İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti

İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti

ABONE OL
09:31 - 26/03/2024 09:31
İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

WASHINGTON – ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze tasarısını veto etmemesine tepki gösteren İsrail, Gazze’nin güneyindeki Refah’a olası kara operasyonunu görüşmek üzere Washington’a üst düzey heyet göndermekten vazgeçti. Ayrı bir ziyaret kapsamında Washington’a gelen İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştü.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, sosyal medya platformu X’ten paylaştığı mesajda, “İsrail Savunma Bakanı Gallant ile Hamas’ın Gazze’de uzun soluklu olarak yenilgiye uğratılmasının en iyi nasıl sağlanabileceği konusunda yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini” belirtti.

Jake Sullivan, “Başkan Biden’ın İsrail’in İran dahil tüm tehditlere karşı güvenliği ve savunmasına sarsılmaz desteğini ilettim. Yoav’ın Gazze’de insani krizi çözüm konusunda ilave adımlar atmaya yönelik taahhüdünü memnuniyetle karşıladım” ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington’daki temasları öncesinde İsrail basınına yaptığı açıklamada, “Tüm rehineler evlerine dönene kadar ahlaki açıdan Gazze’deki savaşa son verme gibi bir hakkımız yok. Hamas’a karşı henüz girmediğimiz yerlerde bile adım atacağız. IDF (İsrail ordusu) görevini tamamlayabilsin diye Hamas’a alternatif yaratacağız” ifadelerini kullandı.

İsrailli bakanın bu sözleri, Gazze Şeridi’nin güneyinde “İsrail’in Hamas’ın son kalesi” olarak nitelendirdiği Refah kentine kara operasyonu konusunda İsrail’in geri adım atmayabileceğinin işareti olarak yorumlandı. Ancak bunun ne zaman gerçekleşebileceğine ilişkin bir takvim de yok.

İsrail Başbakanı Netanyahu geçen hafta yaptığı açıklamada Refah konusunda askeri planların onaylandığını söylemişti.

Pentagon ve Beyaz Saray: “Refah konusunda görüşümüz değişmedi”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun geçen hafta başında ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından Washington’a göndermeyi kabul ettiği üst düzey heyetin Refah’a kara operasyonu konusunda ayrıntıları sunması bekleniyordu.

Ancak İsrail Başbakanı ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarıyı veto etmediği gerekçesiyle heyetin ziyaretini iptal etti. ABD tasarı metninin son halinde Hamas’ın kınanmadığı gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada çekimser kalmıştı.

Biden yönetimi yetkilileri, Refah’a siviller konusunda somut ve uygulanabilir bir plan olmadan yapılacak büyük bir kara harekatının hata olacağı görüşünde. Hem Beyaz Saray hem de Pentagon yetkilileri, ABD’nin bu konudaki görüşünün değişmediğini belirtti.

“İsrail’in yakın zamanda kara operasyonuna hazırlandığına ilişkin gösterge yok”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail’in yakın zamanda Gazze’nin güneyinde Mısır sınırında bulunan Refah’a kara operasyonu düzenlemeye hazırlandığına ilişkin bir gösterge olmadığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Salı günü de ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşecek. Görüşme öncesi açıklama yapan Pentagon sözcüsü Pat Ryder, “Bakan Austin hala İsrail’in kendini savunma hakkına inanıyor ve onları bu kapsamda desteklemeye devam edeceğiz. Bu destek sarsılmaz” dedi.

Pentagon sözcüsü, “İnsani durumu ve Gazze’nin kuzeyinde gördüğümüz benzer bir tür karadan işgali değerlendirdiğimizde, bunun durumu kötüleştireceğini ve bir hata olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Gallant yarın Austin ile görüşecek

İsrail Savunma Bakanı Gallant’a İsrail Savunma Bakanlığı’nın silah ve askeri ekipman alımından sorumlu genel direktörü emekli general Eyal Zamir eşlik ediyor. İsrailli yetkililere göre, Gallant ABD’ye bazı silah sistemleri taleplerini de iletecek.

Üst düzey bir İsrailli yetkili bunların, Gazze’deki savaş için kısa vadeli taleplerin dışında daha fazla sayıda F-35 ve F-15 satın alma seçeneği dahil uzun vadeli talepleri de içerdiğini belirtti.

ABD’nin askeri yardım sağladığı ve aktif çatışmada olan İsrail dahil yedi ülkenin bu yardımların uluslararası hukuk kapsamında kullanıldığına ilişkin güvence vermeleri için dün son gündü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in Gazze’deki savaşı yürütme şekline ilişkin bugün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrailliler’in uluslararası insani hukuku ihlal ettiklerini tespit etmediklerini söyledi.

CENTCOM’dan havadan yardım

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Gazze’nin kuzeyine havadan insani yardım sağladıklarını açıkladı.

ABD’ye ait C-17 uçaklarıyla Gazze’nin kuzeyinde 46 binden fazla yemek dağıtıldığını belirtti.

VOA tarafından geçilen İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti, İsrail Savunma Bakanı ise Beyaz Saray’daydı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti, İsrail Savunma Bakanı ise Beyaz Saray’daydı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Washington’a göndereceği heyetin ziyaretini iptal etti, İsrail Savunma Bakanı ise Beyaz Saray’daydı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.