İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı

İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı

ABONE OL
08:47 - 01/12/2023 08:47
İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, Hamas’ı İsrail topraklarına ateş açarak yedi günlük geçici ateşkesi ihlal etmekle suçladı ve bugün Gazze’de Hamas’a karşı savaşa yeniden başladığını açıkladı.

Gazze’de 24 Kasım’da başlayan ve iki kez uzatılan yedi günlük ateşkes, Gazze’de tutulan onlarca rehinenin yüzlerce Filistinli mahkumla takas edilmesine ve insani yardımların paramparça olmuş kıyı şeridine girmesine olanak sağlamıştı.

Ateşkesin sabah yerel saatle 7.00’de sona ermesinden bir saat önce İsrail, Gazze’den atılan bir roketi durdurduğunu açıkladı. İsrail ordusu, ateşkesin sona ermesine dakikalar kala Gazze yakınlarındaki İsrail bölgelerinde roket uyarısı yapan sirenlerin tekrar çaldığını bildirdi.

Ateşkesin bozulmasının ardından İsrail, Gazze’ye hava saldırıları başlattı

İsrail özellikle Gazze’nin güneyindeki Refah’a ve kuzeyine hava saldırıları başlattı. İsrail ordusu, jetlerin Gazze’deki Hamas hedeflerini bombaladığını duyurdu.

Reuters’a konuşan bir görgü tanığı, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta ağır bombardıman sesleri duyduğunu ve şehrin doğusundan dumanlar yükseldiğini gördüğünü söyledi. İnsanların korunmak için Han Yunus’un batısındaki kamplara kaçtığını da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çatışmaların yeniden başlamasıyla birlikte İsrail’in savaştaki hedeflerine ulaşmaya kararlı olduğu belirtildi.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde, Gazze’deki yoğun yapılaşmanın olduğu Cibaliye mülteci kampı üzerinde yükselen dumanlar görülüyor.

Filistin medyası ise ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail’in Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenlediğini aktardı.

Yedi günde 105 rehine ve 240 tutuklu serbest bırakıldı

Katar ve Mısır, Perşembe günü 8 rehine ve 30 Filistinli mahkumun takas edilmesinin ardından ateşkesin uzatılması için yoğun çaba sarf ediyordu.

İsrail, kara saldırılarını ve bombardımanını durdurmak için günde 10 rehinenin serbest bırakılmasını asgari koşul olarak kabul edeceğini açıklamıştı.

Yedi günlük geçici ateşkes süresince Hamas 105 rehineyi, İsrail ise 240 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

Blinken’dan ateşkes bozulmadan önce İsrail’e uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana dün üçüncü kez yaptığı İsrail ziyaretinde, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye devam ettiklerini ancak sivillerin korunmasının zorunlu olduğunu söylemişti.

Blinken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İsrail’i sivillerin zarar görmemesi için mümkün olan her türlü tedbiri almaya çağırdı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısında 1200 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı. İsrail’in ise Gazze’ye başlattığı misilleme saldırılarında Hamas kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre 15 binden fazla kişi öldü.

Ateşkes bir hafta önce yürürlüğe girdiğinde İsrail, kuzeyde 7 hafta süren saldırılarının ardından operasyonlarının odağını güney Gazze’ye çevirmeye hazırlanıyordu.

VOA tarafından geçilen İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail-Hamas ateşkesi bozuldu: Saldırılar yeniden başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.