İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek

İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek

ABONE OL
23:23 - 01/04/2024 23:23
İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail parlamentosu Knesset, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı yayın kuruluşlarının İsrail’de geçici olarak kapatılmasına izin veren tasarıyı onayladı.

Onaylanan yasa İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve güvenlik kabinesine yayın kuruluşlarını 45 gün süreyle kapatma yetkisi veriyor. Bu süre Temmuz sonuna ya da Gazze’deki büyük çaplı askeri operasyonlar sona erene kadar geçerli olacak.

Gazze’deki savaş devam ederken alınan bu kararla Katar’ın uydu televizyon kanalı El Cezire’nin İsrail’deki bürosunun kapatılması için de yeniden harekete geçilmiş oldu.

Pazartesi günü parti sözcüsünün gerekli yasayı onaylamak üzere parlamentonun toplanacağını açıklamasından saatler sonra tasarı Knesset’te onaylandı.

İsrail’in bu adımına başlıca müttefiki ABD’den eleştiri geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre günlük basın brifinginde, basın özgürlüğünü korumanın kritik önemde olduğunu vurgulayarak, İsrail’in kararı konusunda, “Eğer doğruysa, bu endişe verici bir adım olur” ifadesini kullandı.

El Cezire ve İsrail bir süredir karşılıklı suçlamalarda bulunuyordu

Hem kanalın İsrail’deki ana bürosu hem de Doha’daki Katar hükümeti yorum talebine henüz yanıt vermedi. İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını şiddetle eleştiren El Cezire, daha önce İsrail’i, bürolarını ve personelini sistematik olarak hedef almakla suçlamıştı.

İletişim Bakanı Shlomo Karai da, El Cezire’yi İsrail’e karşı düşmanlığı teşvik etmekle suçladı. Karai, “Hükümetin basın bürosundan basın kartı olan ve İsrail’de büroları bulunan bir medya kuruluşunun, hele de savaş zamanında, içeriden bize karşı hareket etmesini hoş görmek mümkün değil” dedi.

İsrailli yetkililer uzun zamandır El Cezire’nin yayınlarından şikayet ediyor, ancak Katar’ın Gazze Şeridi’ndeki Filistin inşaat projelerini finanse etmesini göz önünde bulundurarak harekete geçmekten kaçınıyorlardı. Bu, tüm taraflarca çatışmayı önleme aracı olarak görülüyordu.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısıyla patlak veren savaştan bu yana Doha, İsrail’in, Hamas’ın rehin tuttuğu kişilerden bazılarını geri aldığı ateşkes görüşmelerine aracılık etti.

Ancak, ikinci ateşkes görüşmeleri hiçbir neticeye varmayacak gibi görünüyor. Ocak ayında Netanyahu açıkça Katarlılar’a Hamas’a daha fazla baskı yapmaları çağrısında bulundu. Katar Hamas’ın siyasi bürosuna ve bazı üst düzey yetkililerine evsahipliği yapıyor.

İsrail hükümet sözcüsü Avi Hyman, El Cezire’ye yönelik tehdidin bu baskının bir parçası olup olmadığı sorusuna doğrudan yanıt vermedi ancak kanalı “uzun yıllar boyunca propaganda yapan” bir kanal olarak tanımladı.

Hyman bir brifing sırasında El Cezire’nin herhangi bir kapatmaya karşı yasal yollara başvurabileceğinin sinyalini verdi ve “Yasal süreç var, yani henüz o aşamada değiliz”

İsrail İletişim Bakanı 15 Ekim’de kanalı Hamas yanlısı kışkırtıcılık yapmak ve İsrail askerlerinin pusuya düşmesine yol açmakla suçlamıştı. El Cezire ve Doha hükümeti bu iddialara yanıt vermedi.

Ertesi ay İsrail, Katarlı kanalın yerine acil medya düzenlemeleri kapsamında İran yanlısı daha küçük bir Lübnan kanalı olan El Mayadeen’in yerel yayınlarına son verilmesi emrini verdi.

VOA tarafından geçilen İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail “güvenlik riski” gördüğü El Cezire dahil yabancı yayın kuruluşlarını geçici olarak kapatabilecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.