde yer alan Yahudi militan grubu Kach’ın eski bir üyesi olan Ben-Gvir ise Likud ile koalisyonunda Kamu Güvenliği Bakanı olmak istiyor. Polisin faaliyetleri bu bakanlığın çatısı altında.

İsrail medyası siyasi kaynaklara dayanarak yeni hükümetin ay ortasına kadar kurulabileceğini duyurdu. Son yıllarda kurulan önceki koalisyonların parlamentodaki çoğunlukları daha azdı ve bu da onları güvensizlik önergelerine karşı savunmasız hale getiriyordu.

Netanyahu’nun başbakanlığı hala resmen onaylanmadığı için Ben-Gvir’in yeni hükümette nasıl bir pozisyon alacağı belirsizliğini koruyor. Seçimlerden bu yana her iki isim de tüm vatandaşlara hizmet sözü verdi.

Ancak Ben-Gvir’in yükselişi yüzde 21’lik Arap azınlık ve merkez sol Yahudiler arasında ve özellikle de 2014’te İsrail ile ABD destekli devlet kurma görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanan Filistinliler arasında endişe yarattı.

Washington yeni İsrail koalisyonunun kurulmasını beklerken, dün ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, iki ülkenin “ortak değerlerine” vurgu yaptı.

Sözcü, “Tüm İsrailli hükümet yetkililerinin, başta azınlık grupları olmak üzere sivil toplumdaki herkese hoşgörü ve saygı dahil açık, demokratik bir toplumun değerlerini paylaşmaya devam edeceğini umuyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Netanyahu’yu seçim zaferi için kutladı. Sözcüsü, Lapid’in Netanyahu’yu arayarak halefi olarak kendisine şans dilediğini ve iktidarın düzenli bir şekilde devredilmesini sağlayacağını söylediğini açıkladı.

Lapid, 18 aylık iktidarı boyunca Türkiye ve Lübnan’la diplomatik ilişkiler kurmuş ve ekonominin canlanmasını sağlamıştı.

İsrail dört yıl içinde beşinci kez seçime gitti. Uzun süren siyasi krizde seçmenler Netanyahu’nun yolsuzluktan yargılanırken görev yapmaya uygun olup olmadığı konusunda ikiye bölündü.

Sonuçlar resmen açıklandıktan sonra İsrail Cumhurbaşkanı genellikle en büyük partiden bir adayı hükümeti dört hafta içinde kurmakla görevlendiriyor. Netanyahu’nun bu süre içinde görüşmeleri tamamlaması muhtemel. Ancak Dindar Siyonizm’in desteği için sıkı bir pazarlık yapması bekleniyor.

İsrail’in en uzun süre görev yapan lideri olan Netanyahu, 12 yıl üst üste iktidarda kaldıktan sonra 2021’de, İsrail tarihinde ilk kez küçük bir Arap partisinin dahil olduğu farklı bir koalisyon tarafından devrildi. Koalisyon bahar aylarında iç çatışmalar nedeniyle çöktü.

Netanyahu, zengin ortakları ve medya patronlarının karıştığı bir dizi skandalda dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve rüşvet almakla suçlanıyor.

Davayı kendisine karşı düşmanca bir medya ve önyargılı bir yargı sistemi tarafından yürütülen bir cadı avı olarak gören Netanyahu suçlamaları reddediyor.

VOA tarafından geçilen İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail’de Netanyahu Seçimi Kazandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.