İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı

İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı

ABONE OL
13:58 - 08/05/2024 13:58
İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, Hamas’ın roket saldırısında dört İsrail askerinin öldürülmesinin ardından haftasonu kapatılan ve insani yardımların girişinde kilit öneme sahip Kerem Şalom Sınır Kapısını Gazze’ye yeniden açtığını duyurdu.

Ordunun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Hamas’ın saldırıları nedeniyle kapatılan Kerem Şalom Sınır Kapısı Gazze’ye insani yardım girişi için yeniden açıldı. Mısır’dan gelen ve insani yardım taşıyan kamyonlar sınıra ulaşmaya başladı. Erez Sınır Kapısı da insani yardımın Gazze’ye girişini kolaylaştırmak için açık kalmaya devam ediyor” denildi.

Bir İsrail tank tugayı dün erken saatlerde Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısını ele geçirmiş ve kapatmıştı.

ABD ve Batı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine kara saldırısı konusunda endişelerini dile getiriyor. Refah’ta yerlerinden edilmiş yaklaşık 1,3 milyon Filistinli bulunuyor.

İsrail, “Refah’ın Hamas’ın son kalesi olduğunu ve örgütün askeri ve yönetim kabiliyetlerini ortadan kaldırmak için buraya daha geniş çaplı bir saldırı düzenlenmesi gerektiğini” savunuyor.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada, ABD’nin geçen hafta İsrail’e bomba sevkiyatını, İsrail’in Refah’a geniş çaplı bir saldırı başlatma kararına yaklaştığı yönündeki endişeler üzerine durdurduğunu söylemişti.

Bu arada ABD, Mısır ve Katar, geçici bir ateşkes sağlanması ve halen Hamas’ın elinde bulunan çok sayıda İsrailli rehinenin bir kısmının serbest bırakılması için çabasını sürdürüyor.

Refah sınır kapısı savaşın başlangıcından bu yana insani yardım için hayati bir kanal ve insanların giriş çıkış yapabildiği tek yer.

İsrail, yaklaşık 20 yıl önce askerlerini ve yerleşimcilerini bölgeden çekmesinden bu yana ilk kez Gazze’nin tüm sınır geçişlerini kontrol ediyor. Ancak bu sürenin çoğunda ablukayı, Mısır’ın işbirliğiyle sürdürdü.

Associated Press muhabirlerinin bildirdiğine göre, bugün erken saatlerde meydana gelen iki büyük patlama da dahil olmak üzere, gece boyunca Refah sınır kapısı bölgesinde patlama ve silah sesleri duyuldu. İsrail ordusu dün Refah’tan Kerem Şalom sınır kapısına doğru altı füze fırlatıldığını bildirmişti.

Yardım kuruluşlarından uyarı

Bu arada Gazze Sağlık Bakanlığı, dün tedavi için yola çıkması planlanan en az 46 hasta ve yaralının mahsur kaldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve yardım grupları, İsrail’in bazı kısıtlamaları kaldırması ve en yakın müttefiki ABD’nin baskısıyla kuzeyde bir geçiş kapısı daha açmasıyla son haftalarda insani yardımı arttırdı. Ancak yardım görevlileri, kamyon ve jeneratörlere yakıt girişi için tek kapı olan Refah’ın kapatılmasının ciddi yansımaları olabileceğini söylüyor. BM, Gazze’nin kuzeyinde kıtlık yaşandığını bildiriyor.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre savaş 34 bin 700’den fazla Filistinli’nin ölümüne neden oldu ve Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini evlerinden etti.

İsrail’in askeri harekâtı yakın tarihin en ölümcül ve yıkıcı harekatlarından biri oldu ve Gazze’nin büyük bölümünü enkaza çevirdi. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında kaçırdığı rehinelerden 100 kadarını hâlâ elinde tuttuğu sanılıyor.

ABD Başkanı Biden, Netanyahu’yu Refah’a bir saldırı başlatmaması konusunda defalarca uyardı. Ancak Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları, saldırıyı durdurması ya da ateşkes görüşmelerinde çok fazla taviz vermesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit etmişti.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze’ye yardım girişini sağlayan Kerem Şalom Sınır Kapısını yeniden açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.