İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı

İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı

ABONE OL
23:48 - 21/05/2021 23:48
İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Hamas ve Mısır devlet televizyonu, İsrail ile Cuma gecesi TSİ 2.00’den itibaren Gazze Şeridi’nde çatışmalara son verileceğini açıkladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada da güvenlik kabinesinin Mısır’ın önerdiği “karşılıklı ve koşulsuz” Gazze ateşkesine oybirliğiyle onay verdiğini; ancak uygulama saatinin henüz kararlaştırılmadığı belirtildi.

Ateşkesin ne zaman başlayacağı resmi kanallardan açıklanmadı, ancak İsrail devlet yayın kurumu Kan çatışmaların derhal duracağını belirtirken, diğer İsrail televizyon kanalları ateşkesin Cuma sabah 2.00’den itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Hamas, ateşkesin “karşılıklı ve eş zamanlı” olacağını söyledi. Hamas lideri İsmail Haniye’nin Reuters haber ajansına konuşan basın danışmanı Tahir El Nunu, ”İşgalci de (İsrail) aynısını yaptığı sürece Filistin direnişi bu anlaşmaya uyacaktır” dedi.

Mısır devlet televizyonu da Kahire’nin arabuluculuğunda Gazze’de ateşkesin sağlandığını duyurdu. Haberin göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, ateşkesin korunması için İsrail ve Filistin topraklarına iki güvenlik heyeti gönderilmesi talimatı verdi.

Bu duyurulardan birkaç dakika sonra, ateşkes için geri sayım sürerken taraflar arasında yeniden gerilimin tırmandığı haberleri geldi. Reuters muhabiri, İsrail sınırında yaşayanları roketler konusunda uyaran sirenlerin çaldığını ve Reuters Gazze’ye hava saldırısı sesi duyulduğunu bildirdi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

ABD ateşkes çağrılarını sürdürmüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu son bir haftada dört telefon görüşmesi yapmıştı. İki lider arasındaki son görüşmede Biden, Netanyahu’ya Gazze’deki çatışmada “ateşkese yönelik olarak gerilimin derhal azaltılması” çağrısında bulunmuş, İsrail Başbakanı ise “Operasyon amacımıza ulaşana kadar sürecek” yanıtını vermişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Perşembe günü Biden’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfttah el Sissi ile telefonda görüştüğü ve İsrail ile Hamas liderleri arasında olası ateşkesin ele alındığını bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile telefonda görüştü ve ABD’nin ‘‘İsrail ve Filistin arasında ateşkese doğru giden yolda gerilimin azaldığını görmeyi istediğini’’ bildirdi. Blinken dünya genelinde Filistinli ve İsrailliler’in ölümünü görmenin büyük kaygı uyandırdığını, Washington’un hedefinin şiddeti sona erdirmek olduğunu söyledi.

Blinken basında yer alan ateşkes haberlerini ise henüz doğrulayamayacağını kaydetti.

10 Mayıs’ta çatışmaların başlamasından bu yana Gazze’deki sağlık yetkilileri 65 çocuk, 39 kadın olmak üzere 230 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, bin 700’den fazla kişininse hava bombardımanında yaralandığını bildirdi.

İsrail’de ise yetkililer ölü sayısının 12 olduğunu, 336 kişinin yaralandığını açıkladı. Roket saldırılarının halkı paniğe sürüklediği ve sığınaklara saklanmalarına neden olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada Gazze’de 450 binanın yıkıldığı ya da büyük zarar gördüğü bunlar arasında altı hastane, dokuz ilk yardım merkezinin de bulunduğu belirtildi. Abluka altındaki Gazze’de 52 bin kişi yerlerinden oldu.

Çatışmaların bu aşamasında yapılacak herhangi bir ateşkesin İsrail-Filistin sorununa kalıcı çözüm getirmesi beklenmiyor.

Filistin’de bağımsız bir devlet oluşturulması ve İsrail’in güvenliğinin garanti altına alınması çabaları 2014’ten beri askıda.

Batı tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün 1990’larda geçici barış anlaşmaları ve işgal altındaki Batı Şeria’da sınırlı Filistin özerkliğinin kurulmasını sağlayan ilişkisinin bir parçası değil.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 27 Mayıs’ta Doğu Kudüs’ün de aralarında olduğu Filistin topraklarındaki ciddi insan hakları ihlallerini ele alacağı özel bir oturum düzenleyecek.

VOA tarafından geçilen İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ve Hamas Gazze’de Ateşkeste Anlaştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.