İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi

İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi

ABONE OL
17:07 - 19/12/2023 17:07
İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, artan uluslararası kaygılara rağmen Salı günü Hamas’a karşı saldırısını sürdürdü. İsrail saldırıları Gazze’nin güneyinde en az 28 Filistinli’nin ölümüne neden oldu; askerler kuzeyde faaliyet gösteren son hastanelerden birine baskın düzenledi.

Sağlık kurumunu işleten kiliseye göre İsrail güçleri gece boyunca ve Salı günü kuzeyde Gazze’deki El Ehli Hastanesi’ne baskın düzenleyerek, ön girişindeki bir duvarı yıktı ve personelin çoğunu gözaltına aldı.

Hastaneyi işleten Kudüs’teki Aziz George Anglikan Katedrali’nin papazı Don Binder, baskında sadece iki doktor, dört hemşire ve iki hademenin, su ve elektrik olmadan 100’den fazla ağır yaralı hastayla ilgilenmek zorunda kaldığını söyledi.

Baptist Hastanesi olarak da bilinen hastane, savaşın başlarında onlarca Filistinli’nin ölümüne neden olan ve Associated Press haber ajansının daha sonra yaptığı bir araştırmada muhtemelen yanlış ateşlenen bir Filistin roketinin neden olduğunu belirlediği bir patlamaya sahne olmuştu.

Bir İsrail tankı hastanenin girişindeki enkazın üzerine park etti ve hastaneye giriş çıkışa izin verilmedi.

İsrail tankları ve askerlerinin saldırısından yedi hafta sonra harabeye dönen Gazze’nin kuzeyinde de Hamas’la çatışmalar sürdü. Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Salı günü Cebaliye Mülteci Kampı’nı bombalaması en az 27 kişinin ölümüne ve 100’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

Hastane kayıtlarına göre Gazze’nin merkezinde de gece boyunca düzenlenen saldırılarda en az 15 kişi öldü.

Gazze’nin güneyinde de saldırılar sürdü

Gazze Şeridi’nin güneyinde ise Salı günü erken saatlerde iki yerel hastaneye ulaşan cesetleri gören Associated Press muhabirlerine göre, Refah’ta yerinden edilmiş insanların barındığı bir eve düzenlenen saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 25 kişi, bir diğer saldırıda ise en az üç kişi öldü.

İsrail’in Filistinliler’e tahliye olmaları talimatı verdiği Refah, son günlerde bölgede militanlar olduğu gerekçesiyle vuruldu. Çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail ordusu da Salı günü yaptığı açıklamada Refah’a düzenlenen bir hava saldırısında Hamas’ın önde gelen bir finansörünün öldürüldüğünü belirtirken, saldırının ne zaman gerçekleştiği ya da başka ölü, yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Uluslararası tepkiler

BM yetkilileri, Gazze’deki hastanelerin malzeme ve güvenlikten yoksun durumuyla ilgili kaygılarını dile getiriyor.

BM Çocuk Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, “Hastanelerde ampütasyon geçiren çocukların daha sonra bu hastanelerde öldürülmesine öfkeliyim” dedi ve halen faaliyetlerine devam eden en büyük hastane olan Nasır Hastanesi’nin son 48 saat içinde iki kez bombalandığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, insani yardımlara engelsiz erişim sağlanması için çatışmaların durdurulması çağrısında bulunan Arap destekli bir karar tasarısının daha önce ertelenen oylamasını Salı günü yapacak. Diplomatlar, daha önce ateşkes çağrısını veto eden ABD’nin çekimser kalmasını ya da karara “evet” oyu vermesini sağlamak için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Rehine görüşmeleri sürüyor

İsrail’in en yakın müttefiklerinden Fransa, İngiltere ve Almanya, ateşkes için yapılan küresel çağrılara hafta sonunda katıldı. İsrail’de protestocular Hamas’ın elinde bulunan çok sayıda rehinenin serbest bırakılması için Hamas ile müzakere çağrısında bulundu.

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Direktörü William Burns Pazartesi günü Varşova’da İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanı ve Katar Başbakanı ile biraraya geldi. Görüşme, geçici ateşkesten ve aracılık ettikleri bir anlaşmayla 100 kadar rehinenin serbest bırakılmasından bu yana bu üçlünün bilinen ilk toplantısı oldu.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby görüşmelerin “başka bir anlaşmanın yakın olduğu bir noktada” olmadığını söyledi.

İsrail ordusu Gazze’ye yönelik kara saldırısında 131 askerinin öldüğünü açıkladı.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze’nin güneyini vurdu ve kuzeyde bir hastaneye baskın düzenledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.