İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir

İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir

ABONE OL
21:36 - 20/11/2023 21:36
İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’nin en büyük mülteci kampına girmeye çalışan İsrail güçleriyle Hamas militanları bugün çatışırken, Amerikalı ve İsrailli yetkililer kuşatma altındaki bölgede tutulan rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması için bir anlaşmaya yaklaşıldığını söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sonrası İsrail ordusu, tankları ve birliklerinin Gazze Şehri’nin kuzey, kuzeybatı ve doğusundaki geniş bölgelerin kontrolünü ele geçirdiğini söylüyor.

Ancak Hamas ve bazı bölge sakinleri, militanların Gazze Şehri’nin bazı bölgeleri ve genişleyen Cebaliye ve Şati mülteci kampları dahil, yoğun nüfuslu kuzeyin mahallelerinde gerilla tarzı savaş yürüttüğünü söylüyor.

Sahada çatışmalar sürerken İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog, ülkesinin “ilerleyen günlerde” Hamas tarafından önemli sayıda rehinenin serbest bırakılabileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı 15 Kasım’da, görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Katarlı arabulucuların İsrail ve Hamas arasında Gazze’deki sivillere acil yardım sevkiyatını arttıracak üç günlük bir ateşkes karşılığında 50 rehinenin takas edilmesi için bir anlaşma arayışında olduğunu bildirmişti.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Sani bugüb Doha’da düzenlediği basın toplantısında bir anlaşmanın önündeki temel engellerin artık “çok küçük” olduğunu, aşılması gereken esas meselenin “pratik ve lojistik” olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer da, “çok karmaşık, çok hassas” müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Finer, televizyon kanalı NBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmayı yapmaya uzun zamandır, belki de bu sürecin başından beri olduğumuzdan daha yakın olduğumuza inanıyorum” dedi.

Ölü sayısı “sarsıcı ve kabul edilemez”

Hassas rehine görüşmeleri, İsrail’in Hamas’a saldırısını Gazze’nin güneyine genişletmeye hazırlandığı ve silahlı militanların inleri olarak gördüğü hedeflere yönelik hava saldırılarını arttırdığı bir dönemde yürütülüyor.

Ancak İsrail’in başlıca müttefiki ABD, kaçan Filistinli sivillerin güvenliğini dikkate alana kadar güneyde muharebe operasyonlarına başlamaması konusunda İsrail’i uyardı.

Gazzeli siviller, savaşın başlangıcından bu yana hareket halinde, hastanelere sığınıyor ya da ateş hattından uzak durmak için umutsuz çabalarla kuzeyden güneye iniyor veya bazı durumlarda yeniden şehre dönüyor.

Gazze’de Hamas tarafından yönetilen hükümet, 7 Ekim’den bu yana İsrail bombardımanlarında en az 5 bin 500’ü çocuk 13 bin Filistinli’nin öldüğünü açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazar günü yaptığı açıklamada Gazze’deki sivil ölümlerinin “sarsıcı ve kabul edilemez” olduğunu söyledi ve bir kez daha acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

Görgü tanıkları bugün boyunca, Gazze’nin en büyük kampı olan ve yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Cebali’ye ilerlemeye çalışan İsrail güçleri ile Hamas’a bağlı silahlı kişiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Filistinli sağlık görevlileri, 1948 İsrail-Arap savaşından kaçan Filistinli mültecilerin kaldığı bir kamptan doğan yoksul ve kalabalık bir bölge olan Cebaliye’nin İsrail’in defalarca bombardımanına maruz kaldığını ve çok sayıda sivilin öldüğünü söylüyor. İsrail, saldırılarda bölgeye sığınmış çok sayıda militanın da öldürüldüğünü savunuyor.

İsrail ordusu bugün sosyal medya aracılığıyla Arapça çağrı yaptı ve Cebaliye’deki bazı mahallelerin sakinlerinden “güvenlikleri için” Gazze’nin güneyine gitmelerini istedi. Ordu bu amaçla askeri harekata sabah 10’dan öğleden sonra 2’ye kadar ara vereceğini söyledi.

