İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi?

İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi?

ABONE OL
22:24 - 21/03/2024 22:24
İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde Hamas’a karşı kara operasyonu başlatmaya kararlı olduğunu söylüyor ancak plan bu bölgeye sığınan yüzbinlerce sivil yüzünden uluslararası toplumda endişe yaratıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in Refah’a operasyon düzenlemeden Hamas’a karşı tam bir zafer hedefine ulaşamayacağını söylüyor. İsrail Refah harekatı için askeri planları onayladığını açıkladı.

Ancak 1,4 milyon Filistinli’nin sığındığı kente olası bir operasyonun gölgesinde, ABD dahil İsrail’in müttefikleri siviller konusunda daha fazla koruma ve önlem talep ediyor.

Refah’a sığınan Filistinliler’in çoğu Gazze’nin diğer bölgelerindeki çatışmalar sebebiyle göç etmek zorunda kalan siviller ve çoğu da kalabalık kamplarda çadırlarda ya da Birleşmiş Milletler idaresindeki barınma yerlerinde kalıyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden yönetimine Refah konusunda planlarını sunmak üzere Washington’a bir heyet gönderiyor.

Refah neden kritik?

İsrail Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına karşılık olarak savaş ilan ettiğinden bu yana, Netanyahu temel amaçlardan birinin Hamas’ın askeri kabiliyetlerini imha etmek olduğunu söyledi.

İsrail Refah’ın Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki son önemli kalesi olduğunu söylüyor. İsrail ordusu da diğer bölgelerdeki operasyonlarda Hamas’ın 24 taburundan 18’ini etkisiz hale getirdiğini belirtiyor. Ancak İsrail’in harekatının ilk hedefi olan Gazze’nin kuzeyinde bile Hamas’ın bazı bölgelerde yeniden toparlandığı ve saldırılara devam ettiği belirtiliyor.

İsrail’e göre Hamas’ın Refah’ta dört taburu var ve İsrail bunların etkisiz hale getirilmesi için kara birlikleri göndermesi gerektiğini savunuyor.

İsrail’in planına neden çok tepki var?

ABD İsrail’e sivillerin tahliyesine ilişkin güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmadan Refah’a operasyon gerçekleştirmemesi çağrısında bulundu.

İsrail’in stratejik ortağı Mısır, Filistinliler’in Mısır’a itilmesi yönünde herhangi bir adımın İsrail ile 40 yıllık barış anlaşmasını tehdit edeceğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’ın Netanyahu ile bu hafta yaptığı telefon görüşmesinde İsrail liderine Refah operasyonunu gerçekleştirmemesi çağrısında bulunduğunu söyledi.

Sullivan, ABD’nin kara harekatını içermeyen alternatif bir yaklaşım aradığını ifade etti.

Bölgeye savaşın başladığından bu yana altncı kez giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan’da Al-Hadath televizyonuna verdiği röportajda, “Başkan Biden Refah’ta büyük bir kara operasyonuna destek veremeyeceğimizi net bir şekilde ifade etti. 1,4 milyon kişiyi güvenli yerlere tahliye etmenin etkili bir yolunun olmadığını ve kentten ayrılamayanlarınsa tehlikede olacağını söyledi” ifadelerini kullandı.

İsrail Refah’a operasyon için çok yakın vadede asker gönderir mi?

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı ile görüşmesinden sonra Biden’a saygıdan dolayı Washington’a heyet göndereceğini söyledi.

Ancak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden’a İsrail’in Refah’a girmeden tam bir zafer elde edemeyeceğini söylediğini belirtti.

Bu sert söylemlere ragmen İsrail Refah’a asker göndermeye yakın görünmüyor. Bunun Gazze’de geçici ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarla bağlantısı olabilir. Katarlı arabulucular Refah’a kara harekatının ateşkes görüşmelerini sekteye uğratacağını söylüyor.

Bu konuda bazı lojistik endişeler de var. İsrail ordusu, Refah operasyonu öncesinde sivilleri Gazze’nin merkezindeki “insani adalara” yönlendirmeyi planladığını belirtiyor.

Netanyahu Çarşamba günü tahliye planlarının henüz onaylanmadığını söyledi.

VOA tarafından geçilen İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Refah’a yakın vadede kara operasyonu düzenleyecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.