İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı?

İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı?

ABONE OL
12:17 - 25/11/2023 12:17
İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ve Hamas arasında Katar’ın arabuluculuğunda sağlanan anlaşma kapsamında, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından kaçırılan 240 kişiden 24’ü ilk aşamada serbest kaldı.

Dört gün sürecek geçici ateşkes boyunca toplam 50 rehinenin serbest kalması bekleniyor. İsrail de bunun karşılığında 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

Filistinli yetkililere göre serbest kalan mahkumların 24’ü kadın, 15’i de 18 yaşın altındaki erkek tutuklular.

Filistinli mahkumlar ne ile suçlanıyordu?

İsrail’deki Ofer askeri hapishanesinden serbest kaldıktan sonra bu kişiler Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’ne teslim edildi.

Serbest kalan mahkumların hepsinin işgal altındaki Batı Şeria ya da Kudüs’ten olduğu belirtiliyor.

Anlaşma uyarınca serbest bırakılan Filistinliler’in tutuklanmadan önceki ikamet ettikleri yerlere dönmelerine izin veriliyor.

Mahkumların çoğunun İsrail askerlerine taş atmak, patlayıcı yapmak, güvenlik bölgesine hasar vermek, bıçak taşımak, polise saldırmak ve kundaklama gibi suçlardan tutulduğu belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, serbest kalacak kimsenin cinayetten suçlanmadığını söyledi. Uluslararası haber ajanslarının incelediği listeye bakıldığında bazılarının cinayet teşebbüsüyle suçlandığı görülüyor.

İsrail dört günlük geçici ateşkes boyunca rehinelerin serbest kalması karşılığında 150 Filistinli mahkumun serbest kalmasını kabul etmişti.

İsrail serbest kalması olası 300 Filistinli tutuklunun listesini de iletti. Bu da önümüzdeki günlerde daha fazla sayıda rehine ve tutuklunun serbest kalabileceğinin bir işareti olarak yorumlandı.

Listede bulunan Filistinli mahkumların çoğunun 16-18 yaşında erkek ve az sayıda tutuklunun da daha küçük olduğu belirtiliyor. Listede 33 kadın tutuklunun da adı var.

Bu listede adı geçen mahkumların bazılarının herhangi bir örgüt bağlantısı olmadığı belirtilirken, bazılarının Hamas ve İslami Cihat bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

İsrail cezaevlerinde kaç Filistinli tutuklu var?

İsrail hükümeti kaynaklarına göre İsrail’deki hapishanelerde 2 bin 313 cezası kesinleşmiş Filistinli mahkum, 2 bin 321 yargılanmayı bekleyen tutuklu ve 2 bin 70 idari gözaltında tutulan yani herhangi bir suçlama ya da yargılamadan olmadan tutulan Filistinli bulunuyor.

Bu Filistinliler arasında 2022 ve 2023’te Batı Şeria’daki çatışmalar sırasında gözaltına alınan 18 yaşın altındaki çocuklar da var.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından gözaltına alınanların sayısında artışın olduğu belirtiliyor.

İsrail Gilat Şalit karşılığında 1027 mahkumu serbest bırakmıştı

İsrail ve Hamas arasında en büyük rehine-tutuklu takaslarından biri 2011’de gerçekleşmişti. Hamas’ın sınırötesi bir baskında kaçırdığı İsrail askeri Gilat Şalit beş yıl boyunca rehin tutulmuştu.

O dönem İsrail ve Hamas arasında varılan anlaşma kapsamında İsrail Gilat Şalit karşılığında 1027 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı.

Bu mahkumların bazıları İsrail’e yönelik ölümcül saldırılardan suçlu bulunmuştu.

2011’deki takasta serbest kalanlar arasında İsrail’in 7 Ekim’deki saldırının mimarlarından biri olduğunu söylediği Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar da vardı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu o dönem ölümcül saldırılarda rolleri olduğu gerekçesiyle tutulan çok sayıda mahkumun serbest bırakılması sebebiyle eleştirilmişti.

VOA tarafından geçilen İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail rehineler karşılığında hangi Filistinli mahkumları serbest bıraktı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.