Bölgenin sağlık bakanlığı, “duraklama” süresinin sona ermesinin ardından, Cebaliye’de 11 Filistinli’nin İsrail’in bir eve düzenlediği hava saldırısında öldüğünü söyledi.

Filistinliler, güney bölgesinin de İsrail tarafından defalarca bombalandığını, bunun da İsrail’in güvenlik vaatlerini anlamsız kıldığını söylüyor.

İsrail rakamlarına göre Hamas’ın 7 Ekim’deki şok saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1200 İsrailli öldürüldü ve bu rakam ülkenin 75 yıllık tarihindeki en ölümcül gün oldu.

Filistinli sağlık görevlileri, dar kıyı bölgesinin merkezinde, Cumartesi günü geç saatlerde Bureyc ve Nuseyrat mülteci kamplarındaki bir dizi evi hedef alan İsrail hava saldırılarında, aralarında iki yerel gazetecinin de bulunduğu 31 kişinin öldüğünü söyledi.

Bir başka hava saldırısında ise güneydeki başlıca şehir olan Han Yunus’ta bir kadın ve çocuğunun öldüğü belirtildi.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde onlarca Filistinli, İsrail’in Cumartesi günü bir apartman bloğuna düzenlediği saldırıda ölen 15 sivilin cenaze törenine yürüdü.

Ölenlerden bazılarının akrabası olan Heydaya Asfur “Gençlerimiz ölüyor, kadınlar ve çocuklar ölüyor, Arap liderler nerede?” diye feryat etti.

İsrail ordusu Hamas’ın konutları ve diğer sivil binaları komuta merkezleri, silah depoları, roket fırlatma rampaları ve geniş bir yeraltı tünel ağı için siper olarak kullandığını söylüyor. Hamas ise sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını reddediyor.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, militanların Gazze şehrinin hemen doğusundaki Cuhr el-Dik köyünde 6 İsrail askerini, güdümlü füzeyle pusuya düşürüp makineli tüfeklerle yaklaştıktan sonra yakın mesafeden öldürdüklerini söyledi.

Ordunun yaptığı son sayıma göre çatışmalarda toplam 64 İsrail askeri öldü.

İsrail, Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin altında 55 metrelik tünel bulunduğunu açıkladı

İsrail, Hamas’a karşı yürüttüğü arama-imha operasyonlarının odak noktası olan Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi Şifa’nın altında, Filistinli militanlar tarafından kazılmış bir tünel olarak tanımladığı bir video yayınladı.

Şifa Hastanesi’ndeki operasyonlarla ilgili yeni açıklama yapan İsrail ordusu, mühendislerinin 10 metre derinliğinde ve patlamaya dayanıklı bir kapıya varan 55 metrelik bir tünel ortaya çıkardığını bildirdi.

Kemerli beton çatılı dar bir geçidin gri bir kapıyla son bulduğu video eşliğindeki açıklamada, “Bu tür kapılar Hamas terör örgütü tarafından İsrail güçlerinin, komuta merkezlerine ve Hamas’a ait yeraltı varlıklarına girmesini engellemek için kullanılıyor” denildi.

Açıklamada kapının ardında ne olduğu belirtilmedi. Açıklamada tünele Şifa yerleşkesi içindeki bir barakada keşfedilen ve içinde mühimmat bulunan bir kuyu aracılığıyla ulaşıldığı belirtildi.

Hamas, Filistin bölgesi genelinde yüzlerce kilometrelik gizli tünel, sığınak ve erişim kuyularından oluşan bir ağa sahip olduğunu kabul etmekle birlikte, bunların hastaneler gibi sivil altyapılarda bulunduğunu reddediyor.

VOA tarafından geçilen İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail-Hamas rehine anlaşması Gazze’deki şiddetli çatışmalara rağmen yakın olabilir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.