“İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor”

 “İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor”

ABONE OL
12:57 - 02/12/2023 12:57
 “İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters haber ajansı Mısırlı ve bölgesel kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail’in savaşın sona ermesinin ardından Gazze’ye yönelik önerilerinin bir parçası olarak gelecekteki saldırıları önlemek için sınırın Filistin tarafında bir tampon bölge oluşturmak istediğini bazı Arap ülkelerine bildirdiğini aktardı.

Bölgesel kaynaklara göre İsrail planlarını, komşuları Mısır ve Ürdün’ün yanı sıra 2020’de İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Birleşik Arap Emirlikleri’ne de iletti.

Kaynaklar ayrıca İsrail ile ilişkisi olmayan ve 7 Ekim’de İsrail-Hamas arasında savaşın başlamasının ardından ABD arabuluculuğundaki normalleşme sürecini durduran Suudi Arabistan’ın da bilgilendirildiğini söyledi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, İsrail ile resmi olarak doğrudan iletişim kanalları bulunmayan Riyad’a bu bilginin nasıl ulaştığı konusunda bilgi vermedi. Kaynaklar, Türkiye’nin de bilgilendirildiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Cuma günü COP28 iklim zirvesi nedeniyle gittiği Birleşik Arap Emirlikleri’nde üst düzey temaslarda bulunmuştu. Herzog’un BAE ziyareti, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail saldırısıyla başlayan çatışmalardan bu yana İsrail’den üst düzey bir yetkilinin yaptığı ilk yurtdışı seyahat oldu.

Bu girişim, yedi günlük ateşkesin ardından Cuma günü yeniden başlayan İsrail saldırılarının yakın zamanda sona ereceğini göstermiyor ancak İsrail’in savaş sonrası Gazze’yi şekillendirmeye çalışırken Mısır ya da Katar gibi Arap arabulucuların ötesine geçtiğini gösteriyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dış politika danışmanı Ophir Falk, Reuters’a verdiği demeçte tampon bölge planlarıyla ilgili bir soru üzerine “Plan bundan daha detaylı. Hamas’tan sonraki dönem için üç aşamalı bir sürece dayanıyor” dedi.

İsrail hükümetinin hedeflerini özetleyen Netanyahu, bu üç aşamayı Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’nin askerden arındırılması ve bölgenin radikalizmden arındırılmasını içerdiğini söylüyor. Netanyahu, “Tampon bölge askerden arındırma sürecinin bir parçası olabilir” diyor.

Üst düzey bir İsrailli güvenlik kaynağı tampon bölge fikrinin “incelendiğini” söyledi ve “Bunun ne kadar derin olacağı ve (Gazze’nin içinde) 1 km mi, 2 km mi yoksa yüzlerce metre mi olacağı şu anda belli değil” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 40 km (25 mil) uzunluğunda ve 5 km (3 mil) ile 12 km (7,5 mil) genişliğinde olan Gazze’ye yapılacak herhangi bir ilerleme, 2,3 milyonluk nüfusun daha da küçük bir alana sıkışması anlamına geliyor.

Washington’da İsrailli bir yetkili, İsrail’in “Hamas’ın sınıra yakın askeri kabiliyetler toplayıp İsrail’i tekrar şaşırtmaması için sınırın Gazze tarafında bir tür güvenlik tamponundan” bahsettiğini söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, “Bu bir güvenlik önlemi, siyasi bir önlem değil” dedi ve “Sınırın Gazze tarafında kalmaya niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen  “İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur.  “İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan  “İsrail savaş sonrası Gazze’de tampon bölge istiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.