İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor

İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor

ABONE OL
22:06 - 10/12/2023 22:06
İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Lübnan’ın İsrail sınırı, Pazar günü saldırılara sahne oldu. Lübnan Hizbullahı, İsrail mevzilerine patlayıcı dronlar ve güçlü füzeler fırlattı. İsrail, Lübnan’ın güneyindeki bazı kasaba ve köyleri hava saldırılarıyla vurdu.

İsrail ve İran destekli Hizbullah, Gazze’de iki ay önce patlak veren çatışmalardan bu yana karşılıklı ateş açıyor. Karşılıklı saldırılar şimdilik sınır bölgesinin ötesine geçmiyor.

Lübnanlı yetkili Ali Hicazi, İsrail’in Aytarun kasabasına düzenlediği hava saldırısında beş evin yıkıldığını ve çok sayıda evin de hasar gördüğünü, üç kadın ve iki erkeğin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Hizbullah’ın üst düzey siyasetçilerinden Hasan Fadlallah Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail’in hava saldırılarının “yeni bir tırmanış” olduğunu ve grubun buna yeni saldırı türleriyle karşılık verdiğini söyledi.

İsrail ordusu daha önce, “şüpheli hava hedeflerinin” Lübnan sınırından geçtiğini ve iki tanesinin düşürüldüğünü açıklamıştı. İki İsrail askerinin orta derecede yaralandığı ve birkaç askerin de şarapnel parçaları ve duman soluma nedeniyle hafif yaralandığı belirtilmişti.

Ordu, İsrail savaş uçaklarının “Lübnan topraklarındaki Hizbullah terör hedeflerine kapsamlı bir dizi saldırı” gerçekleştirdiğini duyurmuştu. İsrail’de sınırın çeşitli noktalarında da siren sesleri duyuldu.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşayanlar iki savaş uçağının gökyüzünde süzüldüğünü ve arkalarında buhar izleri bıraktığını gördü.

Hizbullah’tan yapılan açıklamalarda saldırıların Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler’e destek amacı taşıdığı belirtiliyor.

Netanyahu’dan Beyrut uyarısı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hizbullah’ın topyekün bir savaş başlatması halinde Beyrut’un “Gazze’ye dönüşeceği” uyarısında bulundu.

Güney Lübnan’daki Birleşmiş Milletler barış gücü UNIFIL de yaptığı açıklamada “daha geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebilecek ‘yanlış hesap’ potansiyeli artıyor” dedi.

Pazar günü Hizbullah tarafından açıklanan saldırıların birinde grup, Ya’ara yakınlarındaki bir İsrail komuta mevkiine patlayıcı dronlar fırlattığını söyledi. Hizbullah diğer saldırıda da yüzlerce kilogram patlayıcı taşıyan Burkan (Volkan) füzelerini ateşlediğini duyurdu.

Hizbullah’ın Pazar günü hedef aldığını söylediği İsrail mevzilerinden bçok uzak olmayan Lübnan’ın Yaroun köyünün eteklerinde de İsrail hava saldırıları bildirildi.

Lübnan’ın Rmeyş köyünde rahip olan Toni Elias Reuters haber ajansına telefonla yaptığı açıklamada, hava saldırılarında evlerin, dükkanların ve bir okulun camlarının kırıldığını söyledi.

Bi̇rleşmi̇ş Mi̇lletler gözetleme kulesi̇ vuruldu

Sınırdaki saldırılar, Lübnan’da 85’i Hizbullah savaşçısı ve 16’sı sivil 120’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. İsrail’de ise yedi asker ve dört sivilin öldüğü bildirildi.

UNIFIL, bombardımanın mevzilerinden birindeki gözetleme kulesine hasar verdiğini bildirdi. Barış gücü, Cumartesi günkü olayda kimsenin yaralanmadığını ve ateşin kaynağının araştırıldığını belirtti.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın Cumartesi gecesi İsrail’e birkaç roket fırlattığını ve bunlardan birinin “Güney Lübnan’daki Birleşmiş Milletler yerleşkesine 20 metre mesafeden fırlatıldığını” söyledi.

Ordu, Hizbullah’ın “BM yerleşkesine sadece birkaç metre uzaklıkta bulunan” bölgelerden İsrail’e ateş açmaya devam ederek “UNIFIL askerlerinin hayatını tehlikeye attığını” kaydetti.

İsrail’in açıklamasına Hizbullah’tan henüz bir yanıt gelmedi. UNIFIL, mevzilerinin hedef alınmasının ve çevresinin saldırı düzenlemek için kullanılmasının, kabul edilemez olduğunu açıkladı.

VOA tarafından geçilen İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddet tırmanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.