İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı

İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı

ABONE OL
14:59 - 25/01/2024 14:59
İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler, İsrail tanklarının Gazze’de yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı büyük bir BM yerleşkesini dün vurarak “kitlesel kayıplara” neden olduğunu açıkladı. Ancak İsrail saldırının sorumlusu olmadığını söyleyerek, bombardımanı Hamas’ın başlatmış olabileceğini öne sürdü.

BM dün, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta 30 bin kişinin barındığı bir mesleki eğitim merkezinin vurulduğunu açıkladı. BM’ye bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze işleri direktörü Thomas White, ”Kitlesel kayıplar meydana geldi, bazı binalar alevler içinde ve ölüm haberleri geliyor. Birçok insan olay yerinden kaçmaya çalışıyor ama bunu başaramıyor” dedi.

White, iki tank mermisinin yerinden edilmiş yaklaşık 800 kişinin barındığı merkez binalarından birine isabet ettiğini söyledi. Olayda en az dokuz kişi öldü, 75 kişi de yaralandı.

“Temel savaş kuralları göz ardı ediliyor”

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini de, “Yerleşke açıkça işaretlenmiş bir BM tesisidir ve tüm tesislerimiz için yaptığımız gibi koordinatları İsrailli yetkililerle paylaşılmıştır. Bir kez daha temel savaş kurallarının bariz bir şekilde göz ardı edilmesi söz konusudur” diye konuştu.

ABD’den olaya ilişkin tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Washington’da yaptığı açıklamada, “Bugün BM’nin Han Yunus eğitim merkezine yapılan saldırıyı esefle kınıyoruz. Siviller korunmalı, BM tesislerinin korunan doğasına saygı gösterilmeli ve insani yardım çalışanları, sivillere ihtiyaç duydukları hayat kurtarıcı yardımı sağlamaya devam edebilmeleri için korunmalıdır” dedi.

İsrail ordusu ilk olarak Han Yunus bölgesini Hamas savaşçılarının üssü olarak tanımlayan bir açıklama yayınladı ve çatışmaların çok sayıda sivilin yakınında gerçekleştiğini kabul etti.

Washington’un eleştirilerinin ardından yapılan ikinci açıklamada ise İsrail ordusu, “operasyonel sistemlerinin incelenmesi sonucunda kuvvetlerinin merkezi vurduğu ihtimalinin bulunmadığını” bildirdi. Açıklamada saldırının Hamas’ın açtığı ateş sonucu gerçekleşmiş olma ihtimalinin incelenmesine devam edildiği de belirtildi.

BM personelinin saldırıdan saatler sonra bölgeye ulaşamadığı ve tüm iletişimlerinin kesildiği bildirildi.

İsrail güçleri son bir ayın en büyük kara harekatını başlatarak Gazze’nin başka yerlerindeki çatışmalardan kaçan yüz binlerce insanın kaldığı Han Yunus’u kuşattı. Bölge sakinleri İsrail’in bölgeyi terk etmeleri için yaptığı uyarıların ancak operasyon başladıktan ve ana yol kapandıktan sonra geldiğini aktarıyor.

İsrail hedefin Hamas olduğunda ısrarcı

Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun büyük bölümü şu anda Han Yunus’a ve onun hemen kuzey ve güneyindeki kasabalara sıkışmış durumda. Filistin kaynakları, İsraillilerin şehrin ana hastanelerini kuşattığını ve kurtarma ekiplerinin birçok yaralı ve ölüye ulaşmasını imkansız hale getirdiğini söylüyor.

İsrail, Hamas’ın bölgede “komuta ve kontrol merkezleri, Hamas karakolları ve güvenlik karargahları” olduğunu kaydediyor.

İsrail ordusu, “Hamas’ın Han Yunus’un batısındaki askeri yapısını dağıtmak operasyonun arkasındaki mantığın temelidir. Burası yoğun bir bölge ve sivillerden oluşan bir alan, çok özel eylem yöntemleri ve hassas operasyonlar gerektiren bir yer. Sığınakların olduğu bir bölge, birkaç hastane, birkaç hassas bölge var. Teröristlerin bu bölgeleri kullandığını gördük” açıklaması yaptı.

Filistin kaynakları Reuters’a, savaşta Gazze’de 210’u son 24 saat içinde olmak üzere en az 25 bin 700 kişinin öldüğünü söyledi.

İsrail’in, Hamas’ı yok etmek için başlattığı operasyon, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve 200’den fazla kişiyi rehin alması ardından başladı.

VOA tarafından geçilen İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail, Washington’un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.